EpShark

Kdy zbankrotuje Japonsko?

9. 11. 2014



Japonsko se možná stane první velkou vyspělou ekonomkou, která bude muset vyhlásit státní bankrot nebo zažije masivní inflaci. Po dobu 25 let zkoušela Japonská vláda keynesiánské fiskální stimuly k podpoře ekonomiky. Výsledkem je pouze hospodářská stagnace a zoufalý stav veřejných financí.

Japonské elity nedokážou přijít se žádným smysluplným řešením. Jakékoliv reálné reformy by totiž omezili jejich moc a bohatství. Jediné řešení spočívá v pokračování fiskálních a monetárních stimulů.

Na téměř polovinu státních výdajů si Japonsko musí půjčit peníze. Můžeme se podívat na Japonský rozpočet za rok 2013.

Výdaje: 92.6 bilionu jenů

Obsluha dluhu: 22,2 bilionů jenů

Výdaje na důchody: 29,1 bilionů jenů

Ostatní: 41,3 bilionů jenů

A jak tyto výdaje japonská vláda financuje?

Daňové příjmy: 47 bilionů jenů

Nové vládní půjčky: 45,6 bilionů jenů

Jak vidíme, na neuvěřitelných 49 % státních výdajů si Japonsko musí peníze půjčovat. 47 % všech daňových příjmů spolkne obsluha dluhu. A to navzdory tomu, že úroky na státních dluhopisech jsou rekordně nízké. Desetiletý japonský dluhopis dnes nese úrok pouze 0,43%. Co se stane, až úrokové sazby porostou? Pokud úroky stoupnou, celé daňové příjmy půjdou na splácení dluhu. Pokud sčítáme výdaje na obsluhu dluhu a důchody dostaneme částku 51,3 bilionu jenů. To je víc jak celé daňové příjmy. Šance, že Japonsko splatí svůj dluh je rovný nule. Situaci dočasně řeší japonská centrální banka, která začala kupovat všechny nové japonské dluhopisy. To ale situaci neřeší, pouze vytváří na trhu dluhopisů obrovskou bublinu, která dříve nebo později praskne.

Japonská populace navíc prudce stárne. V posledních deseti letech daňové příjmy stagnovali, zatímco výdaje na sociální a zdravotní zabezpečení prudce rostli z důvodu prudce stárnoucí populace.

Takže si to shrňme. Japonská ekonomika stagnuje. Výdaje na důchody a zdravotnictví neustále stoupají. Zvyšování daní vygeneruje pouze málo dodatečných příjmů a ještě víc zpomalí ekonomický růst. Japonsko si tak každý rok půjčuje spoustu peněz, čím náklady na dluhovou službu neustále rostou. Tištení peněz problém nijak neřeší, pouze odkládá.

Jak dlouho tohle ještě může pokračovat? Mnozí si myslí, že donekonečna. Koneckonců posledních 25 let to takhle fungovalo. Posledních 25 let se ale globální ekonomice dařilo a Japonsko zachraňovali exporty. Teď směřuje celá globální ekonomika do recese.

Pokud se Světová ekonomika dostane do recese, katastrofální stav Japonska může být rychle odhalen a bankrot může následovat.

Mike





Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: