EpShark

Babiš je prokletím této republiky, ale opozice též

5. 6. 2019



Jak si nás podvodník Babiš zase namazal na chleba. S tak neschopnou opozicí (i médii) si to ale asi opravdu zasloužíme. Ach jo.

S pobavením sleduji všechny ty příspěvky mudrců sociálních sítí jako je Martin Jaros, Jakub Horak a další (EDIT: označení mudrc sociálních sítí panu Jarošovi vadí, tak navrhuji třeba „významný influencer“, snad už je to tak v pořádku), jak padla kosa na kámen, jak Babiš jako národohospodář krachuje a že bude muset chlapec šetřit.

Vše je to samozřejmě pravda (a koukám, že to získalo i dost lajků, takže si to jistě ještě jednou přečteme jako pondělní komentáře v mnoha denících).

Problém je ale v tom, že místo uspokojení nad krachem ekonoma-amatéra Babiše bychom měli pochopit, jak jsme se zase jednou stali součástí Babišovy mimořádně drzé hry. A jak neschopná opozice a slepá média mu to zase jednou dovolila.

Popořadě. Babiš se prý koukl na poslední makropredikce a zjistil, že musí šetřit. Média to bez problémů „zblajzla“ a titulky tomu odpovídají. „Musíme šetřit, zjistilo ANO.“ „Musíme šetřit, vyhlásili Babiš a Schillerová.“ Přesně jak chtěl Babiš — za šetření nemůže on, ale to proklaté HDP, které se rozhodlo klesat, i když on chce pro lidi to nejlepší přece!

Ale to je lež. Velká lež.

Šetření je ve skutečnosti naplánováno už dlouho. Babiš zjistil, že víc zleva už komunisty a socialisty neobejde, nechal si schválit mimořádně rozhazovačný rozpočet, ještě slíbil 15 tisíc důchodcům, aby si tuto klíčovou skupinu do voleb pojistil, a pak už jen se Schillerovou čekali na první špatné makročíslo, na které by to mohli hodit a jít zase doprava.

Nevěříte? Tak jen jeden můj titulek: „Andrej Babiš se na oko raduje z rozhazovačných rozpočtů, na příští roky však už eráru plánuje dietu.“

Stačilo se jen při schvalování rozpočtu na 2019 podívat do střednědobého výhledu na roky 2020 a 2021. ekonom.ihned.cz/…60-mld-kc

Nikdo to ale neudělal. Pamatuju přitom ještě časy, kdy projít si rozpočet a střednědobý výhled bylo povinností elévů v redakcích, bez toho to nikde nešlo. Dnes už to v médiích prakticky nikdo nezvládne. A co je horší — bohužel ani ve sněmovně (dělával to alespoň donedávna M. Kalousek, ale tento rok si ode mě vzal jen bonmot, že rozpočet by byl výborný, jen kdyby byl příští rok konec světa (když jsem mu to připomněl, tvrdil, že zaplatí licenční poplatek, ale zatím nic). Výhled si už bohužel ale neprošel a kromě něj ho bohužel v dnešní sněmovně nedokáže nikdo přečíst, předsedkyně rozpočtového výboru, stalinistka Vostrá tedy rozhodně ne.)

A to je tragédie. Kdyby to opozice zvládla minulý podzim zvednout během rozpočtu, Babiš by měl problémy. To by pochopili i jeho voliči, že něco nehraje: Jak je možné přidávat ty desítky miliard na důchody, miliard na jízdné atd., když od přespříštího roku bude velký šéf brutálně škrtat? Není na tom něco špatně?

Bohužel to nikdo nezvedl. A pro média to ve všech těch povrchních antizemovských a antibabišovských kampaních nebylo nijak zajímavé.

Takže nyní skáčeme přesně podle PR not premiéra, že k šetření ho donutila predikce HDP, ač to je už měsíce připravená akce dojít si zpět pro pravicovější voliče.

Tak já sem dám to z toho komentáře, co už jsme mohli řešit od 27. 9., kdy MFČR zveřejnilo definitivní střednědobý výhled, tedy mínus půl roku!

„Premiér se sice kasá, že daně pod jeho vládou budou růst i nadále: „Neustále se v tom zlepšujeme.“ Sám ale dobře ví, že to už nebude tak výrazné. Stačí se podívat do střednědobého výhledu ministerstva financí, které se zpomalením růstu příjmů už počítá, a podsekává proto výdaje na další roky. Zatímco letos výdaje státního rozpočtu (bez eurofondů) poskočily o neuvěřitelných 118 miliard na 1411 miliard korun, na další roky je už naordinovaná zdrženlivost.

Mezi lety 2019 a 2020 se výdaje zvednou jen o půlku – 60 miliard. A prakticky stejné to má být i o rok později. To by snad ještě nevadilo, ministerstvo financí správně kalkuluje s tím, že ekonomický vrchol je už za námi (i když to premiér nechce z propagačních důvodů přiznat). Problém je, jak snížit výdaje, když jen tento rok do systému natrvalo vložíme 32 miliard výdajů na důchody, 23 miliard na platy státních zaměstnanců či šest miliard na zlevněné jízdné.

Logicky tak notně nabobtnají některé resorty. Jen letos poskočily výdaje ministerstva práce a sociálních věcí z 586 miliard na 627 miliard. A protože na tyto politické dárky se nedá snadno sáhnout, jiné resorty to musí zaplatit. Takže se na příští či přespříští rok počítá ve střednědobém výhledu se snížením výdajů například u ministerstva zahraničí, pro místní rozvoj, dopravy, financí, zemědělství, školství, NBÚ, ombudsmana, sněmovny, Senátu či třeba Ústavního soudu.“

Čekal jsem, že to zaujme alespoň nějaké mediální moralisty — Babiš se Schillerovou jdou zjevně po institucích, které neposlouchají — NBÚ, ombudsman, Senát, Ústavní soud. A to dost ostře.

Ale nic.

Babiš může být zcela v klidu. Za vše může to proklaté HDP. Odporu opozice se Babiš už vůbec bát nemusí: Nastupuje debata o škrtání a pánové Fiala, Kalousek a spol. nemají vůbec nic připraveného. Tak moc se těšili, až Babišovi ekonomika poklesne a on narazí na hranice své dávkové politiky, ale vůbec nic si sami nepřipravili a teď jsou strašně překvapeni, že iniciativu sám přebral Babiš v předem připravené PR hře a oni se zase budou jen klepat o své těžce získané pravicovější voliče…

Babiš je jistě prokletí této republiky. Ale naprosto neschopná opozice (o médiích s dovolením pomlčím) též…

P. S.: Pro novináře, kteří si ničí víkend voláním na MFČR, kde že se bude vlastně škrtat (protože plošné škrtání úředníků bez jakékoliv analýzy agend na zrušení je zjevný nesmysl, to je jen takový ubohý třídní boj v malém), přikládám výhled na 2020, který je už půl roku veřejně známý. Tam to je, jen to nikdo dosud nepochopil. Není zač.

EDIT: Několik komentářů mi vyčítá arogantní styl příspěvku. Pravda, prostě jsem se naštval, což se mi zas tak často nestává. Omlouvám se. Mír.

[Předmětný dokument je v PDF ke stažení zde]

David Klimeš · FCB

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: