EpShark

Švédské obce jsou nuceny přijímat vracející se členy islámského státu

24. 4. 2019



Seznam, který nedávno zveřejnilo Centrum pro násilný extremismus (CVE), odhalil, že 41 z 290 obcí ve Švédsku bude nuceno přivítat zpět vracející se členy ISIS.

Podle švédské vysílací společnosti SVT Centrum pro násilný extremismus vyzvalo úředníky ze 41 obcí na akci, jejímž cílem je naučit jak se starat o vracející se teroristy s cílem „poskytnout podporu obcím, které mají nebo mohou být schopny přijímat vracející se děti a dospělé z oblastí, které dříve ovládal islámský stát.“

Vedoucí poradce CVE jménem Anders Kretz uvedl, že informace, které mají o členech ISIS, kteří byli v současné době na cestě do Švédska z území bývalého islámského státu na Blízkém východě nebo kteří se již vrátili zpět do Švédska, dostali od švédských bezpečnostních sil, Säpo.

Tiskový referent pro Säpo, Karl Melin, potvrdil, že v této věci skutečně pracují po boku CVE a uvedli: „Tyto informace se týkají všech těch, kteří se tak či onak angažují za nejlepší způsob, jak s tímto problémem pracovat.“

Melin pokračoval a řekl: „Účelem je vytvořit podmínky pro to, aby policie a obce mohly zvládat jednotlivce, kteří jsou nebo byli v konfliktních oblastech a možná se vrátili do Švédska.“

Protože vracející se členové islámského státu mají švédské pasy, podle švédského práva nemohou být odmítnuti. To je záminka, podle které je 41 obcí nuceno akceptovat navrátilce od ISIS.

Zdá se, že - podle švédských liberálů -, že navrátilci ISIS mají právo na to, aby se vrátili zpět, kdekoli to uznají za vhodné, a dokonce mají i nárok na sociální dávky.

Přibližně 50 procent z 300 „Švédů“, kteří se vydali na cestu do Iráku a Levanty a kolem roku 2012, aby se připojili ke svým teroristickým bratrům a sestrám v islámském státě, se již vrátilo zpět do Švédska.

Někteří levicoví politici v zemi dokonce navrhli, aby švédská vláda začlenila vracející se bojovníky ISIS zpět do švédské společnosti. Několik obcí nabídlo navrácením džihádistům zdarma lekce autoškoly, bezplatné bydlení a dokonce i odpuštění dluhů, aby se jim ulehčil návrat do západní společnosti.

Ale ne všechny obce jsou tak ochotné přivítat vracející se džihádisty s otevřenou náručí. Christian Sonesson, předseda představenstva obecní rady Staffanstorp, vyjádřil svou touhu popřít jakékoli komunální služby vracejícím se džihádistům.

Minulý měsíc Sonesson, člen švédské umírněné strany, uvedl: „Myslíme si, že je to nepřiměřené. Pokud jste se připojili k tomuto typu teroristické organizace, odvrátili jste se od demokratické společnosti a systémů sociálního zabezpečení, které máme.“

Ale není to jen Sonesson, kdo se o tom všem stará. Ostatní jednotlivci - kteří jsou také členy rozumnějšího tábora Švédů - také vyjádřili vážné znepokojení nad návratem islámských bojovníků. Michael Helders, aktivista proti násilnému extremismu v Malmö, prohlásil, že navrácení členové ISIS již zahájili proces přijímání nových členů do ilegálních mešit.

Mike

Zdroj: Voice of Europe




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Milan
27. 4. 2019 6:40
Zde je krásně vidět kam vede demokracie. Je to jen lež a podvod, nástroj vládnoucích hajzlů k tomu aby okrádali ovládané teritorium a jejich obyvatele.

Vložit komentář: