EpShark

Nová šílenost Bruselu: Směrnice o teroristickém obsahu na internetu

15. 4. 2019



Brusel na nás poslední dobu sype jedno šílenství za druhým. Ani jsme se nestačili vzpamatovat ze směrnice o autorských právech na internetu, usnesení o právech Afričanů, novým regulacím pro auta a automobilky, zákazu jednorázových plastových výrobků a už se na nás řítí další šílenost.

Tentokrát to bude nová směrnice o potírání teroristického obsahu na internetu. Pokud takzvané kompetentní autority uznají nějaký obsah na internetu za teroristický, bude ho muset majitel stránky do jedné hodiny smazat, jinak bude čelit tvrdým sankcím.

Regulace se může objevit v Evropském parlamentu už tento týden . Pokud by byla schválena, pak by se ještě upravovala na úrovni jednání zastupitelů vlád a finální schválení by bylo asi nejdřív koncem roku 2019.

Hlavním problémem regulace je, že vágně definuje takzvanýteroristický obsah a vynucuje jeho odstranění do jedné hodiny od doby, kdy to nařídí nějaká kompetentní autorita.

Dokonce i GNI - aliance internetových a telekomunikačních společností má k směrnici značné výhrady. Uvádí tohle:

Navrhované evropské nařízení o zamezení šíření teroristického obsahu na internetu by mohlo neúmyslně poškodit práva uživatelů a podkopat legitimní snahy o boj proti online aktivitám extremistů. Členové GNI zdůrazňují řadu problémů: vágní definice teroristického obsahu, rychlé lhůty na odstranění obsahu pro internetové platformy, tlaky na smluvní podmínky společností a doporučení k odstranění obsahu podle těchto smluvních podmínek než vnitrostátních právních předpisů nebo právních předpisů EU, požadavky, aby společnosti prováděly proaktivní opatření, nedostatek jasných mechanismů pro transparentnost, nápravu a odškodnění, a řadu dalších praktických otázek při implementaci této směrnice. GDI uznává, že je důležité přijmout opatření, která by zabránila šíření teroristického obsahu online a je připravena i nadále spolupracovat s příslušnými aktéry, včetně Rady, Komise a Parlamentu na účinném řešení.

Takže jak vidíme, návrh v aktuální podobě znamená další ohrožení pro svobodu slova a je potřeba o tom nejdříve informovat veřejnost, aby bylo možné vyvinout tlaky na úpravu nebo úplné zrušení této šílené směrnice.

Mike




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Dejv
15. 4. 2019 12:47
Do Alláhovy prdele s Evropskou unií !!!
Dude
15. 4. 2019 8:08
Hlavně že teroristická organizace ISIS nabrala 30.000 džihádistů z celého světa hlavně díky fb a twitteru, kteří jejich propagandu zveřejňovali.

Vložit komentář: