EpShark

10 poslanců, kteří hlasovali pro odmítnutí rozpravy o článku 13, tvrdí, že to nechtěli udělat

28. 3. 2019



Hlasování o pozměňovacích návrzích ke kontroverzním zákonům o autorských právech podle článku 11 a článku 13 v Evropském parlamentu selhalo o pět hlasů. Nicméně, 10 poslanců Evropského parlamentu tvrdí, že špatně hlasovali a chtěli hlasovat pro pozměňovací návrh,  RT.com píše.

Celkem 13 poslanců Evropského parlamentu vydalo v úterý opravy v hlasování, kdy Evropský parlament tesně odmítl pozměňovací návrhy, které by mohly zredukovat nebo dokonce úplně vymazat články 11 a 13 z aktualizovaných pravidel EU o autorských právech.

Namísto toho zákonodárci hlasovali, aby obešli další diskusi o vysoce sporných ustanoveních 317 hlasy proti 312, a pokračovali ve schválení celé legislativy 348 hlasy pro 274 hlasů.

Podle směrnic Evropského parlamentu pro hlasování mohou poslanci registrovat opravy svých hlasů, aniž by však změnili skutečný výsledek.

Poslankyně Marietje Schaake ze Strany Aliance liberálů a demokratů za Evropu upozornila na osudnou chybu na Twitteru, jakmile Evropský parlament zveřejnil opravy.

Celkem 13 poslanců uvedlo, že nemělo v úmyslu hlasovat tak, jak to dělali. 10 z nich uvedlo, že chtějí hlasovat pro pozměňovací návrhy, ale namísto nich hlasovali proti nim; zatímco dva poslanci to měli naopak. Jeden poslanec prohlásil, že se chce zdržet hlasování.

Schaake poznamenala, že nový počet by umožnil znovuotevření debaty, která by mohla připravit cestu pro revizi nebo zrušení článků 11 a 13.

„Historie je často o náhodě,“ napsala.

Dříve, strana švédských demokratů, jejíž dva poslanci byli mezi těmi, kteří omylem hlasovali proti pozměňovacím návrhům, vydala prohlášení, že stiskli špatná tlačítka. Strana uvedla, že její poslanci byli zmateni změnou pořadí hlasování během zasedání.

„Dnes jsme měli tři tlačítka hlasování o směrnici o autorském právu. Na jednom z hlasů jsme stiskli špatné tlačítko: hlasovaní bylo v jiném pořadí, než jsme si mysleli. Kdyby to prošlo, mohli bychom hlasovat o vypuštění článku 13, který jsme nechtěli,“ uvedla strana ve svém prohlášení.

Někteří však považovali za těžké uvěřit, že tolik poslanců bylo neopatrných během tak důležitého hlasování. 

Nové právní předpisy se setkaly s pozitivním ohlasem ze strany velkých vydavatelů a nahrávacích společností a zděšení od zbytku uživatelů internetu, s mnoha obavami, že zabije tvůrčí svobodu s velkými technologickými korporacemi, jako je Facebook, YouTube a Twitter, které budou nuceny blokovat obsah, který by mohl porušovat autorská práva. Bylo navrženo, aby online platformy by museli vložit na své weby filtry, které by automaticky analyzovaly nahraný obsah, porovnali je s databází děl chráněných autorskými právy a zabránil tomu, aby byly zveřejněny v případě porušení autorského zákona.

Článek 11 zákona známého jako  „daň z odkazu“  vyžaduje, aby blogger, agregátor zpráv nebo webová stránka pro sledování médií požádala vlastníka autorských práv o povolení ke sdílení odkazů a útržků svého obsahu.

Nicméně, pro mnoho uživatelů internetu nejvíce zločinná část směrnice je že to mohlo zakázat memy a GIFs, předtím chráněný pod klauzulí parodie. Mnozí si vydechli, když Evropský parlament poznamenal, že sdílení memů a GIF bylo „specificky vyloučeno“ z působnosti směrnice, ale jiní zůstávají skeptičtí ohledně schopnosti automatizovaného filtru rozlišit parodii a vyjmout ji z porušení autorských práv.

Mike

Zdroj: Voice of Europe




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: