EpShark

Švédská žurnalistka zablokována za to, že se zmínila o Tommymu Robinsonovi

25. 3. 2019



Nezávislá novinářka a bojovnice za svobodu Kateřina Janouchová napsala krátký úvod k článku ve svém vlastním internetovém časopise Katerina Magasin.

Článek, napsaný jiným švédským spisovatelem - Madeleine Rönnqvist Lilja, je o britském bojovníkovi za svobodu Tommymu Robinsonovi.

Kateřina ve svém textu napsala: „Obrana svobody projevu, když souhlasíte, je lehká, ale pokud máme mít svobodu projevu, musíme ji taky bránit, když jsou vaše názory napadeny a ne všichni s vámi souhlasí.“

Pak poukázala na to, že „právě vy můžete být na řadě“.

Švédský Facebook vzal Kateřinu za slovo a zablokoval ji účet.

Jejich jednání nelze vykládat jiným způsobem než, že to je jasný signál proti svobodě projevu - a zejména proti myšlence, že bychom měli přijmout názory druhých, i když s nimi nesouhlasíme.

komentáři k pozastavení Kateřina píše: Sedm dní pozastavení bylo výsledkem, když jsem zveřejnila článek o britském hrdinovi svobody projevu Tommy Robinson na Facebooku.

Článek byl publikován 10. března, ale nyní jsem byla zablokována teď, o dvanáct dní později. Možná byl nutný cenzurní výbor, aby dospěl k závěru, že obsah je tak urážlivý, že porušuje standardy Facebookové komunity?

Existuje také ohrožující tón, ve kterém se poukazuje na to, že mohu být dále potrestána, pokud se odvážím zveřejnit něco stejně nevhodného.

Madeleinin článek je o svobodě projevu, a že všechny názory, i ty, s nimiž nesouhlasíme, by měly být povoleny, aniž by osoba, která je uvedla, nebyla ohrožována, obtěžována a nazývána disidentem.

"Problém Tommyho Robinsona je také náš problém", byl můj titulek a dřív, než jsem si dokázal představit, stala se mi stejná věc, co Tommyho Robinsonovi.

O kterých lidech můžeme na Facebooku psát? Možná, že výkonná sociální mediální platforma by měla poskytnout seznam osob, které nemůžeme jmenovat jménem.

Pokud někdo dříve pochyboval, že svoboda projevu je pod útokem, je to jasný důkaz, že tomu tak je.

Přál bych si, abych mohla „uvidíme se na Facebooku příští týden“, ale v tuto chvíli nevím, jestli se chci vrátit.

„Pokračujte prosím v čtení Katerina Magasin! A sdílejte odkazy. Moje vlastní platforma, nikdo mi ji nemůže odnést - alespoň ještě ne teď.“

Mike

Zdroj: Voice of Europe




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: