EpShark

Žluté vesty: Francouzští demonstranti požadují nižší daně a vyšší výdaje

21. 1. 2019



Nikdy jsem si nemyslel, že uvidím den, kdy bude Antifa protestovat vedle Národní fronty proti francouzské vládě. Nadešel ten den, a co to znamená pro Francii je zatím nejasné.

Minulou sobotu jsme strávili při deváté vlně protestů žlutých vest v Paříži. Pochodovali jsme z ministerstva financí k Vítěznému oblouku, žluté vesty rostli v počtu a shromažďovali sílu, jak jsme šli.

Hnutí žlutých vest, začalo 17. listopadu 2018 a od té doby zanáší strach do řad francouzské politické elity. Hnutí má pět hlavních požadavků:

  • Zrušení daní z paliv
  • Odstoupení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona
  • Přímé demokratické hlasovací iniciativy podobné těm ve Švýcarsku nebo Kalifornii
  • Konec úsporných opatření
  • Opatření na pomoc dělnické třídě, jako je vyšší minimální mzda

Z libertariánského pohledu je hnutí Žlutých vest pro Francii obecně pozitivní vývoj, nicméně mnoho konkrétních požadavků protestujících chce rozšířit moc státu.

Protestní hnutí bylo zpočátku vyvoláno plány francouzské vlády na zvýšení daní z pohonných hmot. Francie má 64% daň z bezolovnatého benzínu a 59% daň z nafty, která je již v EU nejvyšší. Daň z pohonných hmot obzvláště ublížila chudým pracujícím, u nichž je pravděpodobné, že budou mít zaměstnání, u kterého je vyžadováno řízení motorových vozidel. Jak protesty pokračovaly týden po týdnu, požadavky se pomalu rozšířily tak, aby obsahovaly širokou škálu vzájemně nesouvisících populistických reforem.

Na základě vlastní zkušenosti z protestů, když jsem mluvil s účastníky protestů, jsem se vyjádřil obecně pozitivně k tomuto hnutí. Mnoho demonstrantů, se kterými jsem se setkal, byli libertariáni, i když mezi zástupy lidí byli i socialisté, komunisté a fašisté.

Smiley face

Když jsem poprvé přišel k ministerstvu financí, abych se připojil k protestujícím, našel jsem několik protestujících s regionálními separatistickými vlajkami pro Bretaň, Flandry a Korsiku. Poté, co jsem s nimi mluvil, rychle jsem zjistil, že jejich pozice lze charakterizovat jako zhruba obdobu pravicového libertarianismu: podporovali regionální autonomii nebo secesi, oponovali silnému státu, stavěli se proti přistěhovalectví z třetího světa a podporovali kapitalismus volného trhu. Skončil jsem se s přáteli secesionisty a strávil jsem většinu dne s nimi.

Smiley face

Jiní protestující byli to, co bych označil za tradiční pravici. Během protestů mnozí z lidí, o nichž jsem hovořil, hlasovali pro Marine Le Pen v posledních volbách v roce 2017. Dokonce jsem viděl několik demonstrantů s nejasnými "alt-right" znaky, jako jeden, co nosil "Deus Vult" na své vestě (na snímku). Marine Le Pen, navzdory tomu, že je obecně považována za pravicovou, mnohé její pozice moc pravicové nejsou. Národní fronta podporuje sociální stát pro francouzský lid a dělnickou třídu a je proti globalizačnímu sociálnímu státu otevřenému přistěhovalcům třetího světa.

Smiley face

Na protestu také bylo mnoho komunistů, socialistů a levicových anarchistů. Mnohokrát během pochodu jsme slyšeli velké skupiny Žlutých vest, kteří zpívali "antikapitalistickou hymnu" a jiné levicové slogany. Také jsme viděli několik demonstrantů, kteří nosili antifa tričko namísto obvyklé vesty s vysokou viditelností. Jeden z protestujících v tričku antifa si vytáhl ostré pero a začal s ním psát levicovou politickou zprávu na výklad obchodního domu. Viděli jsme četné slogany, které vychvalovaly ctnosti minimální mzdy, odsoudily zlo kapitalismu a požadovaly ukončení úsporných opatření.

Smiley face

Dokonce jsme narazili na dva tržní anarchisty, kteří měli známky, které říkali "Kupte Bitcoin" a "Demokracie = Blockchain". Pochodovali proti francouzské vládě, o níž tvrdili, že je příliš kontroverzní, a konkrétně nám říkali, že viděli jako své nejbližší spojence anarchokapitalisty .

Viděli jsme téměř všechny představitelné politické frakce pochodující proti francouzské vládě. Domnívám se, že široká a vnitřně protikladná politická aliance jako jsou Žluté vesty, je v zásadě neudržitelná.

Široká paleta politických názorů vyjádřených během protestů ulehčí francouzské elitě, aby vybrala ta populistická opatření, která nejvíc zvýší moc státu. Stejně jako mnoho dobrých protestních hnutí je zde značné riziko, že bude nakonec použito k reformě vlády k horšímu.

Také je zde šance, že Žluté vesty vyděsí francouzskou politickou elitu a odradí jí to od dalšího rozšiřování státu, alespoň na chvíli. Setkal jsem se na protestu s dost dobrými lidmi, takže budu i nadále prozatím podporovat toto hnutí.

Žluté vesty představují krizi a zbývá zjistit, zda je francouzský leviatan použije k rozšíření svých pravomocí, nebo ne.

Všechny fotky vytvořila Katarina Niedermairová, která mě během protestu doprovázela : http://warfaremedia.com/.

Thibault Serlet

Z anglického originálu přeložil Mike

Zdroj: mises.org




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Chuck
21. 1. 2019 18:42
Signs sú transparenty a nie známky.

Vložit komentář: