EpShark

Nejhorší ministr financí ČR všech dob je žena

26. 3. 2021



Místopředsedkyně vlády Alena Schillerová. A to má pod sebou osm náměstků, kteří jí radí. Za jaké konkrétní rady či služby jim rozdala na odměnách 11,5 miliónů korun, by mne fakt zajímalo, ale to se asi nikdy nedozvíme.

Mám kamaráda, kterému se paní Schillerová líbí. Obzvlášť když přijde od kadeřníka, ale beru to tak, že on vůbec nehodnotí její ekonomické kroky. Spíš si představuje, že by pod ní nebo nad ní taky rád pracoval. Já tedy ani náhodou. Ani na ministerstvu ani nikde jinde.

Od roku 2016 stačila napáchat škod víc než dost. Na Ministerstvu financí měla na triku zavádění EET a v té době se do ní zamiloval Andrej Babiš. V prosinci 2017 ji Miloš Zeman jmenoval ministryní financí a už tehdy jsem si říkal „to nám byl čert dlužen“. Ani ve snu mne ale nenapadlo, čeho se pod jejím vedením dočkáme.

Odměny náměstků na MF (v Kč):
Náměstek 1 80 000
Náměstek 2 300 000
Náměstek 3 420 000
Náměstek 4 420 000
Náměstek 5 450 000
Náměstek 6 465 000
Náměstek 7 715 000
Náměstek 8 715 000
Zdroj: Hospodářské noviny 3 565 000 

Kdysi jsem se někde dočetl, že Alenka má ráda české písničky a že poslouchá i Hanku Zagorovou. V této souvislosti mi přišla na mysl slova Milouše Jakeše, že „…paní Zagorová je milá holka, ale tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok a milion dva berou Jandové a jiní…“ Je třeba říct, že Jakeš skutečně nekecal. Ty peníze někteří zpěváci tehdy skutečně brali. Platy komunistických funkcionářů včetně Milouše tak vysoké určitě nebyly.

Ale to jsem trošku dost odbočil. Chtěl jsem jen napsat, že Alenka může být taky milá holka, ale to nic nemění na skutečnosti, že jako ministryně financí totálně selhala. A nejsem určitě sám, kdo má o její profesní odbornosti pochybnosti. Možná právě proto má 8 náměstků.

Hospodaření státního rozpočtu skončilo v roce 2020 deficitem ve výši 367,4 miliardy korun, což bylo o 338,9 miliard korun víc než v roce 2019. Jistě podílí se na tom významnou měrou boj s covidem, ale tyhle ztráty budou ještě platit děti našich dětí. A nevypadá to, že letošní rok bude lepší.

Jsem už v důchodu a mám dost volného času. Nemohu ani na golf, takže kdyby měla Alenka zájem, tak bych jí klidně za miliónovou odměnu něco přes ZOOM poradil.

Píše pan Jiří Beránek na jiriberanek.blog.idnes.cz


Pozn. PeTaXe. SvS: Součet odměn pro náměstky je cca 3,5 milionu. Kdepak nám lítá ten zbytek, 7 935 000 Kč? Jak se jmenují další kámoši, co dostali držhubné, aby nikde neříkali, že paní Schillerová je totálně neschopná a rozumí resortu jako koza petrželi?

PS: Ministerstvo financí ve skutečnosti vede provozní náměstek pro řízení, sekce 02: Mgr. Radoslav Bulíř telefon: (+420) 257 043 072, email: Radoslav.Bulir@mfcr.cz. Jaképak číslo v tabulce asi má? :-{

PPS: Při pohledu na obří budovy ministerstev dnešní české minirepubliky působí počty personálu ministerstev rakouských neuvěřitelně. Na ukázku (podle údajů historičky Marie Mackové): na počátku 20. století vykazovalo ministerstvo vnitra (od ministra až po posledního podúředníka) 97 zaměstnanců, spravedlnosti 44, kultu a vyučování (dnešní školství a kultura) 81, financí 140, obchodu 100, železnic 87 a ministerstvo orby (dnešní zemědělství) 98.

Celé ministerstvo financí pro celé Rakousko-Uhersko mělo v roce 1907 od poslední uklízečky až po ministra 170 lidí.

Dnešní Ministerstvo financí zaměstnává celkově jen v pražských budovách asi 1200 příživníků. (Další zaměstnanci dislokovaných Finančních úřadů nejsou započteni. Finanční správa má nyní 201 územních pracovišť se stovkami dalších zaměstnanců.)

Pomluvy, že Babišova vláda neumí šetřit hned v lednu vyvrátila ministryně financí. S lehkostí pírka, jak je jí vlastní, vlítla na slib snížit byrokracii. Prý chlupy a peří budou lítat a s nimi i 860 ministerských úředníků z celkem 78 581. Podle doplňující zprávy nakonec nepoletí nikdo — jen se zruší 860 neobsazených míst, na nichž nikdo stejně dávno nepracuje, ale ministerstva na ně naše peníze berou a pak si je dělí. Kdepak, když je stát řízen jako firma, tak to jinak odsejpá!

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: