EpShark

Čau, lidi…

13. 1. 2020



Při hodnocení spravování země v loňském roce máte skoro pocit, že představitelé ANO nám zapomněli říci, že správu vykonávají v nějaké jiné zemi, než ČR. Tak moc se hodnocení liší.

A vlastně je jejich chvástání až absurdní, když do éteru s úsměvem vypouští údaje o třiceti, (v reálu padesáti) miliardovém schodku v době největší hospodářské konjunktury, aniž by alespoň korunu investovali do naší budoucnosti, nebo když premiér uzemňuje posluchače tím, že se vloni postavilo celých 34 km dálnic a že na to, aby mohl splnit co nasliboval, potřeboval by být Harry Potterem…

Nicméně, celkem trefně zhodnotil reál v tomto článku David Klimeš. Základní teze z něj vypichuji:

Národní investiční plán? Brzo se ukázalo, že je to jen vyfabulovaný seznam projektů, o kterých nikdo nic neví, takže vlastně ani nevadí, že na ně nejsou ani žádné reálné peníze.

ČR spadla zase o kousek v mezinárodním žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra, což je pro silně exportní hospodářství smrtelný hřích. Nyní jsme na 32. místě a vypadli jsme tak z elitní třicítky

Je to už dost let, co si vládní hnutí na billboardy dalo slogan „Dálnice, dálnice, dálnice“, přesto se dál v infrastruktuře propadáme, tentokrát na 74. místo za Gambii a Tadžikistán.

Stejně tak je tragické povolování staveb, zase je to sestup, i když se už zdálo, že není kam klesat. Hezké 157. místo sdílíme spolu s Burundi či Kamerunem. A že to je jen náš šlendrián, nám připomíná třeba sousední Polsko, které je v první čtyřicítce.

Podobně v rychlosti založení firmy jsme na 134. místě mezi dalšími rozvojovými kamarády.

Celkově jsme ještě před třemi lety byli v žebříčku kvality podnikatelského prostředí dle Světové banky v první třicítce, protože země ale stagnuje, zatímco mnohé okolní státy jdou nahoru, propadli jsme se na 41. místo.

K dlouhodobě neřešeným sociálním a ekonomickým problémům Česka, kterých by šlo jistě ještě vyjmenovat desítky, se pak přidávají další patálie.

V žebříčku svobody tisku kleslo Česko o 27 míst až na 40. pozici. A to už je pro demokracii v ČR varovným signálem.

Tohle je odvrácená strana Babišových masírek jeho voličů s názvem „Čau, lidi!“.

Asi se řítíme do průšvihu. Tím spíše, že preference se stále nemění a opozice pořádá, namísto vytváření alternativní uvěřitelné nabídky, pouhou tweetovací olympiádu…

Visegradský jezdec, FCB

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: