EpShark

Finský poslanec porovnává Evropskou unii s fašistickým Německem ve 40. letech

19. 12. 2018



Během parlamentní debaty finský poslanec Ville Tavio z nacionalistické strany Finové tvrdil, jak uvádí finský národní vysílač Yle: "Evropští federalisté ohrožují lidi Evropy a národní státy. Vytvářejí nový druh Sovětského svazu, vytvářejí nové nacistické Německo" .

Obdržel kritiku od svých kolegů, stejně jako od předsedy vlády Juha Sipilä. Finové, Villeova strana neodmítají toto tvrzení o "fašistické" podobě evropského globalizmu a nazývají ji "novou formou fašismu".

Vysvětluje, že je přesvědčen, že Finové nevěděli o globalizačním programu unie, když v devadesátých letech hlasovali o přistoupení k EU. 34letý politik svým tvrzením vyvolal rozsáhlou debatu s političkami na levé a pravé části politického spektra, a vyvolalo to silnou reakci.

Finové, kteří se dříve nazývali Praví Finové a stále se tak jmenují v obou finských úředních jazycích ve švédštině a finštině, jsou finská pravicově-nacionalistická a euro-skeptická strana.

Finové stojí za Vilem ohledně komentáře a předsedkyně skupiny Leena Meriová uvedla: "Chápala jsem to tak, že Tavio směřoval k megalomanii v EU, která neví co je dost. Neurazil žádnou osobu, ale kritizoval celou instituci jako takovou."

Mike

Zdroj: Voice of Europe




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: