EpShark

Trump: Slabý Biden se snaží napravit katastrofu, kterou sám způsobil

10. 6. 2024



INN

Bývalý americký prezident kritizuje Bidenovu slabou strategii ve válce mezi Izraelem a Hamásem: Trump: Na Blízkém východě může být mír, ale ne s Joem Bidenem v úřadu.

Bývalý americký prezident Donald Trump v úterý vytkl prezidentovi Joeovi Bidenovi podle jeho slov slabou strategii ohledně války mezi Izraelem a Hamásem, a to několik dní poté, co Biden představil nový plán na příměří a propuštění rukojmích, uvedly The Hill.

„Slabý Joe Biden se teprve nyní snaží napravit KATASTROFU, kterou na Blízkém východě způsobil, protože se bojí, že prohraje volby,“ uvedl Trump v prohlášení na své platformě Truth Social.

„MÍR na Blízkém východě jsme MĚLI a můžeme ho mít znovu, ale nebude to s Joem Bidenem v úřadu,“ dodal.

Trump také uvedl, že v době, kdy byl prezidentem, nebyly žádné „nové války“, a slíbil mír, pokud bude letos v listopadu zvolen na další období v Bílém domě.

„ŽÁDNÝ DALŠÍ TEROR. ŽÁDNÉ DALŠÍ UMÍRÁNÍ CIVILISTŮ. NIC Z TOHO SE NIKDY NEMĚLO STÁT. To všechno kvůli NESCHOPNOSTI Slabého Bidena. Napravím jeho nepořádek a znovu přinesu MÍR VŠEM stranám a uděláme to RYCHLE!“ napsal.

Podle Bidenova návrhu by první fáze třífázového procesu trvala šest týdnů a zahrnovala by úplné a kompletní příměří, stažení izraelských sil ze všech obydlených oblastí Gazy a propuštění řady rukojmích, včetně žen, starých lidí a zraněných, výměnou za propuštění stovek palestinských arabských vězňů.

Druhá fáze by znamenala propuštění všech zbývajících žijících rukojmích, zatímco třetí fáze by zahrnovala „rozsáhlý plán rekonstrukce Gazy“, uvedl prezident, a také repatriaci ostatků zemřelých rukojmích jejich rodinám.

V pondělí se premiér Benjamin Netanjahu zúčastnil diskuse výboru Knesetu pro zahraniční věci a obranu a vyjádřil se k dohodě, kterou Biden představil.

„Nebudu připraven zastavit válku. Navzdory tomu, co řekl prezident Biden, zatím nebylo dohodnuto, kolik rukojmích bude v první fázi propuštěno. Můžeme zastavit boje na 42 dní, abychom mohli vrátit rukojmí. Válku zastavit nemůžeme. Íránci a všichni naši nepřátelé se na nás dívají a chtějí vidět, zda se vzdáme,“ zdůraznil premiér.

Poznamenal, že „v dohodě je ještě mnoho detailů a válka neskončí, aniž bychom dosáhli všech našich cílů. Nevěnujte pozornost tomu, co píšou noviny, koluje zde mnoho falešných zpráv. Úplného vítězství se nevzdáme“.

Později v pondělí mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby promluvil k novinářům a trval na tom, že Bidenem nastíněný návrh je izraelský návrh.

„Slyšel jsem z Izraele různá prohlášení,“ řekl Kirby a dodal, že Bidenem nastíněný návrh „přesně odráží ten návrh, na kterém jsme s Izraelci pracovali“.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: