EpShark

Jak vítr odvál naději na levnou energii v Evropě

26. 3. 2024



G. SITAŘ

Dánský provozovatel větrných elektráren má problémy, do tendrů na jejich výstavbu v Anglii se nikdo nepřihlásil a v podstatě panuje shoda, že Evropa je nekonkurenceschopná.

Subjektivní výběr zpráv z větrného království za poslední období. Kompletní zdrojová informace na konci článku.

(1) Dánský zázrak zhasl

Firma Orsted je největší energetická firma v Dánsku a největší provozovatel větrných elektráren instalovaných v pobřežních vodách. Stojí za zhruba třetinou instalované kapacity větrných elektráren v pobřežních vodách celosvětově s výjimkou Číny. Energie, kterou vyprodukuje, pochází z 90 % z obnovitelných zdrojů.

V únoru oznámil Orsted, že ruší výplatu dividend, propustí stovky zaměstnanců a firma snížila odhad výstavby dalších větrných parků. Důvodem je podle Financial Times „katastrofických” posledních dvanáct měsíců. Firma byla ještě před několika lety miláčkem akciového trhu a příkladem původně olejářské firmy, která dokázala úspěšně přejít na obnovitelné zdroje. Za poslední tři roky spadla cena akcií na méně než třetinu.

Firma v tiskovém prohlášení řekla, že se z minulosti poučila a že vidí pozitivní signály i díky oznámení o zvýšení výkupní ceny elektřiny z větrných zdrojů.

Pozn. autora: Když vlády zvýší výkupní cenu ještě více, bude Orsted zase zisková firma. Jednoduché.

(2) Obnovitelná energie není levná

Ekonomika výstavby a provozu větrných elektráren se ve světě rostoucích úrokových sazeb a cen vstupních surovin změnila. Důkazem je odstoupení švédské firmy Vattenfall od vyhraného projektu na výstavbu větrného parku v Severním moři a fakt, že když britská vláda vypsala v minulém roce nový tendr na jeho výstavbu, nikdo se nepřihlásil. Britská vláda musela proto zvednout maximální cenu elektřiny, za kterou bude ochotna obnovitelnou energii vykupovat.

Pozn. autora: Když jsou peníze zadarmo, funguje spousta věcí lépe, než když zadarmo nejsou.

(3) Dotace a jiné triky

Šéf asociace výrobců a distributorů zelené energie v Dánsku prohlásil na konci minulého roku v rozhovoru pro média, že dánský průmysl větrných elektráren bude muset dostat pomoc od státu, nebo zanikne.

Agentura Bloomberg zveřejnila na začátku tohoto roku informaci, že provozovatelé větrných parků rutinně nadhodnocují plánovanou výrobu elektřiny, což dále zdražuje koncovou cenu energie pro občany. Za větrných dnů by elektřina z větrných parků přetížila systém a jejich provozovatelé dostávají zaplaceno za to, že elektrárny vypnou. Podle zdrojů, které pro agenturu Bloomberg poskytly informace pod podmínkou anonymity, nadhodnocují provozovatelé plánovanou výrobu elektřiny o 10 až 20 % s cílem navýšit kompenzace za vypnutí elektrárny. Občané tak přeplácejí i za vypnuté větrné elektrárny.

Pozn. autora: Dinosaury vyhubil pád meteoritu, západní civilizaci dotace. To se budou děti učit v příštím století v době neokamenné z hliněných tabulek.

(4) Orsted není jediný

Firma Siemens Energy, jeden z největších výrobců větrných elektráren, oznámila v loňském roce rekordní ztrátu. Jedním z důvodů byl fakt, že se komponenty již instalovaných elektráren opotřebovávají výrazně více, než firma původně předpokládala, a kvalitativní problémy ve výrobě ve španělské dceřinné společnosti Gamesa. Agentura Bloomberg to označila za jeden z největších debaklů německého průmyslu.

Pozn. autora: Když se inženýři bojí ideologickým zástupcům říci, že to nebude fungovat, protože by je ideologičtí zástupci vyhodili z práce, zjistí se to až tehdy, když to opravdu nefunguje.

(5) Konkurenční deficit

Washington Post píše, že obchodní zájmy mohou zastavit klimatická opatření. Dotace ve Spojených státech a Číně sníží náklady na energii pro podniky a spotřebitele. V Evropě je zvýší uhlíkové daně, čímž se evropský průmysl dostane do konkurenční nevýhody. Evropská unie doufá, že tuto nerovnováhu vyrovná zavedením uhlíkové sazby na dovoz ze zemí, které uhlíkovou daň nemají. Pro nápravu konkurenčního deficitu na trzích mimo EU však může udělat jen málo.

Pozn. autora: To jako že zavedou daně, pak je kompenzují dotacemi a tam, kde to nepomůže, zavedou celní tarify? To bude fungovat?

(6) Net zero jako zbraň hromadného ničení

Britský Telegraph nebyl minulý měsíc tak optimistický jako Washington Post. Píše, že místo toho, aby snaha o dosažení uhlíkové rovnováhy, takzvané „net zero”, vyvolala v Evropě renesanci výroby, vede naopak k hrozící deindustrializaci. Začíná to v automobilovém průmyslu, v němž byl kontinent kdysi světovou jedničkou, ale opakuje se to i jinde.  Je to stejný příběh jako v celé ekonomice. Dovolili jsme, aby ceny energií prudce vzrostly, naplánovali uzavření vlastních ropných polí v moři. Ignorovali jsme skutečnost, že tato rozhodnutí ženou podniky do ztráty a umožňují čínským firmám s mnohem nižšími náklady na energii, aby zašlapaly všechny evropské podniky.

Krutou pravdou je, že Čína využila net zero jako zbraň k získání vedoucího postavení v průmyslu. Amerika na to reaguje, i když možná příliš pozdě a s příliš velkou státní kontrolou. Evropa však zůstala na holičkách a brzy bude zničena.

Pozn. autora: Evropa zdraží energie, ureguluje průmysl k smrti a poté dovolí Číně, aby zaplavila evropský trh svými výrobky ve jménu svobodného trhu. Sun Tzu, autor slavné knihy Umění války, by svoji knihu mohl doplnit o další radu:

I když se ti zdá, že se nepřítel zbláznil více, než je vůbec možné, věř, že to někdy možné je. Když se tak stane, potichu jásej, radostně zpívej píseň jeho a nemilosrdně toho využij. Vyhrát bez prolití krve je nejvyšší umění, říká Sun Tzu.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Pavel Molík
26. 3. 2024 20:23
Špičky EU stále víc podléhají bludům, nyní zejména uhlíkově-neutrálním bludům z katechismu dogmatické zelené věrouky. Šéfové EU v rolích šílených sociálně-inženýrských experimentátorů nám lidem naordinovali autodestruktivní aktivity podle oněch bludů a různých nesmyslných směrnic, máme se nechat ožebračit k větší slávě šílené Uršuly a spol. EU v současné podobě je největším nepřítelem evropské civilizace. Kdysi na úsvitu lidských dějin lidské společnosti obětovaly několik jedinců bohům, aby lidské společenství prosperovalo. Nyní v EU je to opačně, mají být ožebračeny, tedy obětovány milióny lidí ku prospěchu několika vyvolených.

Vložit komentář: