EpShark

Je český růst udržitelný?

30. 11. 2017



Česká ekonomika v posledních letech velice slušně roste. Je ale tenhle růst udržitelný? Mnoho ekonomů varuje před přehříváním ekonomiky. A tvrdí, že tenhle růst není zdravý. Nejlíp se dokáže, jestli je růst zdravý nebo ne tím, že se podíváme na růst HDP a růst zadlužení. Pokud zadlužení roste výrazně víc jak HDP, tak růst udržitelný není. Jak si na tom stojí ČR od roku 2009, kdy velká recese skončila?

Jak je na tom soukromý sektor, co se týče zadlužení?

Graf: Dluh soukromého sektoru ČR v porovnání s HDP.

Jak vidíme, u soukromého sektoru nedošlo téměř k žádnému nárůstu zadlužení od roku 2009. Takže tady je všechno v pořádku.

Co dluh domácností?

Graf: Dluh domácností ČR v porovnání s HDP.

Dluh domácností v poměru k HDP vzrostl jenom o 3%, takže taky naprosto v pořádku. Zadluženost domácností je zároveň výrazně nižší než u vyspělých zemí.

A co dluh vlády?

Graf: Dluh vlády ČR v porovnání s HDP.

Dluh vlády stoupnul do roku 2016 jenom o 2,7%. Navíc v roce 2017 můžeme očekávat další pokles dluhu k HDP, vzhledem k dobrému růstu.

Podívejme se, jak vypadal růst zadlužení v letech 2001-2008 v ekonomikách, kde byla realitní a dluhová bublina – USA, Španělsko a Irsko.

USA 2001-2008

Graf: Dluh soukromého sektoru USA v porovnání s HDP.

Graf: Dluh domácností USA v porovnání s HDP.

ŠPANĚLSKO 2001-2008

Graf: Dluh soukromého sektoru Španělska v porovnání s HDP.

Graf: Dluh domácností Španělska v porovnání s HDP.

IRSKO 2001-2008

Graf: Dluh soukromého sektoru Irska v porovnání s HDP.

Graf: Dluh domácností Irska v porovnání s HDP.

Jak vidíme, v těchto třech zemích narůstal dluh v době před velkou finanční krizí velice vysokým tempem a růst byl opravdu neudržitelný. I když je česká ekonomika v zásadě zdravá, neznamená to, že nám nic nehrozí. V roce 2008 byla taky česká ekonomika zdravá, ale přišla krize ze zahraničí a Česko zažilo v roce 2009 propad o 5% HDP. Podobný scénář můžeme očekávat i teď. Krize bude dovezena ze zahraničí. Spustit ji může cokoliv. Propad na akciovém trhu, na kterém je bublina, zhroucení italských bank, nebo třeba kolaps Číny.

Takže se moc neradujme.

Mike

Data: Trading economics




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: