EpShark

Blíží se ekonomická recese?

14. 9. 2017



Motoru americké ekonomiky dochází palivo, navzdory rétorice prezidenta Trumpa a jeho administrativy a médiím, které jsou nadšené z nesmyslů jako z rostoucího akciového trhu a nezaměstnanosti, která neustále klesá. Podporovatelé Donalda Trumpa, i on samotný mluvili před 20. lednem o „ bublinové ekonomice “ a o tom, jak náročným překážkám bude muset prezident čelit, při současném stavu ekonomiky.

Něco se ale změnilo po 20. lednu, kdy proběhla jeho inaugurace.

Jako kdyby náhle bublina na akciovém trhu zmizela. Trump neustále zdůrazňoval, že po jeho inauguraci se index Dow Jones dostal nad hranici 20 tisíc , jako kdyby to bylo teď legitimní, když se dostal k moci.

Vtip je v tom, že bubliny nemizí jenom pro to, že se váš člověk dostal k moci. Hodně fanoušků Donalda Trumpa, které vidím na sociálních médiích, stejně jako notorický kanál Fox News neustále zdůrazňují rostoucí akciový trh, ale budou potom překvapeni až tahle „velká a ošklivá bublina“ - jak ji pojmenoval Trump v kampani - splaskne.

Vskutku tady máme bublinu. Masivní inflace finančních aktiv poháněna levnými penězi americké centrální banky spolu se spekulativním investováním ze strany Wall Streetu se brzy dočká svého ošklivého konce.

Atlantský Fed předvídal 1. června 4% růst pro druhý kvartál. Další den předpověď snížil na 3,4%. Pro první kvartál byla předpověď růstu jenom 0,2% - nejnižší od roku 1980 . Můžu připomenout těm, kteří znají komplexní monetární historii, že recese začala v roku 1980.

Maloobchodní bublina začíná splaskávat, obchodní domy zredukovali počet pracovních pozicí o téměř 30 000 míst v posledních 12 měsících a 4 poslední měsíce maloobchod ztrácel pracovní místa . Víc jak 8600 obchoďáků bude zavřeno v roce 2017 . Samozřejmě hodně zavírání bude v důsledku rapidního nárůstu nakupování po internetu, každopádně bychom ale neměli ignorovat rapidní nárůst zavírání fyzických obchodů.

Navíc k těmto problémům, znovu nafouknutá realitní bublina ukázala opět svoji ošklivou tvář. Case-Shiller index, který zaznamenává ceny domů ve Spojených státech, dosáhnul svoje maximum za posledních 33 měsíců a neustále roste již od roku 2010 .

A konečně, poslední report z května zaznamenal jenom skromný nárůst nových pracovních pozic o 138 000 a míru nezaměstnanosti na 4,3%, nejnižší od roku 2001. Míra nezaměstnanosti je ale přinejmenším zavádějící, vzhledem k tomu, že počet pracovních míst na plný úvazek klesal v posledních několika letech ( 367 000 za poslední tři roky ), vzhledem, k tomu, že si pracovníci na sebe brali víc zaměstnání na částečný úvazek. Pracovní místa, která vznikla v květnu, byly hlavně zaměstnání za minimální mzdu. Vzdělávání a zdravotní starostlivost přidalo 47 000 pracovních míst, ubytování a rekreace přidali 31 000 míst, stravování a služby s tím spojené přidali dalších 30 000 míst. Participace v pracovní síle klesla na62,7% a očekává se, že bude dál klesat.

Dlouhodobý výhled americké ekonomiky není dobrý. Klidně bych se vsadil, že vláda oficiálně oznámí recesi na začátku roku 2018, i když podle mého názoru jsme se už teď dostali do deflační fáze a jediná entita, která nás před touto deflací chrání je FED. Už teď se totiž síří zvěsti o tom, že FED nebude dál zvyšovat úrokové sazby, protože narůstá skepticizmus ohledně vývoje ekonomiky.

Nick Carden

Z anglického originálu přeložil Mike

Text vyšel na webu Libertarian Institute




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: