EpShark

Mazání na Facebooku

31. 8. 2018



Cenzura masového rozsahu, kterou Facebook a ostatní globální sítě zavádějí poslední měsíce v USA a západní Evropě, dopadla minulé dny i na řadu českých kanálů. Zrušené nebo zablokované účty, stovky smazaných příspěvků a tisícovky odstřižených fanoušků.

Diskutujeme s kolegy, jakou možnost obrany jako občané ČR máme a co může pro zachování svobodné diskuse udělat stát. Vhodnou paralelou by mohl být soukromý dopravce, protože informační a dopravní infrastruktura má pro fungování státu a společenství občanů podobně strategický význam. Představme si, že by cestujícím kvůli jejich politickým názorům vynesl zavazadla ven a donutil je vystoupit.

Je taková diskriminace našimi zákony dovolená? Pokud ano, neměla by být jasně uvedena v pravidlech přepravy? A pokud to tam chybí (jako že FB tam nemá odlišné zacházení s lidmi jiných politických názorů), nemají tito cestující právo na území svého státu reklamovat poskytnutí služby a domoci se zákazu nekalých obchodních praktik? Není ve veřejném zájmu udržet svobodu slova ve virtuálním veřejném prostoru a znemožnit tak ovlivňování politické soutěže a výsledků voleb?

Zatím jediným politikem ve světě, který se proti této diskriminaci ozval, je Donald Trump. Sledujme pozorně, kdo bude mít odvahu to udělat u nás. Tak poznáme politiky, kterým záleží na demokracii a tradičních západních hodnotách. Vzpomeňme si na to v podzimních volbách.

Z FCB:

Je to absurdní! Představte si, že by vám někdo odposlouchával telefon. A odpojil hovor, jakmile by v něm zaznělo nedovolené slovo. A pokud by se to stávalo opakovaně, zabavili by vám na měsíc mobil. Případně z něj rovnou smazali všechny kontakty a data. Zcela nemyslitelné! A nikdo by si nedovolil tvrdit, že operátor je soukromá firma a má právo na takové zásahy. Toto Svobodné slovo jsem ukradl svobodně z jednoho rozhovoru ještě svobodného tisku. Léta Páně 2018.

Miroslav Modriansky , 3 hod ·

Tady jde, dle mého názoru, o smíchání tří věcí. Podnikatelské svobody, vlastnických práv a politiky (a také svobody slova). Cukrblik nemaže ze své vůle (omezuje si tím zisky), ale na objednávku. (Merkel mu dala kudlu na krk a on vyměkl.) Tím se z apolitické soukromé platformy stala hlásná trouba jednoho politického směru. Jiné názory jsou nežádoucí.

Představme si to jako ideální soukromou hospodu. Majiteli je jedno, kdo si co kecá, hlavně, že utrácí. Když je nějaký host otravný, hosté si sami odsednou k jinému stolu, ať si tam osamoceně čvaňhá ty svoje otravnosti. (Majitel by neměl důvod zasahovat — stolů má nekonečně mnoho.) Jenže to, co kritizujeme, je to, že jistí nedůtkliví hosté obíhají hospodou, a místo aby se bavili se svými kamarády, tak poslouchají, co se povídá jinde. A když se jim to nelíbí (i když jim do toho nic není), utíkají za majitelem — hospodským, a požadují, aby ty hosty vyházel.

A protože majitel se bojí, protože ten práskač je dobře zapsán u starosty a kdyby se vzepřel, taky by mu tu hospodu mohla radnice nechat zavřít (důvody se vždy dají najít, když zákony si píše starosta sám, i žandáry a policajty má, navíc má pod palcem zásobování), takže, protože hospoda i tak vynáší, raději vyhodí ty, kteří někomu překážejí. A tiší a nekonfliktní hosté si začnou dávat bacha na hubu, co kdyby je nějaký Bretschneider zaslechl. A nakonec se budou všichni bavit o pejscích a kytičkách (a ještě opatrně).

Jo! A obráceně to nefunguje, protože málokdo má náturu, aby použil stejnou metodu a nechal vyhodit Bretschneidera. (I když by si všichni oddechli.)

Já Zuckerberga neomlouvám. Má nesmazatelnou vinu na tom, že na takovéto praktiky (zřejmě) bábě přistoupil. Popisuji situaci, jak ji já vidím.

slunickovi-praskaci.jpg (53,994 kiB) Udávám pro radost

To je jistě ještě druhá věc: tady se pořádá hon na čarodějnice kvůli údajným faktům. Kdo je vůbec schopen fakta ověřit? Máme je všichni z druhé, třetí ruky, včetně těch mazačů.

Ale primárně: tady se cenzurují názory, nikoliv fakta (a totéž dělala iDnes). Každý nepohodlný článek požadovali ozdrojovat, přičemž jako autor jsem jen psal, co si myslím. Nedělal jsem žádného válečného zpravodaje, ani překladatele na schůzkách politiků. A ozdrojovat, co si myslím, dost dobře nejde…

Jak to psal před chvílí jeden kolega: dostal se do jakési vyostřené diskuze s někým, kdo požadoval, aby svá tvrzení ozdrojoval (paradoxně šlo o jakousi teokratickou otázku). A když to řádně ozdrojoval, včetně rozsáhlé odborné literatury, ten rozčílený oponent oznámil, že to stejně číst nebude, ale přesto že nemá pravdu, protože to tvrzení nedokáže doložit. Pak je to samozřejmě těžká práce… A s těmi leftardy je to podobné.

Ostatně, za mnoho hovoří i přiložený snímek.

A kdo vůbec dal těm práskačů právo rozhodovat, co je „v souladu“ a co už je mimo? To je totiž věc, kterou by měly rozhodovat soudy. Všichni ti sluníčkoví Cemperové & spol. si totiž osobují právo definovat, co (samozřejmě, jen podle nich) porušuje zákon. Ale pokud to zákon skutečně porušuje, je zde k tomu právě soud, který má rozhodovat míru viny a trestu. A jestliže to zákonu neodporuje (a i dost hnusné názory nemusí být trestné), pak se právě ti bonzáci a udavači a klikači dopouští rozhodování o tom, co jim nepřísluší. Oni si nadefinovali jakousi Nenávist zdarma, míním tím to jejich Hate Free. Že prý proti šíření nenávisti. Jenže co je nenávist, to určují tito samozvaní, novodobí svazáci. A popravdě řečeno (už jsem to před mnoha lety psal): jestliže v této společnosti jsou bezpochyby největšími rasisty Cikáni, pak největšími šiřiteli nenávisti jsou zejména současní leftardi a libertini. A ta jejich Hate Full.

PeTaX (s využitím zdrojů z FCB)

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: