EpShark

Německo: „Žába“ pod útokem

29. 8. 2018



Klub „Der Frosch“ v braniborském Frankfurtu byl v noci ze soboty na neděli svědkem scén, které snadno mohly skončit jako v Chemnitzu.

Frankfurt an der Oder je šedesátitisícové město ležící přímo na polské hranici. V roce 1945 bylo jeho východní předměstí odděleno a dnes se jmenuje Słubice.

V noci ze soboty na neděli, také ve tři ráno, zde došlo k situaci, která mohla velmi snadno skončit jako ta v Chemnitzu, ne-li hůře. Ale o tom jsem v celostátních médiích nic nenašel, pouze v regionálním tisku.

Co se tedy stalo?

V diskoklubu Frosch („Žába“) se konala taneční akce, které se účastnila spousta lidí. Byli mezi nimi dva Syřané, kteří se s tím, jak večer pokračoval, chovali čím dál agresivněji. (Mezi hosty bylo více Syřanů, kteří problémy nedělali.)

Svůj vyhazov nesli oba těžce a „rozloučili“ se výhrůžkami smrtí. Za nějakou chvíli dorazil dav cca 15-20 jejich kamarádů, vybavený tyčemi, kamením a noži, a napadl diskotéku. Nastala panika. Naštěstí nikdo nepřišel o život.

Zprávy z německého tisku: úvodní informace , primátor odsuzuje násilí , politici odsuzují násilí .

Zprávy z polského tisku: „ zázrak, že na to nikdo nedoplatil – policie dorazila až za 30 minut, když už násilníci zase odešli.

Události se věnovalo vysílání místního rádia Pure FM, jehož redaktoři vyzpovídali Dirka Schöbeho, jednoho ze dvou provozovatelů klubu. Dvanáctiminutový záznam pořadu najdete zde . Útočníci prý podle očitých svědků křičeli „Alláhu akbar, všechny vás zabijeme“. V prvních vteřinách pořadu je ten řev slyšet.


Nic se vlastně nestalo, že … velká média to nezajímá, Angela Merkel to komentovat nebude, její ministři to neodsoudí na tiskové konferenci, nic. Nový normál. Dokud to nevyšťáráte v regionálním tisku, žijete v blahé nevědomosti.

No, a teď si, čtenáři, představ, že by tam nějaký místní známý clubberpřišel o život, podobně jako Daniel H. v Chemnitzu.

Frankfurt nad Odrou je hodinu jízdy vlakem od třímilionového Berlína. Kdyby se tam začaly pořádat nějaké průvody a demonstrace, dorazila by tam z Berlína hotová armáda těch i oněch, a k tomu ještě polští hooligans pro dobrou míru, protože do Polska je to přes most. Možná by tam nakonec byly větší davy než v tom Chemnitzu.

Kolik asi takových událostí, které mají potenciál k rozpoutání nepokojů, už nastalo, jenom z toho všichni se štěstím vyvázli – takže o nich nevíme?

Marián Kechlibar

Převzato z webu www.kechlibar.net




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: