EpShark

Turecko by mohlo způsobit větší krizi než Řecko

14. 8. 2018



Pád turecké liry by neměl překvapit nikoho. Přesto na tomhle díky vládním intervencím umělém globálním trhu to překvapilo mnohé.

Za prvé a především, pokles liry po nějakou dobu trvá a nemá nic společného se silou amerického dolaru v roce 2018. Kolaps Turecka se dal očekávat, a příčiny této katastrofy jsou domácího původu.

Je to jeden z dalších důkazů, jaké škody způsobují monetaristé ekonomice. Ti, kteří říkají, že "země s měnovou svrchovaností může tisknout tolik peněz, kolik bude chtít, bez rizika bankrotu" , se opět mýlí. Stejně jako v Argentině, Brazílii, Íránu a Venezuele, měnová svrchovanost neznamená nic bez pevných hospodářských základů, které by podpořily tuto měnu.

Turecko podniklo všechny akce, které zastánci Moderní monetární teorie (MMT) obhajují. Vláda Erdogana ovládla centrální banku a rozhodla se tisknout peníze a udržovat extrémně nízké sazby, aby "podpořila ekonomiku" bez jakýchkoliv zábran.

Turecká peněžní nabídka se za sedm let ztrojnásobila a úroková míra poklesla na rekordně nízkých 4,5%.

Avšak oslabení liry bylo něco, co vláda nejenom akceptovala, ale také povzbuzovala. Množství čerstvě vytištěných lir bylo poskytnuto důchodcům s cílem zvýšit množství volebních hlasů pro současnou vládu, množství dotací v rychle devalvační liře vzrostlo o více než 20% (zemědělství, paliva, cestovní ruch), protože se vláda snažila kompenzovat ztrátu příjmů z cestovního ruchu z bezpečnostních důvodů pomocí dotací a grantů.

Pokračovala ztráta rezerv v cizích měnách, ale vláda nadále podporovala nadměrné zadlužení a půjčky. Fiskální deficity vzrostly a rychlá devalvace liry vedla k nárůstu úvěrů v amerických dolarech.

Jedná se o typickou chybu monetaristů, věří, že měnová suverenita chrání zemi před vnějšími šoky a zatím úvěry v cizích měnách stoupají, protože nikdo nechce půjčit v neustále se znehodnocující měně za normální úroky. Následně centrální banka zvyšuje sazby, ale měnová propast se stále zvětšuje, protože nabídka peněz stále roste, aby mohla financovat vládní utrácení v domácí měně.

Riziko stoupá pro zbytek Evropy

Na jedné straně je velmi důležitá expozice bank vůči Turecku v eurozóně jakou mají banky BBVA, BNP, Unicredit. Expozice je mezi 15% a 20% všech aktiv.

Na druhé straně je zřejmý nárůst nesplácených úvěrů. Úvěry Turecka v amerických dolarech odpovídají přibližně 30% HDP podle Washington Post, ale půjčky v eurech by mohly představovat dalších 20%. Turečtí věřitelé a cizí vlády udělaly stejnou nesprávnou sázku, jakou učinila Argentina nebo Brazílie. Sázku na neustále oslabující americký dolar a to, že americký FED nebude zvyšovat sazby, jak bylo oznámeno. Zjevně se mýlili. Tato chybná sázka však pouze přispívá k již existující měnové a fiskální nerovnováze.

Nabídka peněz i nadále roste téměř dvouciferným tempem, vládní výdaje převyšují klesající rezervy a začíná být zřejmý únik kapitálu, protože se investoři a spořitelé obávají, že vláda Erdogana upřednostňuje možnost kapitálových kontrol, aby získala úplnou moc nad ekonomikou a mohla obnovit ekonomickou důvěryhodnost rozumnější monetární politikou.

Stejně jako v minulosti Argentina, zvyšování sazeb příliš pozdě neuklidní trh, když je rizikem kontrola kapitálu a run na banky. Zvýšení sazeb na 18% nemotivuje nikoho v Turecku, aby v bance držel peníze, když rizikem je ztráta všech peněz. Sazby se zvýšili z 8 na 17,5% a krize se zhoršila. Nezastaví se kvůli mírně vyšším sazbám.

Protože problém Turecka je monetární a fiskální. Turecko bude potřebovat rozsáhlý program přizpůsobení a důvěryhodné otevření svých institucí a trhů, aby přilákalo kapitál a obnovilo růst. Bohužel se zdá, že cesta, na kterou se Turecko vydalo je více vládní kontroly nad institucemi, menší jistota pro investice a další prohloubení krize. Z této krize bude obviňován neexistující vnější nepřítel.

Erdogan bojuje proti velmi nebezpečnému ekonomickému nepříteli: je ním on sám.

Pro Evropu to představuje ďábelskou alternativu. Pokud zachrání Turecko, poskytne tak Erdoganovi další možnost zvýšit svou kontrolu nad zemí a zvýšit nerovnováhy v ekonomice Turecka a zároveň ještě víc omezí svobodu ve své zemi.

Nepodaří-li se zachránit Turecko, tak to může způsobit mnohem větší krizi, než představovalo Řecko. Protože příliš mnoho prostředků z eurozóny a bankovních investic bylo směřováno do Turecka jako způsob, jak získat přístup k určitému růstu a inflaci. Co ale dostali místo toho byli kapitálové kontroly a znehodnocování měny.

Největším rizikem pro Evropu bude snaha zakrýt tento nepořádek pomocí nějaké dohody, co vymění finanční pomoc z Evropy za příslib zadržení uprchlíků a ochrany hranic ze strany Turecka. Protože to, co je již teď relevantním rizikem, které se ale dá zvládnout, by se tak pravděpodobně rozrostlo do nezvládnutelné podoby.

Daniel Lacalle

Z anglického originálu přeložil Mike

Zdroj: mises.org




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: