EpShark

Přispěje aspoň letos Andrej daňovému eráru?

23. 4. 2018



Celkem by mě zajímalo, kolik lidí věří, že Andrejkův úžasný Agrofert přispívá do státní pokladny … nebo platí staré známé, že peníze má jen ten, kdo daně neplatí?

K poslednímu březnu by měla mít každá babka zelinářka odevzdány daně, které musí korespondovat s každým vykázaným prodaným lupenem zelí v EET. Tak to má být, tak je to správně. Daně se platit musí, jak praví mj. i Andrejko. A co myslíte? Jak je na tom ten nejbedlivější hlídač zdanění každé korunky?

Napřed musím konstatovat, že k 31. 3. 2018 údaje za rok 2017 zcela jistě nebudou, protože jisto jistě má (musí mít) daňové poradce (auditory) a tam je pak termín odevzdání pozdější. Nicméně, veřejně k dispozici jsou výsledky za r. 2016 … a dříve. V lednu 2016 vyšel na portále echo24.cz rozbor, jak je na tom Agrofert s přispíváním do společné kasy. Netuším, jestli tento portál je fake či ni, ale po zveřejnění analýzy asi nespíš už bude. Poukázat na fakt, že největší daňobijec z daní více bere, než přispívá, nebude asi moc korektní.

Zkrátka — je tam přehledný graf dokazující zvyšující se schopnost čerpat dotace a snižující se schopnost daně platit. V přehledném grafu se tak můžete přesvědčit, že r. 2014 je zlomový, kdy Agrofert více z eráru inkasoval, než do něj odvedl. Z národohospodářského pohledu angažmá Andreje ve vládě nepřináší dobré výsledky — daně klesají, čerpání dotací se naopak zvyšuje. Řídit stát jako firmu, tak bych se automaticky sám vyrazil zpět jen do Agrofertu.

Ale pojďme se podívat na roky 2015 a 2016. Zdrojem nechť je konsolidovaná výroční zpráva Agrofertu 2016 … a údaje ministerstva financí dlouhodobě pod správou ANO. Napřed ovšem pár slov k použité metodice. V konsolidované výroční zprávě lze najít údaj o dani z příjmu právnických osob za r. 2016 a předcházející rok, tedy 2015. Tyto údaje ovšem nesedí s veřejnými údaji MF ČR, které vydává tabulku TOP 100 resp. TOP 80 daňových plátců daně z příjmu právnických osob. A Andrejkovu mašinu na placení daní byste tam hledali marně. Není tam, přitom za rok 2016 je poslední TOP plátce nějaké s.r.o. s odvedenými daněmi ve výši cca 150 mil. Kč a v r. 2015 je poslední nějaká a.s. s cca 140 mil. Kč zaplacených daní.

Tak kdepak se nám ten Agrofert ztratil? Nabízí se vysvětlení, že konsolidované údaje zahrnují údaje všech spojených a propojených subjektů, ale některé z nich přispívají do eráru jiného státu, přesněji odvádí daň v místě působiště … např. v Německu. Z veřejných údajů ministerstva financí tedy můžeme doložit, že skupina Agrofert v r. 2015 neodvedla do české státní pokladny na dani z příjmu právnických osob více než 150 mil. Kč a v roce 2015 více než 140 mil. Kč. Dále — přijaté dotace jsou ve zprávě vykazovány jako provozní a investiční. Tohle by nám mohlo být šuma-fuk, protože oboje spadnou do soukromé firmy páně Babiše. Ale pak tam je údaj o dotacích, na které mu v daném roce vznikl nárok a částka, kterou skutečně inkasoval.

Mám za to, že přesnější je použít údaj o výši dotací, na které mu v daném roce vznikl nárok, nikoliv údaj o inkasovaných dotacích, které mohou být ovlivněny přeléváním přes rozhodné období (vznik nároku na dotace např. v r. 2014 a inkaso této dotace v r. 2015). Tak a můžeme se kouknout na r. 2015 — vykázaná konsolidovaná daň z příjmu právnických osob je 2,25 miliardy Kč. Slušná suma, potíž je, že skutečně odvedeno na účet českého eráru nebylo ani 136 miliónů Kč, protože tohle je údaj posledního plátce z TOP 80 MF ČR a kdy na tomto seznamu skupina Agrofert chybí. Buď by se měl někdo podívat, jak je MF ČR pod správou ANO vedeno, zda tam nemají velký binec, nebo naopak kouknout, proč tam není skupina druhého nejbohatšího muže v ČR.

Každopádně kontrola by byla na místě . Za rok 2015 pak Agrofert vykazuje nárok na dotace ve výši 1,47 miliardy Kč. U těch dotací pak je poznámka, že je to … „bez dorovnání garantovaných výkupních cen elektrické energie u bioplynových stanic“. A já jen dodávám, že asi nebudou zohledněny ani nepřímé dotace jako např. povinný výkup produktu Agrofertu za Bůh ví jaké ceny např. jako složky PHM. Je otázka, v jaké výši Agrofert inkasuje dotace v zahraničí a zda jsou tyto v konsolidované zprávě zahrnuty, resp., jak jsou pak rozloženy.

Částečně si můžeme pomoci dílčím údajem — za r. 2015 Agrofert vede český žebříček zemědělských dotací s inkasem 788 mil. Kč. Můžeme tedy konstatovat, že Andrejko neodvedl do českého eráru za r. 2015 ani 140 mil. Kč, a naopak prokazatelně čerpal min. 788 mil. Kč. Slušný výkon, gratulace Andreji. Pojďme k r. 2016 — vykázaná daň z příjmu právnických osob je 1,5 miliardy Kč. Údaje MF ČR pak dokládají, že skutečně odvedeno nemohlo být ani 150 mil. Kč. Zato dotace, to je jiná. Za r. 2016 vzniká nárok na 1,88 miliardy Kč. Opět … „bez dorovnání garantovaných výkupních cen elektrické energie u bioplynových stanic“ atd.

Při této konstelaci ztrácí smysl pátrat, kde kolik zaplatil nebo inkasoval. Můžete to počítat zleva nebo zprava, shora nebo zdola a stále jste u holého faktu, že Agrofert více ze společného sosá, než tamtéž odvádí. Uvědomíme-li si, že dotace jsou v podstatě peníze, které byly vybrány na daních a Agrofert míň odevzdává a více bere, pak můžu s klidným svědomím napsat: Andreji, ty chlape jeden, vždyť Ty a Tvoje firmy v reálu nejenže žádné daně neplatíš, ale navíc ze společného sosáš, jako když se medvěd ušatý dostane pod Tatrami k včelímu úlu. Kde bereš morální právo buzerovat a kontrolovat ostatní?

David Dvořák na PP

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: