EpShark

USA: Růst peněžní zásoby se zastavil – recese je na blízku

28. 2. 2018



Jeffrey Peshut na RealForecasts.com vytvořil několik velmi důležitých grafů založených na Skutečné peněžní zásobě - True Money Supply (dále jen TMS), kterou vytvořili ekonomové Rothbard a Salerno . V jednom z grafů ukazuje Peshut zhroucení tempa růstu TMS začínající na konci roku 2016, což bylo způsobeno tím, že FED začal zvyšovat úrokové sazby koncem tohoto roku. Velmi zajímavá je skutečnost, že nedávné zpomalení růstu peněžní zásoby (druhá červená šipka) téměř odpovídá rozsahu a rychlosti zpomalení růstu peněžní zásoby (první červené šipky), která bezprostředně předcházela finanční krizi v letech 2007-2008.

Fed nedávno potvrdil svůj závazek k dalšímu zvyšování úrokové sazby – ještě třikrát v roce 2018 a právě začíná svůj program snižování své rozvahy o 450 miliard dolarů do konce roku 2018. Vzhledem k těmto okolnostem jsem ochoten souhlasit s Peshutovým závěrem:

"Je snadné si uvědomit, že růst TMS by se mohl zastavit a dokonce začít kontrakci koncem tohoto roku."

Vzhledem k tomu, že ceny akcií směřují k historicky nejvyšším hodnotám po lednové "korekci" a ceny nemovitostí směřují k rekordním výšinám na všech velkých trzích , potlačení tempa růstu TMS, pokud bude udržováno po zbytek roku, předpovídá další úvěrovou krizi a krach na trhu s bydlením, po níž bude následovat v USA ekonomická recese. Jak ukazuje Peshutův graf níže, kvalitativní vztah mezi růstem TMS, úvěrovou krizí a recesí je od roku 1978 pozoruhodně jasný. Samozřejmě, tento empirický vztah by nás neměl překvapit, protože to není nic jiného než praktická ilustrace rakouské teorie hospodářského cyklu.

peshut1.png

peshut3.png

Joseph Salerno je viceprezidentem Mises institutu, profesorem ekonomie na univerzitě Pace a redaktorem Quarterly Journal of Austrian Economics .

Pozn red: Takže recese se dočkáme asi někdy v období 2019-2020. Teda před americkými prezidentskými volbami. To je velice špatná zpráva pro Trumpa. Ještě horší je, že demokraté svalí vinu na deregulaci a daňové škrty , co je samozřejmě nesmysl ale voliči jim na to naletí. Pokud opravdu dojde k recesi, můžeme se těšit v letech 2020-2024 na radikálního demokratického socialistu v čele USA se silným mandátem k napáchání velkých škod.

Z anglického originálu přeložil Mike

Text vyšel na webu mises.org




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Pragmatik
2. 9. 2018 9:15
Nejsmutnější na tom je, že krizi nakonec opět odskáče polovina světa. Američané jsou zhýčkaní a zhýralí, i kdyby se našla pol. strana nebo "vůdce", který by chtěl dluh snižovat a situaci řešit, ke kormidlu se v životě nedostane a nepopulární kroky vedoucí k šetření nikdy neprosadí. Již dávno nastal čas "odstřihnout se" po ekonomické a obchodní stránce od USA, a to co nejdříve, abychom za jejich nezodpovědnost nemuseli opět pykat také. Raději se více orientovat na Asii a asijské trhy.
Přemek
1. 3. 2018 11:04
Tak to vypadá, pokud je abstrahováno od celkové zdrojové situace. Umělé vyrovnání těžké nestability z roku 2007 stálo neuvěřitelně velký balík zdrojů, především finančních. Po tuto dobu navíc byly v plné výši financovány zejména vojenské a strategické projekty, jejichž účinnost je hluboce za očekávanou, což fakticky znamená těžce ztrátovou investici. Skrýt tato fakta nebylo bez zásahů do finančních ekonomických dat možné, takže míra vzdálenosti fiktivního obrazu od reality dramaticky narostla. USA je tak ve stavu Enronu těsně před kolapsem. Je lhostejné, kdy přesně nastane, ale bude to rozhodně dříve než za dva-tři roky, takovou kapacitu již zdroje udržující fikci nemají.

Vložit komentář: