EpShark

Trump jenom říká pravdu: migrace z nejzaostalejších zemí světa nás neobohacuje

13. 1. 2018



"Proč sem přichází všichni ti lidé z tolika zemí?" Ptal se Trump .

Prezident Trump byl frustrovaný při rozhovoru se zákonodárci ve čtvrtek v Oválné kanceláři, kde diskutovali o tom, jestli přijat přistěhovalce z Haiti, Salvadoru a afrických zemí v rámci dvoustranné přistěhovalecké dohody mezi Republikány a Demokraty.

"Proč máme tady všechny lidi z těchto prdelí světa?" Měl na mysli země jako Haiti, El Salvador a podobně.

Trump poté navrhl, že by Spojené státy měly místo toho přivést více lidí ze zemí, jako je Norsko, s jejichž premiérkou se sešel ve středu. Prezident podle úředníka Bílého domu rovněž navrhl, aby byly více otevřeni přistěhovalcům z východoasijských zemí, protože cítil, že tihle lidé pomáhají ekonomicky Spojeným státům.

Navíc prezident vybral Haiti a řekl zákonodárcům, že přistěhovalci z této země musí být vyloučeni z jakékoli dohody.

"Proč bychom potřebovali další Haiťany? Nechci je tady." Řekl Trump na schůzce.

Samozřejmě politicky korektní média a politici se cítí pobouřeni, nad údajným Trumpovým rasismem a xenofobií. Ve skutečnosti ale Trump pouze říká to, co velké množství lidí už dávno ví. Čím může vyspělé země obohatit masová migrace ze zemí jako Haiti, Salvador, Afghánistán nebo Eritrea? Nejdřív si musíme položit otázku, proč jsou některé země tak chudé?

Mohou být dvě možnosti.

A. Buď se jedná o poměrně vyspělou kulturu, kde se ale nějakým nedorozuměním dostal k moci nějaký totalitní režim. Do této kategorie patří země jako bývalý komunistický blok, Čína, Vietnam atd… Kultura v těchto zemích není zaostalá a lidský kapitál není nedostatečný. Jenom měli tyto země smůlu, že se k moci dostali komunisté.

B. Kultura těchto zemí je zaostalá, primitivní a neproduktivní a lidský kapitál je slabý . Takovéto země mají také nevyhnutně špatné, zkorumpované a soukromé vlastnictví nerespektující vlády. Sem patří země jako třeba Haiti, Niger, Afghánistán Somálsko a spousta dalších.

Když se lidé ze zemí, které jsem zmínil V kategorii A přestěhují na Západ tak jsou většinou přínosem pro lokální ekonomiku, naopak lidé ze skupiny B přínosem moc nejsou. Vidíme to třeba v Evropě, kde v západoevropských zemích jsou úspěšní lidé z východní Evropy, nebo východní Asie. To je důkaz toho, že jejich kultury nejsou zaostalé, jenom měli "smůlu" na špatnou vládu. Naopak lidé z Afriky nebo z muslimských zemí jsou výrazně méně úspěšní než průměrní Evropané. To je důkaz, že za chudobou v jejich zemích nestojí primárně "smůla", ale zaostalá a primitivní kultura a slabý lidský kapitál.

Jakákoliv masová migrace z těchto zemí je pro Západ sebevražedná. Nedává naprosto žádný smysl, je to šílené, dovážet – za velkých nákladů daňových poplatníků – masy lidí, co si sebou přinášejí zaostalou, primitivní, neproduktivní a nekompatibilní kulturu.

Trump tak pouze řekl pravdu, nic víc. Každý normální člověk by ho za to měl pochválit. Kdyby všichni Evropští politici mluvili jako Trump, budoucnost starého kontinentu by vypadala mnohem světleji.

Mike




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: