EpShark

Evropská migrační krize: další miliony jsou na cestě

4. 12. 2017



"Africký exodus biblických proporcí nelze zastavit"

Soeren Kern
3. prosince 2017

https://www.gatestoneinstitute.org/11480/europe-migrant-crisis-exodus

  • Více než šest milionů migrantů čeká v zemích kolem Středozemního moře na příjezd do Evropy, podle utajované německé vládní zprávy, která unikla do deníku Bild.
  • "Mladí lidé mají mobilní telefony a mohou vidět, co se děje v jiných částech světa a to funguje jako magnet." - Michael Møller, ředitel úřadu Organizace spojených národů v Ženevě.
  • "Největší migrační pohyby jsou stále před námi: populace Afriky se v příštích desetiletích zdvojnásobí ... Nigérie bude časem mít 400 milionů obyvatel. V našem digitálním věku s internetem a mobilními telefony ví každý o naší prosperitě a životním stylu ... Osm až deset milionů přistěhovalců je stále na cestě. " - Gerd Müller, německý ministr pro rozvoj.

Summit Africké unie a Evropské unie (AU-EU), který se konal v Abidjanu v Pobřeží slonoviny ve dnech 29.-30. listopadu 2017, skončil hlubokým neúspěchem poté, co 55 afrických a 28 evropských vůdců, kteří se zúčastnili akce se nedokázali dohodnout dokonce i na základních opatřeních, která by zabránila potenciálním desítkám milionů afrických migrantů, aby migrovali do Evropy.

Navzdory vysokým očekáváním a velkolepým výrokům bylo jediným konkrétním rozhodnutím, které vyšlo z Abidžánu příslib evakuace 3800 afrických migrantů z Líbyie.

Více než šest milionů migrantů čeká v zemích kolem Středozemního moře na příjezd do Evropy, podle utajované německé vládní zprávy, která unikla do denníku Bild. Zpráva uvádí, že v Libyi čeká jeden milion lidí, další milión čeká v Egyptě, 720 000 v Jordánsku, 430 000 v Alžírsku, 160 000 v Tunisku a 50 000 v Maroku. Více než třem milionům dalších, kteří čekají v Turecku, je zatím v současnosti zabráněno v migraci do Evropy díky dohodě EU s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Bývalý šéf britského velvyslanectví v Benghází, Joe Walker-Cousins, varoval, že až milión přistěhovalců ze zemí Afriky je již na cestě do Libye a do Evropy. Snahy EU vycvičit líbyjskou pobřežní hlídku byly "příliš málo a příliš pozdě," řekl. "Moji informátoři v oblasti mi říkají, že existuje potenciálně jeden milion migrantů, ne-li už víc, co se už dostává k pobřeží z centrální Afriky a Afrického rohu."

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani uvedl, že Evropa "podceňuje" rozsah a závažnost migrační krize a že "miliony Afričanů" zaplaví tento kontinent v příštích několika letech, pokud nebudou přijata naléhavá opatření.

V rozhovoru s Il Messagero řekl Tajani , že by došlo k exodu "biblických proporcí, které by nebylo možné zastavit", kdyby se Evropa nedokázala vypořádat s tímto problémem:

"Růst obyvatelstva, změna klimatu, rozšiřování pouště, války, hladomor v Somálsku a Súdánu. To jsou faktory, které nutí lidi opustit své domovy. "

"Když lidé ztrácejí naději, riskují, že překročí Saharu a Středozemní moře, protože je horší zůstat doma, kde jsou ohroženi nesmírnými riziky. Pokud se s tím nebudeme brzy zabývat, za pět let budou klepat na dveře Evropy miliony lidí."

"Dnes se snažíme vyřešit problém několika tisíc lidí, ale musíme mít strategii pro miliony lidí."

Jen několik dní před summitem AU-EU vyzval Tajani k "Marshallovu plánu pro Afriku" - dlouhodobému investičnímu plánu ve výši 40 miliard EUR (48 miliard dolarů) na podporu vzdělávání a pracovních příležitostí na kontinentu, který by odrazoval lidi od opuštění svých zemí. Varoval, že spirála růstu populace v Africe bude představovat demografickou "bombu", která by mohla vytlačit miliony Afričanů do Evropy. "Bez strategie budeme mít terorismus, nelegální přistěhovalectví a nestabilitu," řekl.

Více než polovina celosvětového růstu počtu obyvatel v období do roku 2050 nastane v Africe podle nové zprávy OSN nazvané "Perspektivy světové populace: Revize z roku 2017". Očekává se, že populace Afriky se zvýší o 1,3 miliardy, z 1,2 miliardy v roce 2017 na 2,5 miliardy v roce 2050. Od roku 2017 do roku 2050 se předpokládá, že populace 26 afrických zemí se zvýší alespoň na dvojnásobek své současné velikosti.

Velká část populačního nárůstu v Africe se objeví v Nigérii, ta je v současné době podle OSN sedmou nejlidnatější zemí světa. Do roku 2050 Nigérie předběhne Spojené státy, aby se stala třetí největší zemí na světě podle počtu obyvatel, za Indií a Čínou (očekává se, že počet obyvatel Indie předčí Čínu do roku 2024).

Po roku 2050 bude podle předpovědí Afrika jediná oblast na světě, která bude stále trpět "výrazným růstem počtu obyvatel" - předpokládá se, že podíl kontinentu na celosvětové populaci se zvýší ze 17% v roce 2017 na 40% do roku 2100.

Afrika je v současné době nejmladším kontinentem na světě: 60% populace Afriky má míň jak 25 let, ve srovnání se 32% v Severní Americe a 27% v Evropě.

28 států EU HDP 18 miliard dolarů, devětkrát větší než celá Afrika, které HDP je 2 miliardy dolarů.

Ředitel úřadu Organizace spojených národů v Ženevě Michael Møller varoval, že se Evropa musí připravit na příchod dalších miliónů migrantů z Afriky, Asie a Středního východu. V rozhovoru pro The Times , Møller a Dane, řekl :

"To, co jsme viděli, je jedna z největších lidských migrací v historii, a jen se zrychluje. Mladí lidé mají mobilní telefony a mohou vidět, co se děje v jiných částech světa, a to funguje jako magnet."

Německý ministr pro rozvoj Gerd Müller zopakoval toto varování:

"Největší migrační pohyby jsou stále před námi: populace Afriky se v příštích desetiletích zdvojnásobí, země jako Egypt naroste na 100 milionů lidí, Nigérie na 400 milionů. V našem digitálním věku s internetem a mobilními telefony každý ví o naší prosperitě a životním stylu."

Müller dodal, že pouze 10% těch, kteří se dali do pohybu, dosáhlo Evropy: "Osm až deset milionů přistěhovalců je stále na cestě."

Gideon Rachman, napsal článek pro Financial Times a vysvětlil evropskou situaci:

"Jednou z možných reakcí pro Evropu je přijmout to, že migrace ze zbytku světa je nevyhnutelná - a z celého srdce ji přijmout. Dluhem zaplavené ekonomiky Evropy potřebují injekci mladých lidí a dynamiku. Kdo bude pracovat v domovech důchodců a v stavebnictví, když ne přistěhovalci ze zbytku světa? "

"Ale i ti Evropané, kteří se zabývají přistěhovalectvím, mají tendenci tvrdit, že nově příchozí na kontinent musí samozřejmě přijmout evropské hodnoty. To může být nerealistické ... Mnoho přistěhovalců z Blízkého východu a Afriky si sebou přináší mnohem konzervativnější a sexistické postoje. Bude to trvat víc než jen několik tříd občanské výchovy, aby se to změnilo .... "

"Je možné, že ostrovní národy obklopené Tichým oceánem, jako je Japonsko nebo Austrálie, budou mít přísné kontroly v oblasti přistěhovalectví. To nebude možné pro Evropskou unii, která je součástí eurasijské zemské masy, a od Afriky ji oddělují pouze úseky Středozemního moře. "

Soeren Kern je vedoucím pracovníkem institutu Gatestone v New Yorku.

Z anglického originálu přeložil Mike

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: