EpShark

Evropská centrální banka propadla panice, jak ekonomice eurozóny dochází dech

16. 11. 2018



Eurozóna si nemohla vypůjčit něco z dynamiky americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí, protože ekonomický růst klesl na vlažných 0,2%, co je nejpomalejší růst za více než čtyři roky. Když začne stagnovat 19-členný blok měnové unie a těžké váhy nezaznamenávají značné zisky, Brusel se dostává do panickém režimu, pravděpodobně se začne opírat o Evropskou centrální banku (ECB) o další stimuly.

Ekonomové původně předpokládali růst o 0,4%. Celosvětové obavy z obchodních válek, narůstající nedůvěra podnikatelů, problémy s italským rozpočtem a postupné ztráty efektů z uvolněné měnové politiky přispěly ke špatnému růstu v období za červenec až září.

Itálie se dostala do stagnace a nezaznamenala žádný růst. Řím se potýká s dluhovou krizí a zvýšil se výnos (úrokové sazby) na cenách jeho státních dluhopisů. Představitelé Itálie jsou zapojeni do sporné bitvy s EU, protože jejich plány na půjčování porušují pravidla obchodního bloku. Nyní se mluví o fiskálním stimulaci v Keynesově stylu, jehož cílem je oživení národního hospodářství.

Francie, která vykázala strašnou první polovinu roku, zaznamenala růst o 0,4%, nižší než tržní předpověď o 0,5%. Ekonomika získala z nárůstu podnikových investic, spotřeby domácností a čistého obchodu. Zatímco údaje jsou chvályhodné, francouzský ministr financí Bruno Le Maire moc nepotěšil vyjádřením, když řekl, že eurozóna není připravena na to, aby snesla novou finanční krizi, a dodal, že "není v nikoho zájmu, aby se Itálie potýkala s problémy".

Německo, ekonomický motor eurozóny, nezveřejní čísla Q3 až do poloviny listopadu Bundesbanka však varovala, že růst by mohl být v předchozím čtvrtletí nulový. (už se zveřejnily data a ekonomika poklesla! Pozn. red.) Výzkumníci předpovídají oživení v Berlíně v posledním čtvrtletí roku 2018, způsobeného oživením automobilového odvětví a poklesem nezaměstnanosti.

Euro se po těchto datech potopilo vůči dolaru.

Co se stalo?

Ve zprávě Eurostatu existovaly nějaké pozitivní body, ale převažovali negativní. Co se stalo?

Královská banka Kanady (RBC) vinila špatné údaje na nevýraznou výrobu v Německu, která utlumila ekonomiku. Čínská poptávka, která se v loňském roce zvýšila téměř o 20%, se v letošním roce ochladila na pouhých +3%, což způsobilo mnoha podnikům vrásky na čele. Obávají se, že neshody mezi USA a Čínou ohledně obchodu vytváří negativní efekt pro celou globální ekonomiku.

Čísla také poukázaly na to, že průmyslová produkce klesla, přičemž zahraniční tržby vzrostly.

Někteří se dívají na Itálii jako na klíčového obětního beránka, protože nejenže je země zapletena do dluhové krize, ale její výrobní sektor je o pětinu menší než v roce 2008. Někteří analytici se však domnívají, že tyto trendy ovlivňují globální finanční trhy více než běžnou ekonomiku - zatím.

S ECB, která má začít zvyšovat úrokové sazby, v době, kdy vlády plánují zvýšit výdaje a snižovat daně, existují obavy, že úrovně dluhu budou v příštích měsících narůstat. To by mohlo mít vliv na výdaje spotřebitelů a společností. Průzkum Evropské komise zjistil, že důvěra podnikatelů a spotřebitelů se ve třetím čtvrtletí snížila na nejslabší úroveň za více než rok.

ECB dochází munice

Centrum pro ekonomiku a podnikání (CEBR) uvádí, že riziko globální recese do roku 2020 vyskočilo z jedné pětiny v roce 2017 na třetinu v letošním roku.

V bezprostředním důsledku poslední finanční krize se vlády a centrální banky zapojily do akce. Politici bezohledně utráceli a centrální banky jim to umožnily politikou nízkých úrokových sazeb.

Od vypuknutí Velké recese se Mario Draghi a ECB snažily podnítit růst pomocí kvantitativního uvolňování (QE) - akce nákupu vládních cenných papírů z trhu s cílem snížit sazby a přinést do ekonomiky nové peníze. S rekordně nízkými sazbami a stovkami miliard eur na trhu by keynesiáni očekávali ekonomický růst. Růst ale byl utlumen.

Recese je nevyhnutelná - a to jak ve Spojených státech, tak v Evropě. Na rozdíl od posledního hospodářského poklesu už nebude mít ECB munici, pokud nebude chtít riskovat vysokou inflaci a měnovou krizi. Evropské národy jsou hluboce zadlužené, vykazují rozpočtové schodky a mají velice špatné hospodářské výsledky. Moc toho dělat nemůžou, kromě využití pro-tržních opatření, jako je zpomalování agresivních výdajů, splácení dluhů a snižování daní.

Draghi a jemu podobní jen zhoršily problémy eurozóny tím, že přijaly politiky levných peněz a inflace. Nyní, když už vystřelili ze všech těžkých zbraní, růst dosáhl sotva 2% a ECB je mimo náboje a už nemůže dělat nic víc. Vlády mohou pouze zavěsit bílou vlajku kapitulace a navrhnout vlastní odchod z měnového bloku. Chcete-li se zachránit před utopením na této potápějící se lodi, jediným rozumným řešením je výstup z eurozóny.

Andrew Moran

Z anglického originálu přeložil Mike

Zdroj: mises.org




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Pavel Tichoun
4. 1. 2019 1:36
Poslechněte - prosím - tento odkaz a vydržte ještě následující další tři - nebudete věřit, co nás v dohledné době patrně čeká! "Mějte hotovost alespoň na půl roku doma" https://www.youtube.com/watch?v=CmEUBWVqd8A&fbclid=IwAR3uQY9y67zbt9D01bbuy9SH6-ehTeUfl8D-2JI201-lKkcPb2qbH6tz4Vw
Pavel Tichoun
4. 1. 2019 1:00
Dobrá.
peta
28. 11. 2018 12:43

petr fiala napsal: zkousim, zda muzu pridat prispevek

jsem nadsen! tenhle servr vypada byti svobodny. budu se sem vracet
petr fiala
28. 11. 2018 12:42
zkousim, zda muzu pridat prispevek

Vložit komentář: