EpShark

Saúdská Arábie. Vážený spojenec, nebo nepřítel?

22. 6. 2017



Americký prezident Donald Trump nedávno navštívil Saúdskou Arábii. Po vřelém přivítání od krále Salmána došlo k podepsání dohody o prodeji zbraní v hodnotě 110 bilionů dolarů. Tahle dohoda byla široce kritizována ne pouze demokraty, ale taky lidmi co podporovali Donalda Trumpa během kampaně a cenili si jeho America first zahraniční politiku – která zdůrazňovala poražení terorismu a ochranu amerických obyvatel. Zatímco hodně takzvaných umírněných demokratů kritizovalo Trumpovu dohodu čistě z politických důvodů a vůbec jim nejde o to, zda USA podporují destruktivní a tyranický režim Saúdské Arábie – jak se například ukázalo téměř žádnou opozicí USA, když se Saúdská Arábie pokoušela vyhladovět miliony lidí v Jemenu. Zatímco jiní se upřímně ptají, zda má spolupráce se Saúdskou Arábií opravdu smysl. A zda má pokračovat.

Trumpova dohoda je nebezpečná v mnoha aspektech, na druhou stranu by mohla být jazýčkem na váhách, který nakonec bude vést ke změně americké zahraniční politiky. Opozice je poměrně velká a zahrnuje pravici i levici. Také byly odhaleny další podivné praktiky saúdského režimu, které byly doposud neznámé americké veřejnosti.

Export radikálního islámu

Saúdská Arábie podporuje šíření wahhábismu – co je nejextrémnější ultra-konzervativní větev muslimského náboženství. Po mnoho let wahhábismus inspiroval džihádisty jako Usáma bin Ládin, kteří používali násilí a terorizmus jako prostředek k dosažení konečného cíle – ustanovení světového chalifátu.

V posledních letech došel Evropský parlament k závěru, že hnutí wahhábismu má silné vazby na teroristické organizace a je největší silou, která přispívá ke globální teroristické hrozbě. Saúdská podpora wahhábismu je opravdu masivní.

Po mnoho dekád Saúdové velice štědře financovali šíření wahhábismu do zahraničí. Přesná čísla nejsou známa, ale domníváme se, že víc jak 100 miliard dolarů bylo utraceno na vývoz fanatického wahhábismu do mnohých mnohem chudších zemí i na západ. Podle některých odhadů to může být i dvojnásobek. Jenom pro srovnání Sovětský svaz utratil jenom 7 miliard dolarů na šíření komunismu celosvětově po dobu 70 let mezi roky 1921 a 1991.

Jinými slovy tahle radikální filozofie, co destabilizovala blízký východ a inspirovala nepřátele USA, byla propagována Saúdskou Arábií, která je údajně spojencem USA. Nejen, že Saudská Arábie exportovala wahhábismus do jiných muslimských zemí, ale taky šířila wahhábismus do USA .

Přímá podpora teroristických organizací

Víc jak tři čtvrtě století byla Saúdská Arábie spojencem USA. Pravdou je, že nejenže 15 z 19 únosců pocházelo ze Saúdské Arábie – stejně jako byl Usáma bin Ládin - režim Saúdské Arábie podporoval terorismus v mnoha jiných případech. Saúdská Arábie finančně podporovala všechny skupiny, které bojovali proti Assadovi včetně Al-Káidy, Al-Nusry a Islámského státu.

Ve skutečnosti, represivní Saudský režim nejenže nepřímo podporuje šíření džihádismu exportováním wahhábismu, také přímo financuje a podporuje džihádistické skupiny v konfliktech v zahraničí po mnoho dekád . Vzhledem k faktu, že Saúdská Arábie exportuje radikální islámskou ideologii a terorismus proč by měli být USA její spojenci?

Nedodržování lidských práv

USA často obviňují jiné země z nedodržování lidských práv, propagují demokracii a snaží se ochraňovat slabé před tyranií. Vzhledem k tomu jak brutální, tyranická a netolerantní Saúdská Arábie je, jak je možné že se o tom nic nedozvíme z mainstreamových médií a jak je možné takovéto pokrytectví?

Saúdská Arábie představuje dědičnou monarchii. Volby jsou extrémně vzácné a pouze muži můžou volit. Nejenže nemůžou ženy volit (pokud k volbám vůbec dojde), ženy nemůžou řídit auta, nebo plnit jiné úkoly bez souhlasu muže. Ženy potřebují svolení muže k cestování, vdávání, zaměstnání i k lékařské péči.

Jinými slovy, ženy mají velice málo práv v Saúdské Arábii. Na všechno potřebují souhlas muže. A ty, co neuposlechnou rozkazy, jim hrozí bičování nebo vězení, a muži co poruší zákony, na tom nejsou o moc lépe. Lidé co se ohlásí k jiné víře, než islámu jsou odsouzeni k smrti. Homosexuálové jsou taky odsuzováni k smrti. Cizoložství se trestá kamenováním. Saudská Arábie dokonce vykoná ročně víc poprav stětím než Islámský stát.

Saúdské zákony a normy jsou naprosto odpudivé, ve skutečnosti se dost podobají zákonům ISIS . Saúdská Arábie navíc intervenuje v zahraničí. Její blokáda Jemenu přivedla sedm milionů tamních obyvatel na hranici hladovění . Odkud získala Saúdská Arábie nejvíc zbraní na tuto akci? Od USA samozřejmě .

Nejen že se Saúdská Arábie ukázala být hrozbou pro své vlastní občany, jako neustálý porušovatel základních lidských práv, zároveň sehrává rozhodující roli v destabilizaci Blízkého východu, a také představuje hrozbu pro USA a Evropu, protože podporuje šíření wahhábismu a terorismu po celém světě.

Pokud je cílem zahraniční politiky USA ochraňovat obyvatele Spojených států, obyvatelé USA by se neměli přestávat ptát, proč jejich země poskytuje Saúdské Arábii lukrativní zbraňové dodávky, přičemž tyto zbraně budou použity proti zájmům amerických občanů. Američané by se měli ptát, zda má smysl aliance mezi nimi a zkaženým královstvím tyranie – kterým je Saúdská Arábie.

Mike

Zdroj: Libertarian institute




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: