EpShark

Trump ve svém projevu na konferenci CPAC slíbil porážku kritické rasové teorie a marxismu

26. 7. 2021



Bývalý americký prezident Donald Trump vystoupil v neděli na největší konferenci konzervativců v zemi CPAC (Conservative Political Action Conference), která se tentokrát konala v Texasu. Kromě jiného na konferenci slíbil „porážku“ kritické rasové teorie.

„S pomocí každého z vás, kdo tady dnes jste, porazíme radikální levici, socialisty, marxisty a zastánce kritické rasové teorie,“ řekl Trump publiku. „Zabezpečíme naše hranice, zastavíme levičáckou kulturu rušení, znovu nastolíme svobodu projevu a svobodné volby a znovu uděláme Ameriku skvělou.“

Kritická rasová teorie je momentálně jedním z nejpalčivějších témat americké „kulturní války“. Rodiče po celé zemi vedou pře s učiteli, školními radami a učitelskými uniemi o tom, zda by tato teorie měla být na veřejných školách vyučována. Teorie je silně spjata s „antirasistickým“ hnutím, „kulturou rušení“ (tzv. cancel culture) a školeními zaměstnanců ohledně „rozdílnosti, rovnosti a inkluze“.

Podle stránky Criticalrace.org nadace Legal Insurrection Foundation a dalších kritiků ideologie je kritická rasová teorie odnoží původní kritické teorie evropské marxistické školy, která vznikla počátkem 20. století. Několik guvernérů v uplynulých týdnech uvedlo v platnost výnosy, které zakazují učení kritické rasové teorie či obdobného obsahu na veřejných školách v jejich státech. Minulý týden podepsal arizonský guvernér Ducey obdobný zákon týkající se zákazu tohoto učení i pro státní zaměstnance či zaměstnance lokálních vlád.

„Nikdy nezapomínejte na to, že radikální levice nemá v naší zemi většinu,“ řekl Trump. „My jsme většina a [počtem] se nám nemohou ani přiblížit.“

Exprezident dále prohlásil, že tato „bitva je mnohem závažnější“ než návrhy zákonů či rozhodnutí Nejvyššího soudu, a řekl, že „radikální levice“ se infiltrovala do „centralizovaných institucí“, jako jsou advokátní komory, univerzity, školy, Hollywood, internetoví giganti a velké banky, či tyto instituce kontroluje. Dodal také, že některé nátlakové kampaně vedené demokraty pocházejí „přímo z komunistických zemí po celém světě“.

Během proslovu Trump také srovnával imigrační politiku své administrativy s tou současnou a obvinil prezidenta Bidena a demokraty ze špatného zvládání pohraniční bezpečnosti.

„Vyhostili jsme tisíce cizinců kriminálníků… a vystavěli jsme téměř 500 mil [cca 800 km] pohraniční zdi,“ poznamenal exprezident. „Nyní Bidenova administrativa proměnila zeď v největší katastrofu v americké historii.“

Zmínil se také o hromadných žalobách vůči šéfům TwitteruFacebooku a Googlu s obviněním ze zapojování se do cenzury konzervativců. Internetoví giganti téměř současně zrušili Trumpovy účty na sociálních sítích v lednu s odůvodněním, že podnítil násilí svými projevy o volebních podvodech. Trump tato obvinění odmítl.

„Zasahování Big Tech do voleb 2020 bylo ostudným útokem na naši republiku a americké voliče,“ řekl Trump publiku. Zmínil také, jak Twitter a Facebook cenzurovaly zprávy o Hunteru Bidenovi a jeho zahraničních obchodních stycích, o nichž média psala těsně před volbami.

Trump opět adresoval slova kritiky i vůči některým kolegům z řad „RINO“, kteří se dle něj „vzdali demokratům“. Zkratkou RINO se označují „Republicans In Name Only“, tj. republikáni, kteří se za republikány pouze označují [ale konají jinak].

Zatím není jasné, zda bude Donald Trump kandidovat na prezidenta v roce 2024.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: