EpShark

Co by se stalo kdyby R. Heydrich nebyl zlikvidován

25. 7. 2021



Jistěže je tohle námět na nějakou alternativní historii ve stylu Drnkovy “žabí” tetralogie. A přiznám se rovnou, že nemám ani sitzfleisch, ani čas, ani jazykové vybavení, abych jako on strávil stovky hodin (přinejmenším) nad dobovými dokumenty a dedukoval z nich možnou alternativu. Jen si dovolím něco takového pouze načrtnout.

Představme si tedy, že atentát spáchán nebyl, protože místní odboj v protektorátu odmítl spolupráci se zahraničním vedením, vzhledem k očekávaným obrovským represím.

Heydrich by cca po dvou týdnech odjel na Ukrajinu a další území SSSR, okupovaná Němci. V té době, necelý rok po zahájení války, ještě nebyly vztahy mezi místním obyvatelstvem a německými vojáky (a s nimi přicházejícími “východními osadníky”) zdaleka tak horké jako později, byť se stalinský režim zuřivě snažil o navození co největší konfliktnosti.

Heydrich byl na pozici muže č. 2 v německé “říši” a měl tudíž obrovské pravomoci. Mohl klidně zpacifikovat okupovaná území, jak to udělal s protektorátem. Mohl jít i dál a vytvořit už v tom roce 1942 něco na způsob ROA. Ovšem, v daleko větším počtu. Nakonec mohly táhnout proti bolševickému SSSR miliony bojovníků, částečně ze zajatců a částečně i zverbovaných na dobytých územích. S tím, že si v případě vítězství Němců polepší oproti poměrům za Stalina (což slíbit i dodržet by, vzhledem k šíleným podmínkám v SSSR, nebyl problém). A i kdyby byl Heydrich rozhodnutý slíbené nedodržet, přesto by nejspíš spousta lidí na jeho sliby naletěla, protože byl mj. i velice přesvědčivý lhář a manipulátor.

Němci mohli klidně sedět doma a vyrábět výzbroj a výstroj pro ruské vojáky bojující za Německo. Ti s dobrodružnými povahami jim mohli dělat páteř důstojnického kádru, případně zajišťovat speciální jednotky, pro které by se nesehnalo dost ruských (a jiných exsovětských) dobrovolníků.

Je vcelku jasné, že po porážce SSSR by byla na řadě Velká Británie, která by neměla moc šancí se udržet proti nepříteli, schopnému ustát milionové ztráty.

Za mořem by zůstaly USA, které by ovšem s Hitlerem spíše koketovaly, protože Roosevelt měl k totalitním režimům velice blízko. Jeho New Deal byl v podstatě obdobou fašistických a nacistických politickoekonomických programů k překonání Velké hospodářské krize a jejích následků. Hitler mu klidně mohl substituovat “strýčka Joea” (Stalina) v naší variantě dějin.

Heydrichovo nezabití tedy mohlo vést k celosvětovému vítězství fašismu a nacismu se všemi z toho plynoucími negativními důsledky.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Ander Kixa
25. 7. 2021 10:47
Ano, tých negatívnych dôsledkov pre medzinárodný bankový kartel bolo veľa. Je možné, že aj fatálnych.

Vložit komentář: