EpShark

Objev starý 51 000 let naznačuje, že neadrtálci byli skuteční umělci

20. 7. 2021



Vzory záměrně vyryté na kosti obřího jelena svědčí o tom, že neandrtálci měli schopnost symbolického myšlení.

Neandertálci se zdobili peřím, kreslili jeskynní malby a vytvářeli šperky z orlích drápů, takže není překvapením, že neandertálci také vyrývali vzory do kostí. Objev této 51 000 let staré rytiny na kosti, popsaný v časopise Nature Ecology & Evolution, je dalším důkazem sofistikovaného chování neandertálců.

“Důkazy o umělecké výzdobě by naznačovaly výrobu nebo úpravu předmětů ze symbolických důvodů přesahujících pouhou funkčnost, což by přidalo nový rozměr komplexním kognitivním schopnostem neandertálců,” jak vysvětlila Silvia Bello, archeoložka z Přírodovědného muzea v Londýně, v souvisejícím článku New & Views.

Řezba byla nalezena na archeologickém nalezišti Einhornhöhle v pohoří Harz v severním Německu a je opatřena liniovým vzorem sestávajícím se ze šesti rytin. Podle studie, kterou vedl archeolog Dirk Leder ze Státní služby pro kulturní dědictví Dolního Saska v německém Hannoveru, mají “paralelní a pravidelně rozmístěné rytiny srovnatelné rozměry a byly velmi pravděpodobně vytvořeny jednotným postupem naznačujícím záměrný čin”.

Zdroj: gizmodo.com

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: