EpShark

Vakcíny proti covidu-19 by mohly podněcovat vznik variant, tvrdí izraelští a evropští odborníci

24. 7. 2021



Zpráva izraelské zpravodajské služby (pdf) v lednu varovala, že izraelský program plošného očkování by mohl vytvořit izraelskou mutaci, která bude odolná vůči vakcínám proti covidu-19. Ve zprávě vypracované pro Národní informační a znalostní centrum pro koronaviry se uvádělo, že „plošná očkovací kampaň probíhající souběžně s prudkým šířením viru v Izraeli může vést k ,evolučnímu tlaku‘ na virus“.

Luc Montagnier z Pasteurova institutu, virolog, jehož objev viru HIV mu v roce 2008 vynesl Nobelovu cenu, v květnu varoval, že vakcíny proti covidu-19 podněcují vznik smrtelnějších variant. „V institutu provádím experimenty s pacienty, kteří onemocněli koronavirem po očkování. Ukážu vám, že vytvářejí varianty, které jsou vůči vakcíně odolné,“ prohlásil v rozhovoru ve Francii. „Jsou to protilátky produkované virem, které umožňují infekci zesílit. … Je jasné, že nové varianty vznikají … díky očkování.“

Ačkoli s tím jiní nesouhlasí, to, že plošné očkování uprostřed pandemie může vytvářet varianty, je základní vědecký poznatek, uvedl belgický virolog Dr. Geert Vanden Bossche, o jehož renomé ve vakcinačním průmyslu vypovídají pozice v GSK Biologicals, Novartis Vaccines, Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) a v Nadaci Billa a Melindy Gatesových.

Ve svém projevu na summitu o vakcínách v Ohiu a v dopise Světové zdravotnické organizaci (pdf) Bossche nastínil možné nebezpečí. Protože vakcíny proti covidu-19 nejsou schopny rychle zničit virus způsobující nemoc covid-19, vytvářejí živnou půdu pro jeho varianty, podobně jako se to stává u bakterií, které nejsou zničeny, když pacienti neužijí plnou dávku antibiotik. Virus pak má čas se přizpůsobit a mutovat – co ho rychle nezabije, to posílí jeho potomky, což vede ke zdánlivě nekonečným variantám, které nyní pozorujeme.

Bossche řekl, že nebezpečí tohoto „imunitního úniku“ se nesmírně zvyšuje v důsledku lockdownů, které brání tomu, aby byl vrozený imunitní systém těla dostatečně vystaven náhodným patogenům a dalším činitelům z prostředí, a udržoval se tak v tréninku a kondici, což je podobné ztrátě fyzičky, k níž dochází, když nemáme dostatek fyzického cvičení, které by udržovalo naše srdce, plíce a další svaly v kondici.

Nešťastná kombinace vrozeného imunitního systému, který vyjde z formy, a vakcín proti covidu-19, které jsou neúčinné proti stále virulentnějším mutantním virům vlastní výroby, pak povede k tomu, že ti, kteří byli dříve infikováni covidem-19 a očkovaní, sami podlehnou infekci způsobené těmito variantami, tvrdí Bossche, který dodal, že očkovaní lidé jsou obzvláště ohroženi, protože dlouhodobé specifické protilátky vytvořené očkováním jsou zvláště schopné vyřadit obecné protilátky organismu (pdf).

Teorii, že vakcíny nejsou proti variantám tak účinné, podpořilo v květnu v nerecenzované studii 14 vědců z pěti německých lékařských fakult a univerzit, kteří zjistili, že vysoce přenosná (indická) varianta B.1.617 – přejmenovaná na deltu – jedna z pouhých čtyř, které WHO řadí mezi „varianty vzbuzující obavy na celosvětové úrovni“ – je schopna infikovat pacienty, kteří byli předtím očkováni nebo dříve infikováni, více než původní virus.

Autoři dospěli k závěru, že schopnost varianty delta vyhnout se specifickým protilátkám proti covidu-19 „může přispět k rychlému šíření této varianty“, a dodali, že „v populacích s vysokým procentem jedinců s již existující imunitní odpovědí proti SARS-CoV-2 [alias covid-19] mají virové varianty, které se mohou vyhnout imunitní kontrole, selektivní výhodu“. Poznamenali, že k podobnému jevu mohlo dojít i u jihoafrické varianty B.1.351 a brazilské mutace nazvané P.1, kterým se zřejmě také daří v populacích, které získaly imunitu vůči covidu-19.

Jinými slovy, osoby s imunitou vůči covidu-19 mohou být stále zranitelné vůči přenosnějším anebo smrtelným variantám viru.

Další nerecenzovaná studie, která tuto teorii podporuje, pochází od izraelské společnosti Clalit Health Services a univerzity v Tel Avivu. Analyzovala 800 lidí, kteří byli nakaženi covidem-19 – z nichž 400 bylo dříve očkováno a 400 bylo neočkovaných – a zjistila, že ti, kteří byli plně očkováni dvěma injekcemi společnosti Pfizer, se nakazili jihoafrickou variantou osmkrát častěji než neočkovaní (i když vzorek byl velmi malý). Studie, která obě skupiny srovnala podle demografických údajů, jako je věk a pohlaví, také zjistila, že ti, kteří dostali jednu injekci od společnosti Pfizer, se častěji nakazili britskou variantou než ti, kteří nedostali žádnou.

Další obavy byly vyjádřeny v článku v časopise Science z počátku tohoto roku s názvem „Nové mutace vyvolávají hrozbu ,imunitního úniku‘“, který popisuje, jak by se mutace, které jsou smrtelně nebezpečné, mohly naučit vyhýbat se imunitní odpovědi jak u dříve uzdravených, tak u očkovaných lidí, což by mutacím poskytlo výhodu v populacích s vysokou imunitou. V jednom z příkladů Jesse Bloom, evoluční biolog z Fred Hutchinson Cancer Research Center, ukázal, že mutace E484K, znepokojivá jihoafrická varianta nazvaná 501Y.V2, snižuje účinnost specifických protilátek až desetinásobně.

V rámci boje proti vlnám mutací covidu-19 mnozí odborníci trvají na potřebě nových vakcín, které by čelily mutacím, jež vakcíny proti covidu-19 podnítily. Jiní však varují, že pokud budou tyto vakcíny podávány během pandemie, mohly by pouze udržovat začarovaný kruh nových variant, které plodí potřebu nových vakcín plodících nové varianty.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: