EpShark

Rozval státních financí — přichystejte si peněženky

8. 7. 2020



Nejzajímavější je, že ti hlídací psi demokracie … nic. Ani štěknutí. Bohužel to celé bude muset někdo zaplatit — a Agrofert, korporace nebo banky to, s největší pravděpodobností, nebudou. Tyto firmy inkasují, nikoliv platí.

Na iDnes vyšel článek s úderným nadpisem „Astronomická suma: Schillerová potřebuje na financování dluhu 730 miliard“. Není to ovšem ani slaboučké zaštěkání mopslíka hlídajícího demokracii, protože je v duchu, že se vlastně až tak moc neděje, že to je vlastně „v suchu“, že vlastně už bylo i hůř. Tak se na to podívejme selským rozumem.

Vedle uvedeného zdroje na iDnes pak základní údaje o státním rozpočtu najdete zde. Pro hrubý rozbor uvádím pouhé tři údaje zaokrouhleně v miliardách.

Státní příjmy r. 2019 1.465
Předpokládané celkové zadlužení r. 2020 2.120
Obsluha dluhu r. 2020 731

A nyní nekorektní poznámky burana. Napřed hezky korektně od nejméně špatné zprávy v tomto průseru. ČR by mohla na konci roku dlužit o cca 50 % více, než činí všechny její příjmy za r. 2019. Ve skutečnosti to ale bude více, protože … koronavir. Můžete se např. dočíst, že výpadek vlajkové lodi našeho průmyslu (automotive) dosahuje 80 % a zcela jistě to nebude výpadek jen tohoto odvětví. Zkrátka, příjmy 2020 mohou být klidně i jen lehce nad 1.100 [mld], což by znamenalo, že napůjčováno bychom měli zhruba tolik, kolik činí dva celé roční příjmy ČR. Údaj strašný, ale zmírnit zlověstnost informace může informace o délce splácení. Pokud by ale byla splatnost např. 1 rok nebo 2, můžeme s naprostým klidem už teď vyhlásit bankrot. Skladbu splatnosti nechť najde někdo jiný.

Ovšem co je nefalšovaně naprostá ekonomická katastrofa, je údaj o obsluze státního dluhu. Z údaje totiž vyplývá, že pokud by byly zachovány příjmy r. 2019 (jako že nebudou, budou nepochybně nižší), pak zhruba každá druhá koruna vybraná státem od nás jde na „obsluhu státního dluhu“. A nyní pozor! Něco mi říká, že termín „obsluha státního dluhu“ neznamená snížení dluhu, ale jen vyplacení úroků. A jen dopředu říkám, že pokud hodlá někdo začít operovat vztažením k HDP, pak nechť se nejdříve podívá, jak se vlastně takové HDP počítá, přesněji, jak se s ním kouzlí, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Půjčky se nesplácí z výkazů HDP, ale reálně vybraných daní a poplatků.

Co z výše uvedeného vyplývá? Třeba to, že jsme nefalšovaným krmelcem Evropy. Naši lidé nejen že platí nemalé peníze do zahraničí formou dividend, ale k tomu každou druhou korunu odevzdanou na daních a poplatcích platíme jako „provizi“, že si elity na rozkrádání státního rozpočtu půjčily. A pokud je nerozkradly, pak jsem zřejmě přehlédl nově postavené sídliště, přehrady, dálnice, metro, fabriky …

Dále je třeba si uvědomit, že částka pro smysluplné využití příjmů z daní a poplatků je silně redukována — aktuálně na 50 % a vše nasvědčuje, že bude hůř. Pokud máte příjem 1.400 a bance musíte zaplatit na úrocích 700, pak moc možnosti rozvoje nemáte, spíše je nejvyšší čas se poohlédnout po odborníkovi na řešení dluhové spirály.

Ovšem zcela nejhorší zpráva je ta, kdo to celé zaplatí. Můžete hádat, zda to bude Agrofert v čele ostatních korporací vč. bank nebo ti dole, ke kterým ty peníze ani nedoputovaly …

Po 30 letech jsme se s nadšením probudovali do nefalšovaného postavení nesamostatné, nesvéprávné kolonie určené ke ždímání a to nikoliv s vnitřním dluhem, ale reálným a k tomu astronomickým.

K dosaženému výkonu vedení gratuluji. Splácejte si to ale sami.

Píše pan David Dvořák na PP

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: