EpShark

Glosa MM: Státní dluh

8. 12. 2022



Za období leden až září 2022 narostl státní dluh o 434,6 miliard Kč, tedy průměrně měsíčně o 47,17 miliardy Kč. Do konce roku zbývají tři měsíce, takže je bohužel reálná šance, že absolutní výše státního deficitu za celý rok 2022 překročí tři bilióny Kč.

Evropská komise ve středu navrhla zablokovat Maďarsku výplatu 7,5 miliardy eur (183 miliard korun) ze strukturálních fondů Evropské unie kvůli trvajícím nedostatkům v boji s korupcí a při kontrole veřejných zakázek.
Komise zároveň schválila maďarský plán obnovy, na jehož základě má Budapešť dostat 5,8 miliardy eur z mimořádného krizového fondu. Výplatu peněz však komise podmínila zavedením dalších reforem.
Doufám jen, že vás ani na vteřinu nenapadlo, že by mohlo jít o vydírání, aby Maďarsko po vzoru Česka drželo hubu a krok.

Ve svém prvním velkém zahraničním projevu britský ministerský předseda Rishi Sunak řekl, že Čína „systemicky“ oponuje britským hodnotám a zájmům. Řekl též, že tak zvaná „zlatá éra“ vztahů Velké Británie a Číny skončila, spolu s naivní ideou, že obchod automaticky vede k sociální a politické reformě.
Tolik zpráva.
Mám jí rozumět tak, že Velká Británie nikdy neoponovala a neoponuje čínským hodnotám a zájmům a nesnažila se nejen obchodem způsobit v Číně sociální a politickou změnu? Nebo tak, že kdo chce v uznání hodnot a zájmů reciprocitu, je automaticky nepřítel? Nebo jde o pouhý strach, že z bývalé velmoci se s růstem vlivu jiných postupně stane ještě méně vlivný multikulti stát topící se ve vlastních problémech?

Tisková konference 25. května 1999 v Bruselu. Na dotaz Norské tiskové agentury, proč NATO svým bombardováním připravuje 70 % srbské populace o elektřinu a dodávky vody, tiskový mluvčí Jamie Shea odpověděl: „Elektřina pohání také systémy velení a řízení. Pokud prezident Miloševič skutečně chce, aby všichni jeho obyvatelé měli vodu a elektřinu, stačí, když přijme pět podmínek NATO, a my toto tažení zastavíme. Dokud tak ale neučiní, budeme pokračovat v útocích na cíle, které dodávají elektřinu jeho ozbrojeným silám. Pokud to bude mít dopady na civilní obyvatelstvo, je na něm, aby se s tím vypořádal.“

Václav Klaus:
Světová ekonomická centra se posouvají na východ. Původní centra – Evropa a Severní Amerika – v posledních desetiletích zřetelně ztrácejí svoji pozici, a to zvláště Evropa. V devadesátých letech USA a Západní Evropa vytvářely téměř 70 % světového HDP, nyní je to pouze 43%. Ten posun je ohromný a bude pokračovat.

MACEK Miroslav

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Mária
10. 12. 2022 15:21
Ale však toto všetko už pred rokmi uviedli aj s detailami rúzny informátori (napr. - https://www.svobodny-vysilac.cz/category/archiv/studio-morava/peter-insider-na-studiu-morava/). Spí snáď Klaus a jemu podobný až do konca?

Vložit komentář: