EpShark

Péče o prezidenta: Trapnost vrcholí

13. 10. 2021



.
Jistěže ne, nemoc je lidská a nevyhne se dřív, anebo později žádnému, ani nemoc těžká, ani nemoc smrtelná.
.
To jen prezident Miloš Zeman musí být stále zdravý, místo na léčení dojíždí do Ústřední vojenské nemocnice na rekondiční pobyty jako do lázní a místo léků bere vitamíny. Bude mu stačit, když se pořádně napije – je přece jen dehydratovaný – bude fit… Na intrikování po volbách už se těší, stejně tak jako na to, až ho budou u volebního aktu zabírat kamery (přičemž komu dá hlas, jsme věděli dlouho dopředu – hnutí ANO Andreje Babiše a někteří příznivci se přitom tvářili, jako by hlas hlavy státu zavážil v urně za stovky jiných, obyčejných).

.
Jenže jsme najednou slyšeli, že musel volit do přenosné urny doma na zámku, a viděli jsme jen dva podivné snímky šedivé urny a na smrt nemocného muže, jehož velikost byla jen zdůrazněna záběrem z mírného podhledu.
.
Co se děje? Je neděle, první den po volbách. Premiér prchá z audience u prezidenta zadním vchodem jak malý kluk přistižený při čemsi nedovoleném. Najednou odváží sanitka hlavu státu zpět do nemocnice, za doprovodu nejbližších, manželky, dcery a kancléře Mináře.
.
Při vykládání prezidenta ve vojenské nemocnici staví ochranka kolem vozu zástěnu, ale médiím i tak neunikne, že prezident není při vědomí. Kancléř Minář se následně vyjádří, že „pan prezident v sanitce usnul“ – ano, cesta z Lán je dlouhá, to se člověku oči sklíží..Jak je to všechno trapné, nechutné, ubohé, nedůstojné, trapné, jak v tom všem cítíme nechutnou režii hradní kamarily! Jak daleko jsme od jasných, přesných a včasných zpráv Kanceláře prezidenta republiky o zdravotním stavu hlavy státu za prezidenta Havla!

.

Prezidentův ošetřující lékař, který za ním opakovaně dojížděl do Lán, nakonec vystoupí před kamery s jakýmsi sdělením – přičemž divák má pocit, že takovouto zprávu by si dokázal napsat sám, neboť neslyší nic, co by nevěděl: známe, jakou má prezident diagnózu, jeho potíže sledujeme už dlouho, takže víme, jak ho léčit, poskytneme mu, jako ostatně každému pacientovi, veškerou péči, nikomu ale prezidentovu diagnózu neřeknu, nemám k tomu od něj svolení a musím zachovávat zákon o lékařském tajemství.

Ano, samozřejmě, jak jinak.

Jen by člověk od lékaře očekával zodpovědnou a kvalifikovanou informaci, jestli bude prezident v současném povolební období s to plnit své ústavní povinnosti – případně s jakými omezeními, protože že s nějakými omezeními, to je zjevné.

Proč se vůbec péče o prezidenta nechává na jediném gastroenterologovi, když víme, že jeho pacient má různých chorob více, proč se neschází lékařské konsilium, jak bývá v podobných případech zvykem? Je to proto, že kdyby mohli, léčili by Minář s Ovčáčkem prezident nejraději sami a žádného jiného lékaře by k němu nepouštěli? Jako by ostatně nejraději taky za něho vládli sami – nanejvýš ve spolupráci s Andrejem Babišem.

František Schildberger

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: