EpShark

Skandál okolo Světové banky a jejího žebříčku hodnocení ekonomické přitažlivosti zemí

16. 10. 2021



Světová banka od roku 2002 každoročně sestavuje seznam ekonomické přitažlivosti 189 zemí. V příštím roce by to mělo trvat již 20 let.

Oslava 20. výročí však už nebude.

Světová banka se rozhodla hodnocení zrušit, protože jeho pověst již nelze napravit. Důvodem je velký skandál.

Nepřípustné změny v datech

Vyšetřovací zpráva advokátní kanceláře Wilmer Hale ukazuje, jak Světová banka manipulovala s hodnocením, aby poskytla Číně lepší místa v žebříčku zemí.

V lednu obdržela americká advokátní kancelář Wilmer Hale objednávku od Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj. Firma měla prověřit vnitřní okolnosti ve Světové bance, protože ve zprávě Doing Business Report 2018 a 2020 byly zjištěny nesrovnalosti v údajích.

Přitom se mělo zjistit následující:

a) Jak byly provedeny nepřípustné změny v datech pro Čínu, Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty a Ázerbájdžán

b) Kdo v bance inicioval, implementoval nebo věděl o změnách údajů

c) Které vnitřní okolnosti (politické, osobní nebo kulturní) umožnily změny

Během osmiměsíčního vyšetřování shromáždila advokátní kancelář WilmerHale přibližně pět milionů dokumentů od zaměstnanců banky. 80 000 z nich bylo zkontrolováno a předpokládá se, že pravděpodobně obsahují relevantní informace. Kromě toho byly dotazovány více než tři desítky současných a bývalých zaměstnanců banky.

Výsledek je šokující

Světová banka zmanipulovala hodnocení země ve zprávě Doing Business Report 2018, aby Čína vypadala lépe. Tehdejší generální ředitelka Světové banky Kristalina Georgieva se údajně o splnění požadavku Pekingu postarala osobně. V centru obvinění je kromě Georgievy také tehdejší prezident Světové banky Jim Yong Kim.

Na jeho pokyn zaměstnanci z jeho kanceláře vyvinuli „přímý i nepřímý“ tlak na tým Doing-Business, aby změnili způsob přípravy zprávy o ziskovosti ve prospěch Číny.

Vyšetřovací zpráva zní jako kriminální thriller, který obsahuje tolik výbušnin, že to musí mít pro Světovou banku důsledky. Skandálem je také ovlivněn Mezinárodní měnový fond, protože Kristalina Georgieva je od roku 2019 novou vedoucí ústavu.

Světová banka byla založena v roce 1944. Původně sloužila účelu financování rekonstrukce států zničených druhou světovou válkou. Od 60. let 20. století je jejím hlavním úkolem bojovat proti chudobě ve světě a zlepšovat životní podmínky lidí v rozvojových zemích. Poskytuje půjčky, poskytuje technickou pomoc pro rozvojové projekty a koordinuje rozvojovou pomoc a spolupráci s dalšími organizacemi. USA jsou největším akcionářem a nejdůležitější dárcovskou zemí pro navýšení kapitálu. Japonsko a Čína následují s určitým odstupem. V roce 2017 usilovala Světová banka o zvýšení kapitálu.

Peking využil příležitosti, aby zvýšil vliv na Doing-Business žebříček Světové banky. Ve zprávě Doing Business Report 2017 byla Čína na 78. místě. Podle vyšetřovací zprávy nebylo čínské vedení s tímto výsledkem spokojeno. Pokrok v Číně nebyl řádně oceněn, a proto čínští představitelé vyvinuli tlak na Světovou banku. V návrhu zprávy za rok 2018 Čína sklouzla dále – na 85. místo.

Tehdejší prezident Světové banky Kim a generální ředitelka Georgieva se Číně nechtěli odcizit. Kim a jeho blízcí spolupracovníci diskutovali o možnostech s autory zprávy zahrnout hodnoty pro Macao, Hongkong a dokonce i Tchaj-wan, aby se Čína dostala do lepšího světla. Tato metoda se však ukázala jako nepraktická.

Od této chvíle se prý Georgieva zapojila do diskuse přímo. Na schůzce údajně pokárala tehdejšího ředitele pro záležitosti Číny, že špatně vyhodnotil důležitost zprávy Doing-Business pro Čínu.

Poté byl zapojen poradce Kristaliny Georgievy – Simeon Djankow. Djankow byl jedním ze zakladatelů Doing Business Report a několik let byl bulharským ministrem financí.

Zjevně navrhl, aby byly některé právní reformy oceněny výše než dříve. Díky tomu se Čína vyšplhala z 85. místa zpět na 78. místo, stejně jako v předchozím roce. Podle vyšetřovací zprávy si Georgieva zavolala do své kanceláře zapojeného zaměstnance Světové banky a poděkovala mu za „příspěvek k multilateralismu“ – evidentně narážka na pozitivní účinky, které by měly pro Čínu lepší hodnocení jejího vztahu se Světovou bankou.

Georgieva učinila z přípravy zprávy Doing-Business-Report-2018 nejvyšší prioritu. Podle vyšetřovací zprávy jela víkend před zveřejněním zprávy do domu zaměstnankyně, vyzvednout tištěnou kopii a ujistit se, že je vše skutečně v pořádku. Domácí návštěva byla naprosto neobvyklá.
Autoři Doing Business Report vlastně věděli, že by nebylo vhodné se zprávou manipulovat změnou metodiky. Proč tedy data změnili místo hlášení nesrovnalostí v údajích jiným vedoucím manažerům bank?

Zastrašování týmu Doing-Business

Podle vyšetřovací zprávy to má dva hlavní důvody:

Nejprve členové týmu Doing Business uvedli, že měli pocit, že se nemohou obrátit na nikoho v bance, kdo by jim pomohl. Zaměstnancům bylo řečeno, že pokyny ke změně údajů ve prospěch Číny pocházejí z nejvyšších řad vedení banky.

Zaměstnanci měli pocit, že nemohou napadnout pokyn prezidenta nebo generálního ředitele banky, aniž by riskovali svou práci. Pokud jde o Doing Business 2020, pan Djankow, poradce generálního ředitele Georgievy, veřejně pohrozil na týmové schůzce, že má spojení v rámci skupiny Světové banky a zjistí, kdyby si na něj někdo stěžoval.

Za druhé: všichni zaměstnanci obchodního týmu se Djankowa báli. Popisují ho jako „tyrana“, který tým vedl „terorem a zastrašováním“ a vytvořil „toxické prostředí“. Doing-Business-Report-2018 byla zveřejněna v říjnu 2017. Čína byla na 78. místě. Během výzkumu bylo znát, že již v Reportu Doing-Business z roku 2019 byla Čína na 46. místě.

Ve zprávě za rok 2020 Čína dále stoupla – na 31. místo. Jak Čína tento rychlý vzestup zvládla, nebylo předmětem vyšetřování advokátní kanceláře WilmerHale. Poté, co byla temná tajemství odhalena v průběhu přípravy reportu Doing-Business v roce 2018, lze si představit, co se dělo v zákulisí. Tento případ nám ukazuje, jak Peking využívá západní elity jako nohsledy k silnému vlivu na mezinárodní organizace. Světová banka je nyní v krizi důvěryhodnosti.

Nedávný skandál s manipulací ponechává otevřenou otázku: Pokud by zpráva Doing-Business Světové banky byla zmanipulována ve prospěch Číny, jak se vypořádat s dalšími hodnoceními a prognózami Světové banky ohledně Číny? Na konci června Světová banka zvýšila prognózu růstu Číny na 8,5 procenta. To je o 0,4 procentního bodu, více než předchozí analýza Světové banky.

Odkaz: Zpráva o vyšetřování nesrovnalostí v údajích Doing Business 2018 a Doing Business 2020.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: