EpShark

Boj s údajným rasismem je účinnou zbraní levice

17. 9. 2021



Současný boj s rasismem má velmi málo společného, pokud vůbec něco, s bojem proti skutečnému rasismu. Je v prvé řadě účinnou zbraní levice. Důkazem mohou být blížící se volby v Kalifornii, které rozhodnou o tom, zda bude stávající demokratický guvernér odvolán, či ne.

V Kalifornii je v plném proudu proces odvolání demokratického guvernéra G. Newsoma. Odvolání guvernéra je mimořádné opatření, které umožňuje kalifornská ústava. Zavedeno bylo na počátku minulého století a naposledy vedlo k odvolání guvernéra v roce 2003, kdy demokratického guvernéra nahradil republikán Arnold Schwarzenegger.

Pro uspořádání voleb na odvolání guvernéra je nutné nashromáždit ověřené podpisy alespoň 1,5 milionu oprávněných voličů. Občanské iniciativě za odvolání guvernéra se podařilo této mety dosáhnout v první polovině tohoto roku a volby proběhnou 14. září. Důvodem iniciativy je velká nespokojenost občanů Kalifornie se stoupající zločinností, všudypřítomnými bezdomovci, masivní regulací a vysokými daněmi.

Nespokojenost s progresivním politikou

Guvernér Newsom, který byl v roce 2018 zvolen velkou většinou, vidí ve snaze za své odvolání útok na progresivní politiku, kterou prosazuje.

Obyvatelé Kalifornie budou ve volbách odpovídat na dvě otázky. V prvním kroku odpovídají na otázku, zda souhlasí s odvoláním guvernéra. Ve druhém kroku volí svého kandidáta. Pro odvolání guvernéra stačí prostá většina hlasů. Pokud bude odvolán, stane se novým guvernérem kandidát s největším počtem hlasů.

Překvapivý favorit

Podle posledních průzkumů je největším favoritem na nového guvernéra Larry Elder, rozhlasový publicista, syn vyznamenaného amerického mariňáka a úřednice, černoch.

V zemi, ve které údajně bují systémový rasismus a bílá nadřazenost, by v takovém případě člověk očekával novinové titulky, které oslavují fakt, že v nejlidnatějším americkém státě je favoritem na guvernéra zástupce menšiny. Opak je pravdou.

Deník Los Angeles Times otisk tento měsíc článek s titulkem „Larry Elder je černou tváří bílé nadřazenosti”.

L. A. Times není nějaká publikace z předměstí, ale pátý největší deník v USA. Jediným důvodem pro zvolený titulek je, že Larry Elder je konzervativní politik, republikán a dlouhodobý kritik progresivní politiky, kterou prosazují američtí demokraté. Proto si nezaslouží obdiv a podporu, ale naopak urážky a zesměšňování.

Urážka černošství

V článku autorka píše: „Larry Elder se arogantně usmál. Vzrůstající zločinnost? Když snížíte pravděpodobnost, že bude špatný chlápek dopaden, obviněn a poslán za mříže, hádejte, co se stane? Zločinnost poroste. Následuje ještě arogantnější úsměv.”

Autorka článku je rozhořčena, protože ji nic tak nerozčílí, jako když někdo zjednodušuje komplexní problém.

Článek dále cituje člena organizace Black Lives Matter, podle kterého je jasné, že zastánci bílé nadřazenosti využívají černocha k tomu, aby popřeli bílou nadřazenost. „Jak to může být bílá nadřazenost? Vždyť je to černoch! Ale všechno, co prosazuje, je podpora bílé nadřazenosti.”

Podle autorky článku je kandidatura Larry Elderse „urážkou černošství”.

Říkají jim strýček Tom

Larry Elder není jediný černoch, který se stal předmětem útoků tisku. Mark Robinson ze Severní Karolíny je černoch a je zástupcem guvernéra. Protože byl zvolen za republikánskou stranu, je pravidelně terčem většiny médií, ve kterých je zobrazován jako člen organizace Ku Klux Klan popřípadě je nazýván „strýčkem Tomem”.

Ku Klux Klan nebo strýček Tom jsou oblíbenými motivy satirických obrázků, které zobrazují černošské konzervativní politiky. Dalším častým názvem je „domácí černoch”, v originále „house negro”, jako označení pro černochy, kteří v minulosti sloužili přímo v domě svého pána a měli proto svoje privilegia.

Největším paradoxem současné situace je fakt, že historicky to byla Demokratická strana, která podporovala segregaci a opakovaně blokovala republikánské návrhy na zrovnoprávnění postavení mešin.

Například dodatek Ústavy, který dával bývalým otrokům právo volit, podpořilo 100% republikánů a žádný demokrat.

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: