EpShark

Energetická krize je TEĎ už zaručena

13. 6. 2021



„Neměli bychom být překvapeni, kdyby i jiné země Západu šly ve stopách Holandska.“

Energetická krize není prostě jen nevyhnutelná. Ta je teď už v podstatě zaručená nesoudností společnosti.

Dutch court orders Shell to accelerate emissions cuts

Na tom, že se tu rozehrává ta šaráda s emisemi, není nic nového. Ale teď to přeřazuje na vyšší rychlost. Divili bychom se, kdyby se i další země Západu nevydaly ve stopách Holandska. Z článku:

„Royal Dutch Shell prohrála průlomový soudní případ, když této ropné společnosti holandský soud nařídil, aby posílila omezování emisí, kdy tento rozsudek by mohl pro globální znečišťovatele stanovit globální precedens.

Soudkyně Larisa Alwin z okresního soudu v Haagu nařídila Shellu, aby zajistil, že čisté uhlíkové emise budou do roku 2030 o 45 procent nižší než roku 2019, kdy o tomto rozsudku řekla, že bude mít pro uvedenou anglo-holandskou společnost „dalekosáhlé důsledky.“

Alwin řekla, že existující klimatická strategie Shellu není dost konkrétní a dodala, že je povinností této společnosti k lidským právům přistoupit k dalším opatřením.

Tento rozsudek přišel po právní kampani vedené Milieudefensie, tj. holandskou větví Přátel Země. Ředitel Přátel Země Holandska Donald Pols toto rozhodnutí popsal jako „monumentální vítězství“.“

Není to jen Shell, kdo se octl v palebné linii. V podstatě jsou to všichni velcí hráči. Koukněte na tohle:

Emise rozsahu 3, o nichž se mluví také jako o emisích celého hodnotového řetězce, často představují u většiny společností celkové emise skleníkových plynů (GHC).

Z článku:

„Většina akcionářů výrobce ropy a plynu z USA ConnocoPhillips (COP.N) v úterý hlasovala za stanovení cílů redukce emisí, které zahrnují i užívání paliv od společnosti.

Jen málo výrobců v USA má stanoveny cíle Rozsahu 3, které berou v úvahu emise skleníkových plynů od zákazníků využívajících paliva, která jim prodali, ač jejich evropské protějšky to tak dělají.

ConocoPhillips je mezi těmi, kdo zatím vytyčil cíle čisté nuly do roku 2050 v emisním Rozsahu 1, do čehož patří vlastní činnost, a emisního Rozsahu 2, který bere v úvahu výrobu energie k pohonu jejich zařízení.

Toto opatření akcionářů prošlo 58%.“

Pak je tu Chevron:

„Ve středu hlasovali pro návrh omezení emisí vytvářených při používání produktů společnosti u Chevron Corp, což je krok, který zdůrazňuje rostoucí tlak investorů na energetické společnosti, aby redukovaly svoji uhlíkovou stopu.

Akcionáři hlasovali 61% pro návrh krátit emise tzv. „Rozsahu 3“, vyplývá z předběžného počítání u Chevronu při jejich výroční valné hromadě.

Ač tento návrh od Chevronu nevyžaduje, aby stanovil cíl, o kolik je třeba emise krátit nebo dokdy, tak většinová podpora pro to ukazuje rostoucí frustraci investorů ze společností, o kterých si myslí, že nedělají dost v boji s klimatickou změnou.“

Rozsah  3 – omezení výnosů a ziskovosti

Co je to za horor?! Klamou nás snad oči? Omezení emisí v rozsahu 1 a 2. Ale rozsah 3? Omezení výnosů a ziskovosti společnosti… Proč prostě tu společnost nezrušit. To je prostě neuvěřitelné. Ztrácíme slova.

Neexistuje žádná reálná potřeba omezovat emise rozsahu 3. Omezíte-li 1 a 2, tak přeci v podstatě omezíte kolik ropy a plynu lze vytěžit.

Uhlíkové stopy ropných společností jsou převážně emisemi Rozsahu 3

Exxon dostal kabelkou po hlavě od méně než nevýznamného spekulativního fondu vlastnícího 0,02% akcií Exxonu:

„Exxon Mobil Corp. odráží tzv. napadení v zastoupení od spekulativního fondu známého jako Engine No. 1, který tohoto energetického giganta obviňuje z ubohé výkonnosti v posledních letech, neboť se dopouštěl pochybení tím, že nepřecházel do „dekarbonizovaného světa.“

26. května 2021 schválili akcionáři Exxonu nejméně dva ze čtyř členů správní rady nominované Engine No. 1, aby řešili těžkou ránu této ropné společnosti. Hlasování probíhá a brzy by mohli být jmenováni i další tímto spekulativním fondem nominovaní.

Ač se to soustřeďovalo na hodnotu akcií, tak Engine No. 1 říká, že se to také dělalo, aby se planeta zachránila před běsněním klimatické změny. Tlačí Exxon k závazku uhlíkové neutrality do roku 2050.“

Pokrokoví Němci nejsou pokrokoví dost, říká soud

Aby ti „ó tak pokrokoví“ Němci nezůstali pozadu, natáhli si pumpky a vyrazili, aby páchali to samé:

Ústavní soud zrušil německý klimatický zákon

Z článku:

„Německý nejvyšší soud požádal o změny v německém klimatickém zákonu, o němž říká, že uvaluje břemenu redukce uhlíkových emisí příliš na příští generace, což je klíčovým vítězstvím mládežnických klimatických kampanistů.

Soud řekl, že tento zákon „porušuje svobodu žalujících, z nichž někteří jsou pořád velmi mladí,“ protože „nezvratně odkládá břemeno velkých redukcí emisí na období až po roce 2030.“

Opatření, která vláda stanovila pro období po roku 2030, nebyla „dostatečná, k zajištění nezbytné transformace na klimatickou neutralitu, aby jí bylo dosaženo včas,“ praví se v rozsudku a od úřadů se požaduje, aby stanovily jasné cíle redukce emisí skleníkových plynů po roce 2030.“

Ta hysterie přebývá v pokrokovém kultu Západu

Všimněte si, že takové hovadiny neuslyšíte od Asijců, Indů, Rusů, Východoevropanů, Středovýchodních, Afričanů ani Jihoameričanů.

Ten útok na ropu a fosilní paliva je neutuchající. Stává se to zakořeněnou vírou jinak známou jako náboženství nebo kult. Systém této víry nepůjde zlomit, dokud nepřijde hluboká vleklá krize.

Jak už jsme výše naznačovali, je tento vývoj jen další vrstvou polevy na dortu energetické krize, která se už peče. To je skutečně to, oč tu jde:

Narůstající náklady existující výroby a menší ochota pouštět se do nových projektů

Všechny emoce stranou, o co tu opravdu jde? Vyšší náklady na existující produkci a menší ochota pouštět se do nových projektů, což se promítne do značných omezení nabídky.

Schopnost nadnárodních i národních ropných společností vyrábět ropu se škrtí ničivou rychlostí. Ti pobláznění věří, že za 10 let odteďka nebude zapotřebí už moc ropy. Ale svět za ropu a obecně za fosilní paliva žádnou náhradu nemá.

Z toho neexistuje žádné východisko. Cena ropy, a tudíž náklady na VŠE ostatní letí hodně a příliš nahoru. Ale až (nejde o to jestli, ale jen kdy) se ropa dostane na 130 $ za barel nebo někam tam, nepůjde rozhýbat žádný nový produkční řetězec, který by skutečně smysluplně mohl srazit ceny zpět dolů. A právě v tomto okamžiku, může jít hlavně o zdroje nacionalismu a vojenskou sílu.

Vzpomínáte na dvě ropné krize v 70. letech?

Dlouhé fronty u pump během 70. let.

K oběma v podstatě došlo kvůli Arabům, kteří zavřeli kohoutky. Nakonec, když už byli Arabové při smyslech, vrátily se dodávky ropy zpět do dodavatelského řetězce a ceny ropy zase klesly.

Zdráhám se říci, „tentokrát je to jiné.“ Situace je teď však „diametrálně“ odlišná od 70. let. Svět brzy objeví, že žádné kohouty, které by šlo otevřít, už nejsou.

Máme takový hnusný pocit, že proti té nadcházející energetické krizi budou 70. léta procházka růžovou zahradou. Část z nás ví, že v té době budeme nejspíš utíkat před policií, která po nás půjde, ale další část chápe, že kvalita života strašně přitom utrpí.

Dobré zprávy

Výrobci ropy mimo OECD právě ujistili, že to oni budou vládnout prostředí energetiky a to nejspíš po několik dalších generací. To je, lidi, ohromné, neboť jak už jsem v minulosti řekl mnohokrát, nemůžete mít žádnou politickou bezpečnost bez energetické bezpečnosti a je to právě ta energetická bezpečnost, která zrovna provádí sebezničení až takové, jaké svět dosud neviděl.

Potrvá to delší dobu, buďte si ale jisti, že v delším výhledu to budou ti mimo OECD, kro to tu boudou mít pod palcem, protože opravdu nemá smysl kupovat energetickou společnost, která je buď „pokroková“ nebo bohužel umístěná v zemi, kde to mají pod kontrolou Bolševici a tlačí jim kvérem na hlavu s příkazem: „Přestaňte dělat to, co je vaší náplní.“

reformy.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: