EpShark

Proč Bitcoin? - Peníze (2/6)

7. 6. 2021



Dříve jsem napsal, že Bitcoin je alternativou dnešního bankovnictví. Věřím, že je dokonce lepší než peníze současné. Bohužel, mezi lidmi není moc známo, v jakém finančním systému to vlastně žijeme. V tomto článku stručně popíši historii peněz.

Peníze vznikly jako prostředek směny. Bylo jednodušší vztahovat ceny výrobků k jedné věci, než zjišťovat, za co přesně by se (výrobky) daly vyměnit. Drahé kovy (především zlato a stříbro) byly ideální. Lidem se líbil jejich vzhled a těchto kovů nebylo mnoho; byly vzácné. Pokud se někdo chtěl ke zlatu dostat, musel ho vytěžit, nebo za něco směnit. Drahé kovy používané k platbám představovaly určité vynaložené úsilí potřebné k jejich získání a lidé si jich cenili.

Postupem času vznikly banky. Kdekomu bylo nepříjemné zlato schovávat, tak vděčně platil bankéřům, kteří drahý kov zabezpečili. Bankéři vydávali lidem poukázky na zlato, které si u nich schovali - bankovky. Vlastník bankovky si mohl do banky zajít pro zlato, které mu náleželo.

Občas se stávalo, že bankéř měl uloženého zlata méně, než kolik zaručoval bankovkami (buď vytiskl moc bankovek, nebo manipuloval se zlatem). Když se ve společnosti rozneslo, že majetek schovaný v bance není v bezpečí, mnoho zákazníků se pokusilo za své bankovky získat opět drahý kov. Zlato, kterého nebyl v bance dostatek, v jednu chvíli došlo a banka zkrachovala. Dlouhodobě tak prosperovali důvěryhodní bankéři a ti špatní dopláceli.

Spojené státy však udělaly ve 20. století chybu, když byla stanovena současná centrální banka. Americkým dolarem se platilo nadále, avšak pomalu zanikalo spojení mezi bankovkami a zlatem, kterým byly kryté. V průběhu let centrální banka USA (The Federal Reserve System, zkráceně FED) postupně uvolnila nemyslitelné množství nových bankovek. V roce 1971 americký prezident Nixon definitivně zrušil zlatý standard; od této chvíle nejsou dolary na zlato vázány vůbec. Měna však funguje dále, jelikož je dosti silná a ze zákona je vynucováno její užívání. Dnešní peníze tedy nejsou kryté. Proč by to měl být problém?

Pamatujme, že hodnota dřívějších bankovek byla odvozena od zlata a zlata si lidé cenili, jelikož bylo vzácné. Zlato je vzácné proto, že není jednoduché ho získat. Dokud jsou bankovky přímo vázány na drahý kov, lze velmi jednoduše rozpoznat, když jich je více, než by mělo být. Ve chvíli, kdy bankovky kryté nejsou, nic nebrání bankéři vytvářet nové. Když je peněz v oběhu více, nejsou tak vzácné, a to se projeví všeobecným růstem cen. Současné státy se snaží držet míru inflace v jednotkách procent za rok. Když si starší generace stěžuje, jak je zboží dražší, pravděpodobně pozoruje právě inflaci. Ta se projevuje především v delších časových obdobích.

Naše peníze kryté nejsou, stále ale fungují. Užívání státní měny je vynucováno, a to ji drží při životě. Současný systém není moc stabilní; inflace může přejít v hyperinflaci, na kterou obyvatelé držící měnu tvrdě doplatí. Jedním z možných řešení problému by mohl být Bitcoin. Není krytý žádným drahým kovem, ale množství bitcoinů, které budou existovat, je předem určené.

...pokračování již brzy v dalším díle.

Napsal: Antonio Villici

Článek vyšel na mises.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: