EpShark

Internet se může zcela změnit. Kontroverzní zákon je o krok blíž

11. 6. 2018



Automatické filtry nahrávaného obsahu mohou vážně narušit současný způsob, jakým „žijeme“ na internetu.

Evropská unie může zrušit populární memy a zdanit hypertextové odkazy.

Evropská unie pokračuje v přípravách nové směrnice týkající se autorských práv v rámci takzvaného jednotného digitálního trhu. Legislativu chce přizpůsobit požadavkům moderní internetové doby.

Kritici však dlouhodobě upozorňují, že může mít zcela opačný efekt. Kromě snížení konkurenceschopnosti malých firem a startupů má potenciál narušit používání internetu běžnými občany EU.

O kontroverzní legislativě jsme poprvé informovali ještě koncem roku 2015. Říká se v ní totiž o zpoplatnění hypertextových odkazů, linkujících například zpravodajské weby. Úzce se však dotýká i užívání populárních memů či tvorby satirického obsahu, pokud je jejich součástí například úryvek z filmu či písně.

Jen 25. května udělila Rada Evropy mandát jejímu bulharskému předsednictvu, aby o prosazení reformy autorského práva jednala s Evropským parlamentem. Ten ale nejprve musí k problematice zaujmout vlastní postoj. Více se dozvíme už za dva týdny.

Konec memů a parodií?

Sporný článek 13 chystané směrnice cílí na platformy umožňující uživatelům uploadování jakéhokoliv, tedy potenciálně i autorsky chráněného obsahu, který je následně volně dostupný dalším uživatelům. Podle současné verze znění legislativy by museli dané platformy podniknout odpovídající kroky, aby porušování práv zabránili.

Kritici upozorňují, že v praxi to může znamenat konec populárních memů, remixů, parodií a jiného satirického obsahu. Často totiž používá krátké úryvky či statické záběry z filmů, které jsou autorsky chráněny.

V ohrožení jsou ale prý i bloggerské a diskusní portály, streamer či platformy jako je GitHub, jehož 7,5 miliard dolarovou akvizici v pondělí potvrdil Microsoft .

Snazší cesta a problém pro Startup

Další potenciální problémy nastínil web CopyBuzz organizace Copyright for Creativity (C4C). Potřeba podnikat rozsáhlé kroky proti spoustě obsahu nahrávaného uživateli prý může odradit startupy. Údajně pro ně bude snazší vyhnout se restrikcím a nový projekt, který by jinak musel nové směrnici EU podléhat, raději založit mimo eurozónu. Chystaná legislativa sice myslí na to, že noví a malí hráči na trhu nemají rozpočet a technické prostředky jako velké korporace, dříve či později by si na ně ale úřady posvítily.

Podle zveřejněného aktuálního znění směrnice se odpovídající služby vyhnou právním postihem pouze tehdy, pokud prokáží, že podnikli „účinná a přiměřená opatření“. Obecně se tak očekává plošné zavedení filtrů, které budou ještě před zveřejněním kontrolovat, zda nahrávané soubory neobsahují autorsky chráněný obsah. Navíc, pokud přesto dojde k „provinění“, tedy zpřístupnění sporného souboru, služba musí znovu po jeho dodatečném urychleném vymazání prokázat, že podnikla kroky, které v budoucnu zabrání opakování se situace.

Dalším z problémů je fakt, že kontrola velkého množství obsahu speciálními filtry bude zřejmě prováděna automaticky. Zde se opět dostáváme k memům, remixům či parodiím. Přestože využívají autorský obsah, nemusí nutně porušovat jeho práva. To však stroj v řadě případů nedokáže rozpoznat. Často tak bude zablokován i legitimní obsah.

Zároveň je třeba poukázat na možnost, na kterou jen nedávno upozornil příchod GDPR. Několik zahraniční portálů zablokovalo přístup Evropanů na jejich stránky , protože na evropskou legislativu nebyly připraveny. Něco podobného může hrozit i v případě menších služeb, pro které evropský trh nemusí být významný natolik, aby zaváděly drahé, časově náročné a uživatele omezující opatření.

Boj proti Googlu a dalším

Sociální sítě, internetové vyhledávače či zpravodajské agregátory se obávají i článku 11. Vydavatelský domům totiž připisuje doplňková autorská práva pro náhledy jejich článků. Jde například o formát, jaký používá Facebook či Twitter, když při sdílení odkazu kromě ikony a nadpisu článku nejednou zobrazuje i začátek samotného textu.

Rada Evropy souhlasila, že vydavatelé si budou moci za takové sdílení jejich obsahu nárokovat finanční kompenzaci, avšak pouze v průběhu prvního roku od jeho publikování. I to je však dost, zejména v případě aktuálního zpravodajského obsahu. Plánovaný poplatek si vysloužil označení „daň z odkazování“ (link tax).

Redaová upozorňuje i na iniciativu německého europoslance Axel Voss, který se zasazuje o další zpřísnění vybraných bodů směrnice. Například navrhuje, aby vydavatelé nemohli udělit internetovým vyhledávačům, jako je Google, výjimku. Zobrazení článků ve vyhledávači totiž nepovažuje za „přiměřenou odměnu“.

Podle Redaové má takové opatření mířit na menší vydavatele, kteří by se chtěli v silné konkurenci prosadit tím, že Googlu a jiným udělí bezplatné licence na podobnou formu odkazování.

Šance? Nevypadá to dobře

Návrh směrnice je nyní v rukou europarlamentu. Jednat o něm bude Výbor Evropského parlamentu pro právní záležitosti (JURI). Svůj postoj oznámí na základě plánovaného setkání 20. a 21. června, upozornila asociace European Digital Rights (Edri).

Poslankyně Redaová před týdnem na Twitteru informovala , že čtyři parlamentní strany — Evropská lidová strana, Evropská konzervativní a reformní, Skupina aliance liberálů a demokratů pro Evropu a Evropa národů a svobody — se dohodli na přijetí sporného článku 13. Za dva týdny tak prý můžeme očekávat pozitivní vyjádření výboru.

Po tomto kroku bude následovat pokračování legislativního procesu, vedoucí k vyladění finálního znění směrnice a její definitivního závazného přijetí. Stát by se tak mohlo už na podzim, uvádí web Torrent Freak.

Podle Redaové zároveň vrcholí boj o prosazení článku 11. Na Twitteru dokonce mluvila o „mafiánských praktikách“ strany německých demokratů. Na členy výboru z Evropské lidové strany, do které patří i více Slovenských poslanců, prý tlačili, aby směrnici přijali. Hrozili jim tím, že v budoucnu přijdou o možné pozice na půdě EU.

Dokazovat to měl anonymní zdroj z prostředí výboru, který citoval portál EUtoday.net . Redaová tvrdí , že původní článek webu byl později upraven a závažná obvinění z něj bez upozornění zmizela. Za celou situací vidí silné lobby ze strany velkých vydavatelských domů.

Musíme zakročit, dokud není pozdě

Kritici směrnice občanů vyzývají, aby e-mailem či telefonicky kontaktovali své zástupce v Evropském parlamentu. Podle Redaové by si přitom měli brát příklad z nařízení GDPR, které vstoupilo v platnost jen před pár dny a navzdory pozitivům přineslo i několik slabých stránek.

„V případě autorského práva máte nyní šanci věci ovlivnit. Šanci, která bude dávno pryč, když budeme o dva roky, náhle »čelit výzvám implementace filtrů obsahu a daně z odkazování«, uvádí německá europoslankyně na svém webu.

Ještě v roce 2015 proto vznikla iniciativa Save the Link (Zachraňte odkaz). Mezitím se k ní přidali samostatné webySaveYourInternet.eu či SaveTheMeme.net, stručně vysvětlující problematiku internetové veřejnosti.

Uvádí slovenský Živé.sk (Vydavatelem Živé.sk je Ringier Axel Springer Slovakia)

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: