EpShark

Pár nesourodých úvah z nepřehledné současnosti

16. 1. 2021



Pamatujete, jak to bylo naposled, když volby v USA vyhrál Trump? Na inauguraci se sešly davy lidí s vlajkami, mávalo se, provolávala se sláva, Trump držel proslov o tom, že odteď bude Amerika first.

Opoziční média se snažila, jak to šlo, aby to nevypadalo, že příznivců je plné prostranství, ale moc se jim to nedařilo. Trump byl inaugurován a tím to skončilo. Kromě pár infarktových kolapsů ve velkém davu, kromě nějakých kapsářů a zlodějíčků se vlastně vůbec nic nestalo. Neshořela žádná auta, ani se nerabovalo v obchodech.

Jakpak to bude vypadat tentokrát, když je Washington plný vojska? Když se už dopředu čekají násilné střety? Když se předpokládá, že inaugurace neproběhne v klidu? Jak bude vypadat dav, až bude Zombiden promlouvat ke svému jednotnému národu?

Mezi námi… komentujeme celé americké dění dost z dálky. Nejsme insideři, musíme informace třídit a dávat jim různou váhu. Ale Bidenova inaugurace bude vodítko. Ta se vysílat bude. Samozřejmě, soudruh komentátor se soudruhem kameramanem a soudruhem režisérem tomu dají patřičnou atmosféru, ale něco vidět bude. Kromě toho, dneska má u sebe kameru každý.

Jsem hodně zvědavý, jak to bude vypadat. Ne kvůli nepokojům. Přece jenom v ulicích je dost vojáků. Ale jak bude vypadat dav lidí, co budou naslouchat prvnímu projevu nového prezidenta? Budou mu provolávat slávu, nebo budou pískat? Nebo tam raději vůbec nepřijdou? Postaví se k němu zády? Nebo prostě přijede opět těch sto tisíc Američanů, co mají nového prezidenta rádi a zfalšované volby jsou jen kec? Myslím, že inaugurace bude stát za to. Uvidíme, jestli nový prezident bude chtít zasypat příkopy anebo je ještě prohloubí. Uvidíme, jakou má skutečně podporu.

Na začátku americké nezávislosti bylo zabití několika mladíků při Bostonském pití čaje. Drobná lapálie. Kdyby to tehdy Angličané nevyhrotili, nebyl by k válce důvod. Pak ale už nebyla cesta zpět. I teď stačí málo. Vhodná jiskra v prachárně. Trump už na té budoucnosti nemusí mít žádný podíl, ale stát se může ledacos. Oficiální inaugurační akt napoví. Uvidíme to všichni.


Pamatujete, jak to bylo naposled? Když na Slovensku vyhrála Čaputová? Jak se díky ní měli bratia Slováci stát velkými, spravedlivými, mladými a krásnými? Jak jí bylo všude plno, všichni jí obdivovali a chválili na ní všechno od inteligence po dekolt? Jak to měla být nová lepší éra? Pamatujete, jak Fico musel odejít, protože byl údajně napojen na mafiány? Jak to tam vzala do ruky nová vláda, která měla být lepší než ta stará a nad nimi šarmantní dáma pro kterou celá Evropa udělá cokoliv.

A ejhle… najednou zemře na sebevraždu bývalý policejní prezident v cele a od první minuty to vypadá jako úklid nepohodlného svědka či nepohodlného obžalovaného? Čaputová mlčí…

Všímáte si, že kde to vezmou do ruky oblíbenci médií, tam začíná jít do tuhého? Biden potřebuje na inauguraci patnáct tisíc vojáků a Čaputová potřebuje mrtvého Lučanského. Samozřejmě Zuzano — ne ty osobně, ale všimla sis, s kým se musíš kamarádit a komu být vděčná za vynesení do nejvyšší funkce?

Už ti to došlo? Že jsi v centru rejdů, které tě rapidně přesahují?

A co ty Joe? Jsi motorem nových pořádků, nebo tě také jen vystrčili, abys dělal kašpara a zakrýval nějaké rejdy v zákulisí? A co ta tvoje Kamala? Poslouchají jí anebo poslouchá ona? Trump měl hodně co ztratit, ale peníze si vydělal mimo politiku. Ty sis všechno nakradl sice legálně, ale hodně hnusně. Na Ukrajině by mohli vyprávět. Kdopak má ty důkazy v rukou? Komu musíš sloužit, aby to na tebe nevytáhl?

Svým způsobem začíná být strašně jednoduché rozhodnout se, komu hodit hlas. Tomu, koho Česká televize nejvíc nesnáší. Nezáleží na tom, jak je chytrý, nezáleží na jeho postojích. Stejně se od něj hned od první minuty pustí a pokusí se ho zkorumpovat, zlomit, dostat na svojí stranu anebo zdiskreditovat.

Budeme muset pracovat jako příroda při přirozeném výběru. Přírodě nikdy nevadili neúspěšní. Nikdy neměla problém s tím, že někdo umřel. Bohatě jí stačilo rychlé střídání generací, dostatečné množení a smrt se postupně postarala o výběr těch nejlepších. Takže… nemělo by nám vadit, že Trump skončil nebo neuspěl. Bohatě postačí, když přijde nějaký další.

Příští týden uvidíme v přímém přenosu, za co Bidenovo vítězství stálo a brzy také zjistíme, zda je Čaputová víc, než jen blondýna z Pezinku.

Píše Vidlák na vidlakovykydy.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: