EpShark

Kdo štve víc? Pelosiová nebo Trump?

13. 1. 2021



Dostala se k nám z USA zpráva, že předsedkyně Sněmovny reprezentantů označila prezidenta Trumpa za nepříčetného a diskutovala o tom, zda může vyvolat jadernou válku.

V USA se začíná diskutovat o tom, zda je možné Donalda Trumpa odvolat jako neschopného řídit stát podle článku 25 dodatku americké Ústavy. Odvolat už chtějí Trumpa i někteří republikáni, a právě jejich názory jsou u nás publikovány. Podle zpravodaje ČT v USA však viceprezident Mike Pence nechce takový krok učinit, Trump se zcela jistě nechystá úřad opustit svou rezignací.

Poté, co po čtyřech obětech dobytí Kapitolu zemřel i jeden policista, vystoupil Trump s prohlášením, že odsuzuje násilí, které v Kapitolu vypuklo a slíbil tvrdé tresty. Současně prohlásil, že zajistí „spořádané předání moci“. Média ale vyprávějí příběh o tom, jak údajně Trump podporoval proniknutí demonstrantů do Kapitolu a jak bránil použít Národní gardu. Protože jde o média, která na Trumpa soustavně chrlí jenom špínu, není možné v současné situaci k takovým zprávám vůbec co říci, natož komentovat. Zdá se mi, že americká média jsou natolik „uhranutá“ Trumpem, že už nejsou schopná situaci popisovat či analyzovat, ale že jí dramaticky spoluvytvářejí.

O zastřelené ženě na Kapitolu jsme se dozvěděli, že byla příznivcem Trumpa, ale též „konspiračních webů“. Byla v armádě a byla na zahraničních misích. O dalších obětech bylo prohlášeno, že se příčina jejich smrti ještě bude „prověřovat“. Za zemřelého policistu, který byl udeřen do hlavy a zemřel v nemocnici, se konala v ulicích Washingtonu jízda policejní kolony. Jeden z účastníků okupace Kapitolu pak byl identifikován a jeho zaměstnavatel ho ihned propustil z práce.

Média v USA pak z Trumpova projevu před demonstranty ve Washingtonu vybrala větu, která zazněla i v ČT, v níž Trump své příznivce vyzývá, aby se „bili jako lvi“ za svá práva. To by mohlo být použito proti Trumpovi při vyšetřování a vyšetřovatelé už údajně chtějí hnát k odpovědnosti za okupaci Kapitolu i Trumpa.

Nedosti na tom. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová hovořila s nejvýše postaveným americkým generálem Markem Milleyem o tom, jak odcházejícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi v posledních dnech jeho mandátu zabránit v tom, aby nařídil vojenské kroky či jaderný útok. Pelosiová, která Trumpa označila za nepříčetného a nebezpečného, to podle agentury AP uvedla v pátečním vyjádření zaslaném svým kolegům z Kongresu.

Nově zvolený prezident Joe Biden pak označil demonstranty za lůzu a dodal, že pokud by to byla demonstrace černochů, policie by zakročila mnohem tvrději?! V této souvislosti mě napadá i jedna možnost, která se, pokud vím, zatím nediskutuje. Řada komentátorů si všímá toho, že v době svolané demonstrace na podporu Trumpa, byla bezpečnostní opatření a ostraha Kapitolu na úrovni, která neodpovídala tomu, co by bylo v případě ohlášených demonstrací v okolí Kapitolu nutné. Bezpečnostní analytik se i v ČT podivoval nad záběry z okolí Kapitolu i uvnitř, jak se příslušníci bezpečnostních složek chovali.

Aniž bych chtěl nějak zásadně konkurovat konspiračním webům, zdá se mi, že nedostatečná ostraha Kapitolu (včetně absence ochranného plotu, který byl po tragických událostech kolem Kapitolu vybudován) by také měla být důkladně vyšetřena. Bezpečnostní analytik v ČT jasně prohlásil, že opatření okolo Kapitolu byla naprosto nedostatečná. Jakmile se před budovou začal shromažďovat dav, ochránci nereagovali správně a pak už se vzhledem k jejich malému počtu nedalo vůbec nic dělat. Takže vzniká otázka: Proč jich bylo před Kapitolem tak málo a jaký byl vlastně vůbec plán ostrahy objektu v den, kdy se do hlavního města USA sjely desetitisíce a možná statisíce lidí z celého území.

V době konání demonstrace zpravodaj ČT prohlásil, že na demonstraci byli i lidé s dětmi, tj. celé rodiny. Pokud Biden nazval ty, co do Kapitolu pronikly, lůzou, jedná se jednak o naprostou menšinu demonstrantů, neboť podle zpravodaje ČT se naprostá většina demonstrantů pozdějšího řádění kolem Kapitolu neúčastnila. Pokud neexistoval plán A na ostrahu Kapitolu v den D, neexistoval zřejmě ani plán B či C. Možná se spekulovalo, že na Trumpa nikdo nepřijde anebo v malém počtu. Nebo se naopak počítalo s tím, že se lidí sejde hodně a skončí to potyčkami, za které ponese odpovědnost Trump?

Vraťme se ale k Pelosiové. Její zájem o to, zda „nepříčetný“ Trump nezmáčkne jaderný knoflík, je rovněž pozoruhodným příspěvkem demokratů k uklidnění situace. Je to mnohem absurdnější divadlo, než jsem si vůbec dokázal představit. V souvislosti s hlasováním Sněmovny reprezentantů a námitkách k výsledkům voleb stojí za pozornost i hlasování, které se uskutečnilo již po obnovení pořádku na Kapitolu ohledně výsledku voleb v Arizoně. Na otázku, zda by Sněmovna reprezentantů měla souhlasit s námitkou na volitele z Arizony, kterou podal senátor Cruz (republikán), hlasovalo 121 kongresmanů ANO, 303 NE a 7 se hlasování zdrželo. Sněmovna reprezentantů má 435 členů, na hlasování o volitelích z Arizony bylo přítomno 431 kongresmanů. Protože ve Sněmovně reprezentantů zasedá 214 kongresmanů za republikány, více než polovina podpořila návrh senátora Cruze.

Není to tedy tak, že o volitelském sboru v Arizoně pochybuje jen Trump, ale většina kongresmanů republikánů. Jsme tedy v současné politice USA svědky absurdního dramatu, které by sotva vymyslil i náš dramatik a první polistopadový prezident Václav Havel, jehož bustě někdo z demonstrantů nasadil kšiltovku.

Píše pan Jan Bartoň na janbarton.blog.idnes.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: