EpShark

Vítejte v novém socialismu

21. 10. 2020



Berlínský experiment zmrazení nájemného nefunguje, čekám, že ho levice vyzkouší i u nás…

V poslední době všichni nadávají na koronavirus a politiky. Mnozí vyzývají k demisi. Podle některých už měli politici ekonomiku dávno vypnout, podle jiných ji naopak nikdy vypnout neměli. Veřejnost je naštvaná na maximum. Hodně lidí si myslí, že naši politici jsou ti úplně největší hlupáci na světě, když neumí ani normálně vyhlásit nová omezení ekonomiky.

Ale já si myslím, že nemají pravdu. Jsou totiž dokonce i ještě mnohem horší politici než ti naši. Stačí se podívat do Berlína. Tam si lidé také stěžují na koronavirová opaření, dokonce vyšli i do ulic — ale navíc se jim tam politici neštítí sáhnout na soukromý majetek. To u nás to je ještě zlaté. U nás je zatím majetek stále víceméně nedotknutelný.

V Berlíně totiž politici zmrazili a v některých případech i snížili nájemné, a to až o 40 %. Mladí lidé totiž údajně neměli při tak vysokém nájemném kde bydlet a prý hrozilo vysídlení centra města. Tak jim tedy nájemné snížili, aby se problém s bydlením „vyřešil“.

Jenomže po pár měsících zmrazeného nájemného se — samozřejmě — ukazuje, že to nefunguje. Lidé si stěžují, že se pronájmy shánějí ještě hůř než dříve. (Ekonom věděl předem, marxista nepochopí ani zpětně.)

Kde jen udělali soudruzi z NDR chybu?

Agentura Bloomberg tento týden zveřejnila data o tom, jak zmrazení nájemného funguje. A skončilo to jako vždy, když si politik myslí, že je chytřejší než trh.

Kdyby zelení marxisté uměli základy ekonomie, věděli by, že pokud zmrazí ceny, cena přestane nést informaci o poptávce a nabídce. Trh tím ztrácí smysl. Vzniknou dvojí ceny a oficiální trh doplní neoficiální trh. Přesně to se stalo: jestliže oficiální cena nesmí překročit X, vznikne ještě jedna cena, která k X přidá Y, čímž se dostaneme na tržní nájemné. Představa, že se lze v lidské společnosti vyhnout trhu, je prostoduchá. Ekonomie prostě funguje navzdory naivkům, kteří věří, že čím více regulace, tím lépe.

Kdyby zelení marxisté uměli základy ekonomie, věděli by, že pokud je oficiální cena (v tomto případě nájemné) nízká, nikomu se nevyplatí stavět nové byty. Zároveň se nikomu nevyplatí kupovat byt, aby ho dál pronajímal. Výsledkem bude to, co se stane vždy, když jsou ceny zmrazené: přijde nedostatek. Přesně to se stalo. Lidé si stěžují, že nemohou najít byt k nájmu. To je totiž ekonomická zákonitost, která může překvapit jen levicové politiky. Berlínští politici si svou hloupost a naivitu ovšem nechtějí připustit a brání se slovy, že problém s nedostatkem bytů je dán koronavirem. Geniální. Vše hodíme na covid-19! Ten se bránit nebude.

Kdyby zelení marxisté uměli základy ekonomie, věděli by, že lidé si kupovali nájemní byty jako investici. Pokud ji nemohou pronajmout za tržní nájemné a nechtějí přejít do nelegální ekonomiky s dvojími cenami, byty prodají. A co říkají data podle Bloombergu? Lidé už byty prodávají! Počet bytů a domů k prodeji v Berlíně rychle roste.

Levice si neuvědomuje, že svou aktivitou situaci zhoršuje

Výsledkem jejich snahy bude, že pokud bude situace trvat dlouho, bytů bude ubývat a budou dvojí ceny, stále víc mladých lidí si bude muset byt nakonec koupit nebo platit vyšší nájemné než na počátku před regulací.

To ošklivé vlastnictví, kterému se levice tak brání, se jí vrátí jako bumerang. Nájemní bydlení bude postupně mizet. Situace mladých lidí se nezlepší, protože když se byty nestaví a bytový fond postupně chátrá a počet lidí zůstává konstantní či díky imigraci dokonce roste, bude o jeden byt bojovat stále víc lidí. Jednoduché.

Levice by měla pochopit, že problém bydlení není v trhu. Problém je v tom, že centrální banky tisknou až moc peněz. Roky trvající záporná úroková sazba Evropské centrální banky není v souladu s kapitalismem. To se zrcadlí v rekordních cenách nemovitostí a logicky i nájmů. Pokud budou centrální banky dál mluvit o tzv. kvantitativním uvolňování, problém se ještě zhorší a regulace ho jen prohloubí. Problém není v trhu, ale v tom, že v centrálních bankách nesedí ekonomové, ale politici.

Dříve bylo zajímavé vlastnit víc bytů. Už to neplatí

Znám hodně lidí, kteří pochopili, že v této zemi a se stávajícími politiky nikdy neproběhne žádná rozumná důchodová reforma, a proto si pořídili několik bytů a očekávají, že je pronájem těchto bytů bude živit, až budou v důchodu. Dřív to vypadalo jako rozumná strategie, jak se o sebe ve stáří postarat sám, když se stát o vás nepostará. Dnes už to za rozumné nepovažuji.

V Evropě je nyní levice na vzestupu. Stačí se podívat na výsledek našich posledních voleb. Staré komunisty vystřídali komunisti s mlékem na bradě. Lidé jsou jiní, názvy stran či hnutí také, ale myšlenky jsou stejné. Opět se dozvídáme, jak kapitalismus a trhy nefungují. Ti politici, kteří se nedokáží vyrovnat s koronou, se tváří, že se právě oni dokáží vyrovnat s tím, co kapitalismus podle nich nezvládne.

Bojím se, že Berlín není pro Evropu výstrahou, jak to nedělat, ale naopak ukázkou k inspiraci. Levice je zkrátka nepoučitelná. Viděla, co zpackala v Sovětském svazu, na Kubě, ve Venezuele… A stále si myslí, že příště to už vyjde.

Moc se bojím, že ti, kteří si myslí, že je byt bude jednou živit v důchodu, zapláčou. Hrozí totiž, že jednoho dne nebudou dostávat od nájemníka tržní nájemné, ale nájemné, které jim určí osvícení radní. Najednou se majitelé budou divit, že jim nájem nedokáže splácet ani hypotéku, kterou si na byt vzali. Bytů bude zase nedostatek a zase budou za úplatky. Vítejte v novém socialismu.

Píše pan Vladimír Pikora na reflex.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: