EpShark

Nejsme žadni vtipalci. Vraťte, co ste ukradli!

24. 5. 2020



Včera označil jakysik chlapec z Čech synky, keři na cesty namalovali označeni hystoryckych zemi Moravy a Čech, jako vtipalky. My nejsme žadni vtipalci.

Vyjadřuje to naprostu neznalost Čechu žijicich v Čechach. Připomina to zloděja, kery ukrad susedovi kozu a divi se, že ju chce sused zpatky, když ta koza ma přece u něho hezči chlivek.

Hystorycke země Morava, Čechy a Slezsko tu byly vic jak tisic roku. Po většinu tohoto obdobi byly statopravne a rozhodovaly o sobě samy. To respektovali Rakušaci, včetně poslednich cisařu Franty Josefa a Karla, jejichž tytul zněl „cisař rakusky, kral česky, kral uhersky, markrabě moravsky…“ atd.

V českem narodnim obrozeni se prosadila myšlenka jednotneho naroda českeho v Čechach a na Moravě, jak to formuloval Čech rodu moravskeho (tedy Moravak) Franta Palacky.

Moravske markrabstvi aji Kralovstvi česke zanikly společně se zanikem Rakusko-Uherska v roce 1918, statopravně pokračovaly jako země Moravska (po roce 1927 Moravskoslezska) a země Česká v ramci republikanskeho Československa. Země Moravska tak nebyla spravovana kajsik z Prahy, ale zemskym vyborem a zemskou spravou v čele se zemskym prezidentem.

Zemsku spravu respektoval u Čech i Moravy dokonce aji ten synek z Braunau, i když obě země dost hrubě pookrajoval. Po osvobozeni došlo k obnoveni země Moravskoslezske v plnem rozsahu.

Co je centralizovane, to se lip ovlada. A tak ke zrušeni zemskeho zřizeni a ukradeni statopravnosti přistupili až bolševici v čele s Gottwaldem rozsekanim země Česke a země Moravskoslezske na kraje, kere nerespektovaly hystorycke hranice s platnosti od 1. 1. 1949.

Byl to stejny zločin, jako předešle ukradeni českeho a moravskeho pohraniči tym cypem z Braunau.

A pokud temu Češi z Čech furt nechtěju rozumět, tak třeba porozumi, až kdosik v Bruselu zruši spravu Čech z Prahy a zavede Evropu regijonu, takže severni Čechy budu mět sidlo v saskem Dresdenu, zapadni Čechy v bavorskem Regensburgu a vychodni Čechy v polske Wroclavi.

V obdobi pražskeho jara 68 byl z inycijatyvy moravskych poslancu podany navrh na rovnopravne statopravni uzemni uspořadani republiky, kera se měla stat trojdilnou federaci rovnopravnych subjektu Čech, Moravy se Slezskem a Slovenska. Po sovětske okupaci tyto navrhy padly a federace byla zrobena tajak ju zname, což byla jedna z přičin pozdějšiho rozpadu statu.

Mimochodem, dne 9. května 1990 vydal československy parlament usneseni o obnoveni moravsko-slezske samospravy, v němž označil zrušeni země Moravskoslezske za „akt nespravedlivy a poplatny totalitni byrokratyckocentralistycke praxi“ a vyjadřil přesvědčeni, že tato nespravedlnost bude napravena, „pro“ hlasovala 299 ze 300 tehdejšich poslancu. Při volbach v roce 1990 byl předloženy požadavek na obnoveni rovnopravneho zemskeho zřizeni, předsednictvo ČNR, v kere mělo převahu OF, jej však zamitlo, stejně jako jakekoliv nasledujici snahy. Po roce 2000 vstupil platnost zakon, kery uzemi republiky opět rozdělil na 14 kraju nerespektujici hranice Moravy, Slezska a Čech.

Nejsme vtipalci. Nechceme nic ciziho, chceme rovnopravnost, keru bolševik ukradl a dnešni Praha odmita vratit.

Aji Praze by se ulevilo, bo pokud by se starala enem o statnicke věci a nesežrala jak Otesanek všecko, nepřitahovala by moravske mamlasy typu Hřiba, Gazdika, Sobotky či Fialy. A my už byzme si tu s nima poradili.

Ladislav Větvička, zemsky prezident země Česke se sidlem na Baniku. Teda Blaniku.

Zminěny text tady: idnes.cz/.../hranice-cechy-morava-hlavni-tahy-vyznacili-svitavy-policka-litomysl

751380_article_photo_vuu0xug.jpeg
Hranice Čech a Moravy

Píše pan Ladislav Větvička na blog.idnes.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: