EpShark

Vláda se postará!!!

5. 4. 2020



Tak jsem četl, že nějaká herečka chce, aby se o ni vláda postarala. Toho docílí nejlépe tím, že se nechá odsoudit k nepodmíněnému trestu.

To o ní bude vládou, jmenovitě ministerstvem spravedlnosti postaráno dokonale. Nebude muset chodit mezi lidi, kteří by ji mohli nakazit, nebude mít stres z nakupování — jídlo tam je pro některé i s donáškou ke dveřím, lékařská péče zajištěna, i ochotnický kroužek tam jist mají.

Ale vážně. Kde se vzala ta slepá víra, že vláda se o něco postará?

Vláda (jak celostátní tak krajská, či městská), by měla být maximálně koordinačním centrem, na které se obracejí ti, kteří nevědí kudy kam. V této chvíli by neměla řešit roušky, možná pomocí armády, či hasičů pomoci s jejich distribucí.

Není úkolem žádné vlády zajistit každému roušku, roli toaletního papíru a skývu chleba. O to se starají soukromé firmy a lidé, kteří pomáhají slabším dobrovolně. A děje se to v masovém měřítku navzdory škarohlídům a pesimistům.

Vzpomínáte na „argument“, kterým jste se mi jako Svobodnému vysmívali? Tedy že s malým státem nechají ostatní chudé, nemocné a staré lidi pochcípat? Ne, nenechají! Protože samotný základ lidské civilizace nevznikl tím, že si člověk opatřil nástroj, či něco vynalezl (to zvládají šimpanzi a dokonce i havrani). Civilizace vznikla tak, že lidé nenechali zraněného, nemocného, či starého napospas zvěři a smrti hladem, ale na úkor svého pohodlí, svých statků a svého času ho ošetřili, či krmili.

To je v naší civilizaci zakódováno od nepaměti. Vláda jen tomuto pudu nemá překážet a v tom ta naše selhala na plné čáře. Ale je to naše chyba, dali jsme vládě do rukou takové pravomoci, že se nyní obrací proti nám. Dávno jsme opustili myšlenku, že vlády od nás mají dostat jen takové pravomoci, které máme my sami, ale neumíme, nebo by bylo velmi složité a náročné si je vybavovat každý sám.

Takže máme právo chtít po vládě (a komkoli jiném), aby za úplatu chránila náš majetek, rozhodovala naše spory, případně nás chránila před napadením. To vše jsou práva, která má každý jedinec a není na škodu, pokud se tato práva vymáhají nějak organizovaně.

Takže vláda by měla mít jen ty pravomoci, které má jakýkoliv člověk. A když zatnu zuby, uznám, že je může mít i monopolně.

Ale máte právo vy zakázat svému sousedovi vyrábět a prodávat třeba respirátor a určovat za kolik a komu ho prodá?

Máte právo zakázat sousedovi dělat z kořalky desinfekci a rozdávat ji? Asi každý uzná, že ne. Tak jak ji může mít vláda a uplatňovat ji?

Protože jsme se uvolili ji takto velké pravomoci dát a totálně jsme resignovali na jakoukoliv kontrolu. Stačily nám plané sliby a někomu příslib na podílu z daní a začali ostatní přesvědčovat, že sousedé jsou banda zločinců, kteří jen kradou a koukají jak nás okrást. Uvěřili jsme, že je v silách jedné vlády (a v polední době dokonce jednoho člověka) zajistit veškeré potřeby, které máme; jídlo, zdraví, nebo kulturu.

Ne, není to v lidských silách, každý z nás je jedinečný a každý máme jiné potřeby.

Úkolem vlády by tedy dnes mělo být jen to, aby v maximální možné míře nepřekážela lidem v jejich konání a nanejvýš poskytla součinnost, či kontakty. A jestli to až dosud neudělala, tak by měla vypracovávat plány na případné zásobování obyvatelstva, až se zhroutí soukromý sektor. A ten se zhroutí převážně jen díky zákrokům vlády (a okolních vlád).

Čest výjimkám na úrovni nižších celků, starostů i hejtmanů. Nedělám to často, ale třeba hejtman Martin Půta si takto počíná. Nebo to tak alespoň podle výsledků vypadá.

Píše pan David „Forby“ Forbelský na forby.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: