EpShark

Obyvatelé řeckých ostrovů protestují: Migranti pryč!

28. 2. 2020



Druhou noc v řadě stovky Řeků žijících na ostrovech v Egejském moři Lesbos a Chios se ve středu noci násilně střetly s policií nad plánem údajně konzervativní vlády postavit nové tábory pro migranty.

Místní obyvatelé - zcela rozzlobení kvalitou svých životů zničených kvůli invazi jejich ostrovů - se vydali do ulic a zacílili na různá místa na ostrovech Lesbos a Chios, uvádí zprávy Greek City Times.

Demonstranti útočili na bezpečnostní síly kameny, zapálili oheň a zaútočili na polici holemi, aby vyjádřili svůj hněv nad invazí do jejich jediného domova. Řecká policie použila slzný plyn a gumové kulky, aby zabránila demonstrantům dostat se na místo, kde mají být postavena nová zařízení pro migranty.

Řečtí obyvatelé ostrova Chios také protestovali proti plánovaným stavbám táborů a vrhli se do hotelu, kde pobývali policisté.

Noční chaos způsobil zranění 50 policajtům a 10 protestujícím.

Řecké ostrovy v Egejském moři jsou jedním z hlavních vstupních bodů pro migrující útočníky pocházející z Malé Asie, kteří se chtějí dostat do Evropské unie. V roce 2019 bylo na řeckých ostrovech v loňském roce zaregistrováno nejméně 74 000 nově příchozích útočníků.

Přeplnění v táborech se stalo vážným problémem. Rozzlobení migranti nespokojení se svými životními podmínkami se opakovaně střetávali s policií a zapálili bytové jednotky, Jak zaznamenal Voice of Europe.

V roce 2020 se očekává, že více než 100 000 nových útočníků dosáhne břehů Řecka. Jak se s tím bude zacházet, zatím nevíme.

Řecká vláda se tak zoufale snaží o účinnou metodou jak zastavit neúprosný příliv nelegálních přistěhovalců přistávajících na řeckých březích, že se dohodly na stavbě 2,7 kilometrové plovoucí bariéry  u pobřeží jednoho ze svých ostrovů v Egejském moři, aby se bránili lodím připlouvajícím k pobřeží.

Ministerstvo obrany vyzvalo soukromé dodavatele, aby se ucházeli o zakázku, která se odhaduje na zhruba 500 000 EUR.

Mike

Zdroj: Voice of Europe




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Gyta Oggová
28. 2. 2020 14:48
Řecká vláda se o nic nesnaží. Leda o diskriminaci Salviniho, který jediný se snažil a něco dělal.

Vložit komentář: