EpShark

Ministryně financí, dělá z lidí pitomce

14. 2. 2020



Je to jedna z mála chvil, kdy lituji, že nejsem občanem České republiky, protože kdybych byl, neváhal bych podat ústavní stížnost, případně i trestní oznámení, kvůli novému „pivnímu zákonu“.

Jelikož ale tuto možnost nemám, mohu jen nevěřícně kroutit hlavou nad drzostí paní ministryně Schillerové, se kterou tento paskvil obhajuje. Tři různé daňové sazby jsou opravdu unikátní (ano, jsou skutečně tři) a hlavně se jedná o nehoráznou diskriminaci. Problém je ve výkladu termínu „stravovací služba“. Tento termín si totiž paní ministryně vykládá opravdu velice specificky. Podle ní, stravovací službu využívá ten, který do restaurace přijde, usedne, objedná si jídlo a pití a zde to zkonzumuje. Jenže tak to není.

Stravovací službou je totiž nutné nazývat vše, co restaurace provozuje a co je následně součástí účetnictví — respektive EET. Totiž, jedná-li se o účetnictví, a to je podstatou pro onen nový pivní zákon, toto nerozlišuje kde potraviny nebo nápoje zkonzumujete. A majitel nebo obsluha restaurace ani nemá možnost, snad ani právo nutit hosta jakkoliv, aby konzumoval uvnitř provozovny. Uveďme si malý příklad. Existují restaurace, které poskytují dovoz stravy do domu svých zákazníků. Ať už starých, nebo invalidních. Jak tito lidé přijdou k tomu, že najednou za své pivo budou muset platit více? Ano, já vím, neskákejte mi do psaní — paní Schillerová řekla, že pro konečného zákazníka se cena měnit nebude, jenže kdo tomu věří, zvedněte ruku teď… moc vás tedy není.

Ale i kdyby, stejně zůstává otázka, jak k tomu přijde onen hospodský, který bude muset mít na paměti že se jedná o pivo na cestu? A jak chce paní Schillerová zabránit situaci, kdy někdo prostě dorazí do restaurace, koupí si pivo do džbánku s tím že si je vypije na místě, usedne a za minutu se prostě zvedne a půjde domů? A tuto situaci, která může nastat a taky asi nastane, Čech si s blbostí vždy poradí, nyní rozvedu tak, že při jeho východu z restaurace jej uvidí bdělá kontrola z berňáku, a následnou revizí zjistí, že dotyčný platil 10 procent. A hospodský má průser jako Agrofert.

S tím paní ministryně zjevně nepočítala. Hlavně ale, logicky nebere v úvahu, že takovéto rozdělování je vrcholně diskriminační a je to v podstatě srovnatelné s dvojími cenami pro tuzemce a cizince v hotelích nebo taxislužbě.

No nezbývá než doufat, že se někdo najde, a žaloby se objeví.

Píše pan Marin Braun na blog.idnes.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: