EpShark

Dopis prezidenta Donalda J. Trumpa Nancy Pelosi

15. 2. 2020



Ke včerejšímu odmítnutí impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa americkým Senátem uveřejňujeme dokument — překlad dopisu prezidenta Donalda J. Trumpa předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi ze dne 17. prosince 2019.

Vážená Nancy Pelosi
předsedkyně Sněmovny reprezentantů
Washington, D. C. 20515

Vážená paní předsedkyně,

píši Vám, abych vyjádřil svůj co nejsilnější a nejdůraznější protest proti stranickému křižáckému tažení za impeachment, které vedou demokraté ve Sněmovně reprezentantů. Tento impeachment představuje bezprecedentní a protiústavní zneužití moci zákonodárci Demokratické strany, které nemá obdobu ve dvou a půl stoleté historii americké legislativy.

Články obžaloby prezidenta (impeachmentu) představené Právním výborem Sněmovny nemohou obstát podle žádného standardu teorie ústavního práva, jeho výkladu nebo právní praxe. Neobsahují žádné zločiny, přestupky nebo poklesky jakéhokoliv druhu. Znevážili jste význam onoho velmi ošklivého slova impeachment!

Zahájením procesu Vašeho neplatného impeachmentu porušujete svůj poslanecký slib, rušíte svou věrnost Ústavě a vyhlašujete otevřenou válku americké demokracii. Odvažujete se odvolávat na Otce zakladatele při provádění tohoto plánu na zneplatnění voleb, avšak Vaše záštiplné aktivity ukazují neomezené pohrdání základy, na nichž Amerika stojí, a Vaše ohavné chování hrozí zničit to, čemu Otcové zakladatelé obětovali své životy. Je to ještě horší, než urážet Otce zakladatele — vy urážíte všechny věřící Američany, když současně říkáte „modlím se za prezidenta“, a přitom víte, že tato slova nejsou pravdivá, pokud nejsou míněna v negativním smyslu slova. Děláte strašnou věc, ale Vy s tím budete muset žít, ne já.

Váš první bod obvinění „Zneužití moci“ je plně vykonstruovaný, bezdůvodný a neopodstatněný výmysl vaší fantazie. Vy víte, že jsem měl zcela nevinnou konverzaci s prezidentem Ukrajiny. Poté jsem měl druhý rozhovor, který byl záměrně špatně citován, překroucen a podvodně zkreslen. Naštěstí byl pořízen záznam tohoto rozhovoru, a Vy víte z přepisu (který byl okamžitě zpřístupněn), že dotčený odstavec byl v pořádku. Řekl jsem prezidentu Zelenskému: „Rád bych Vás požádal o laskavost, protože naše země udělala spoustu věcí a Ukrajina o tom hodně ví“. Řekl jsem, udělejte nám laskavost, nikoliv mně, a naše země, a nikoliv kampaň. Potom jsem zmínil generálního prokurátora Spojených států. Pokaždé, když hovořím se zahraničními představiteli, kladu americké zájmy na první místo, stejně jako jsem to učinil s prezidentem Zelenským.

Přeměňujete politický nesouhlas mezi dvěma součástmi veřejné moci na trestný čin — není to o nic legitimnější, než kdyby moc výkonná obviňovala členy Kongresu ze zločinů za zákonný výkon moci zákonodárné.

Dobře víte, že viceprezident Biden zneužil svůj úřad a jednu miliardu dolarů americké pomoci, aby přinutil Ukrajinu vyhodit prokurátora, který se zabýval firmou vyplácející jeho synovi milióny dolarů. Víte to, protože se tím Biden vychloubal na videu. Biden otevřeně řekl: „Řekl jsem: říkám vám, že tu miliardu dolarů nedostanete… Podíval jsem se na ně a řekl: odjíždím za šest hodin. Jestli nebude žalobce do té doby vyhozen, ty peníze nedostanete. Ten hajzl. Dostal padáka“. Joe Biden dokonce před pár dny připustil v interview s NPR, že to „vypadalo zle“. Vy mě teď zkoušíte obžalovat falešným obviněním z toho, co Joe Biden přiznal, že skutečně udělal.

Prezident Zelensky opakovaně prohlásil, že jsem neudělal nic špatného a že žádný nátlak neexistoval. Dále zdůraznil, že to byl „dobrý telefonický rozhovor, že „necítil nátlak“ a výslovně zdůraznil — „nikdo na mě netlačil“. Ukrajinský ministr zahraničí velmi jasně prohlásil „Nikdy jsem neviděl přímé spojení mezi vyšetřováním a vojenskou pomocí“. I on řekl, že tam nebyl „žádný nátlak“. Senátor Ron Johnson z Wisconsinu, podporovatel Ukrajiny, který se soukromě setkal s prezidentem Zelenským, řekl: „V žádném okamžiku v průběhu toho setkání …prezident Zelenský ani jiný Ukrajinec nezmínil, že by cítili nátlak na to, že mají něco udělat protihodnotou za vojenskou pomoc.“ Mezi představiteli Ukrajiny a naší země se uskutečnilo mnoho jednání. Ani jednou si Ukrajina nestěžovala, že by na ní byl vykonáván nátlak — ani jednou! Velvyslanec Sondland dosvědčil, že jsem mu řekl: „Žádný quid pro quo. Já nechci nic. Chci, aby prezident Zelenský udělal správnou věc, aby splnil to, s čím kandidoval.“

Druhý bod, tak zvaná „Obstrukce Kongresu“, je nesmyslný a nebezpečný. Demokraté ze Sněmovny se snaží obžalovat řádně zvoleného prezidenta Spojených států za prosazování Ústavou založených privilegií, která byla uplatňována na základě shody obou stran jejich administrativami v celé historii našeho národa. Podle takového standardu by byl každý americký prezident obžalován mnohokrát. Jako liberální profesor práva varoval Jonathan Turley demokraty v Kongresu, když jim řekl: „Nemohu to zdůraznit silněji … jestli obžalujete prezidenta, jestli vykonstruujete závažný zločin nebo přestupek a obejdete soudy, je to zneužití moci. Je to vaše zneužití moci. Děláte přesně to, za co kritizujete prezidenta.“

Každý, včetně Vás, ví, co se skutečně děje. Váš vybraný kandidát prohrál v roce 2016 volby, a Vy a Vaše strana jste se z této porážky nikdy nevzpamatovali. Vytvořili jste jasný případ toho, co se v médiích nazývá „syndrom narušení Trumpem“ a Vy se z toho bohužel nikdy nedostanete. Nejste ochotni a schopni přijmout verdikt uskutečněný u volebních uren v průběhu voleb 2016. A proto jste strávili celé tři roky pokusy zvrátit vůli amerického lidu a zneplatnit jeho hlasy. Považujete demokracii za svého nepřítele.

Předsedkyně Pelosiová, právě minulý týden jste na veřejném fóru přiznala, že snaha Vaší strany o impeachment trvá „dva a půl roku“, dávno před tím, než jste kdy slyšeli o telefonátu na Ukrajinu. Devatenáct minut poté, co jsem složil přísahu ve své funkci, Washington Post otiskl článek s titulkem „Kampaň za impeachment prezidenta Trumpa začala“. Ještě neuplynuly ani dva měsíce od mé inaugurace a poslankyně Maxine Watersová prohlásila „budu bojovat každý den, dokud nebude obžalován“. Demokraté ve Sněmovně přijali za několik měsíců po mé inauguraci rezoluci k mému impeachmentu za něco, co bude pokládáno za jedno z nejlepších rozhodnutí naší země — vyhození Jamese Comeyho (viz zprávy Generálního Inspektora), — kterého dnes svět zná jako jednoho z nejhorších policajtů, jaké náš národ kdy měl. Kongresmanka Rashida Tlaib se chvástala a jenom pár hodin po složení svého poslaneckého slibu blábolila: „Půjdeme do toho a obžalujeme toho zmrda“. Poslanec Al Green v květnu řekl, „bojím se, že když tohohle prezidenta neobžalujeme, bude znovuzvolen“. Ještě jednou — Vy a Vaši spojenci jste tyto věci řekli a učinili daleko dříve, než jste kdy slyšeli o prezidentu Zelenském a o čemkoliv spojeném s Ukrajinou. Vy dobře víte, že tento tlak na impeachment nemá nic společného s Ukrajinou nebo s absolutně normální konverzací, kterou jsem s novým prezidentem vedl. Je to jenom Váš pokus odčinit volby 2016 a ukrást volby 2020.

Kongresman Adam Schiff podváděl a lhal od začátku do teď. Dokonce zašel tak daleko, že z ničeho podvodně vyfabuloval mou konverzaci s prezidentem Zelenským z Ukrajiny a přečetl tyto výmysly Kongresu jako bych to řekl já. Jeho bezostyšné lži a podvody, které se táhnou zpět až k ruskému hoaxu, jsou jednou z hlavních příčin toho, kde jsme dnes.

Vy a vaše strana se zoufale snažíte odvrátit pozornost od mimořádné kondice americké ekonomiky, od neuvěřitelné tvorby pracovních míst, od rekordního akciového trhu, od rostoucí důvěry a prosperujících občanů. Vaše strana jednoduše nemůže s našimi výsledky soutěžit: 7 miliónů nových pracovních míst, historicky nejnižší nezaměstnanost Afroameričanů, Hispanoameričanů a Američanů asijského původu, znovuvybudovaná armáda, kompletně zreformovaná péče o naše skvělé veterány, více než 170 nových federálních soudců a dva soudci Nejvyššího soudu, historické snížení daní a regulace, zrušení individuálního mandátu, první pokles ceny léků na předpis za půl století, první nová složka americké armády od roku 1947 — Space Force, přesvědčivá ochrana druhého dodatku ústavy, reforma trestního soudnictví, porážka Islámského státu, chalífátu a zabití světového teroristy číslo jedna al-Baghdádího, nahrazení katastrofické obchodní dohody NAFTA úžasnou USMCA (Mexiko a Kanada), průlom první fáze obchodních jednání s Čínou, masivní nové obchodní dohody s Japonskem a Jižní Koreou, stažení se z děsivé Íránské jaderné dohody, zrušení nespravedlivé a nákladné Pařížské klimatické dohody, dosažení pozice špičkového světového producenta energie, uznání hlavního města Izraele, otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě a uznání izraelské suverenity nad Golanskými výšinami, kolosální omezení ilegálních přechodů hranic, ukončení praxe propouštění zadržených ilegálních migrantů a stavba hraniční zdi na jihu — to vše je pouze začátek. Je toho mnohem více. Vy nemůžete hájit svou extrémní politiku — otevřené hranice, masovou migraci, vysokou zločinnost, rostoucí daně, socialistické zdravotnictví, destrukci americké energetiky, přerušení těhotenství ve vysokém stupni hrazené daňovými poplatníky, vyřazení druhého dodatku ústavy, radikální krajně levicové teorie práva a justice a trvalé partajnické blokování zdravého rozumu a obecného blaha.

Není nic, co bych dělal raději, než přestal odkazovat na Vaši stranu jako na nic nedělající demokraty. Bohužel nevím, zda mi k tomu někdy vůbec dáte šanci.

Po třech letech nespravedlivého a neoprávněného vyšetřování, utracených 45 miliónech dolarů, s 18 zuřivými demokratickými vyšetřovateli a s FBI v plné síle s vedením, jemuž byla prokázána totální nekompetence a zkorumpovanost, jste nenašli NIC. Málo lidí ve vysokých pozicích vytrvalo a prošlo touto zkouškou. Nevíte a ani se nestaráte o to, jak jste poškodili a zranili úžasné a milující členy mé rodiny. Vedli jste falešné vyšetřování demokraticky zvoleného prezident Spojených států a činíte tak dosud.

Není mnoho lidí, kteří by vydrželi perzekuci, jaká se děla v tomto období, a současně vykonali tolik pro úspěch Ameriky a jejích občanů. Ale Vy, namísto toho, abyste dávali naši zemi na první místo, jste se rozhodli ji co nejvíce potupit. Totálně jste selhali s Muellerovou zprávou, protože nebylo možné nic najít, takže jste se rozhodli chytit se další falešné zprávy, která se namanula — telefonát na Ukrajinu, i když to byl perfektní hovor. A mimochodem, když hovořím s cizími zeměmi, existuje mnoho lidí, kteří jsou oprávněni na obou stranách poslouchat tento rozhovor.

Vy jste ti, kdo zasahují do amerických voleb. Vy jste ti, kdo podkopávají americkou demokracii. Vy jste ti, kteří maří průchod spravedlnosti. Vy jste ti, kdo působí bolest a utrpení republiky kvůli svým sobeckým osobním, politickým a stranickým výhodám.

Hoaxu impeachmentu předcházel ruský hon na čarodějnice. V rozporu se všemi důkazy a bez ohledu na pravdu, Vy a Vaši poslanci jste tvrdili, že moji kampaň provázelo spiknutí s Rusy. To je závažná, záludná a urážlivá lež, prolhanost, jaká nemá obdoby. Přinutili jste náš národ zažívat zmatky a soužení kvůli zcela vyfabrikovanému příběhu, nezákonně zakoupenému od cizího špióna Hillary Clintonovou a Demokratickým národním výborem za účelem útoku na naši demokracii. A pak, když tahle monstrózní lež byla odhalena a toto spiknutí demokratů se rozpadlo na prach, ani jste se neomluvili. Neodvolali jste. Neprosili o odpuštění. Neprojevili jste žádné výčitky, žádnou sebereflexi. Namísto toho jste začali vést svou další nactiutrhačnou a zavrženíhodnou křižáckou výpravu — pokoušíte se křivě obvinit a dehonestovat nevinnou osobu. Toto vše bylo motivováno osobními politickými kalkulacemi. Vaše předsednictvo a Vaše strana jsou rukojmími nejpopletenějších a nejradikálnějších představitelů krajní levice. Každý z Vás žije ve strachu ze socialistického vyzyvatele v primárkách — to je ta síla, která tlačí impeachment. Podívejte se na vyzyvatele kongresmana Nadera. Podívejte se na sebe a na ostatní. Nestahujte naší zemi ke dnu spolu se svou stranou.

Kdyby Vám opravdu šlo o svobodu pro náš národ, potom byste věnovali své ohromné vyšetřovací kapacity objasnění plné pravdy o děsivém zneužívání moci FBI před, v průběhu a po volbách v roce 2016 včetně nasazení špionů proti mé kampani, předložení falešných důkazů soudu FISA a zatajení důkazů neviny s cílem obvinění nevinných. V FBI slouží skvělí a čestní lidé, ale vedení bylo neschopné a zkorumpované. Myslel bych, že by Vás tato odhalení měla děsit, neboť na vaší tiskové konferenci v den, kdy jste oznamovali impeachment, jste jej přímo spojili se zcela zdiskreditovaným ruským hoaxem. Při tom jste dvakrát řekli, že „všechny cesty vedou k Putinovi“, i když jste věděli, že je to neskutečná lež. Já jsem byl na Rusko daleko tvrdší, než si prezident Obama kdy vůbec dokázal pomyslet.

Každý člen Kongresu, který hlasoval pro impeachment — v rozporu s jakoukoliv pravdou, fakty, důkazy a právními principy — ukázal, jak hluboký vztek má na voliče a jak upřímně nenávidí americký ústavní pořádek. Naši zakladatelé se báli tribalizace stranické politiky, a Vy jejich nejhorší obavy uskutečňujete.

Co je horší, od počátku tohoto impeachmentu až do dnešních dnů mi bylo upřeno mé ústavní právo na spravedlivý proces. Byla mi upřena nejzákladnější práva daná ústavou včetně práva předkládat důkazy, mít při jednání přítomného svého poradce, vyjadřovat se k obviněním, povolávat a konfrontovat svědky, jako je tzv. whistleblower, který celý tento hoax vyvolal falešnou zprávou o telefonním hovoru, který nemá žádnou souvislost se skutečně proběhlým telefonátem. Jakmile jsem předložil přepis tohoto hovoru, který manipulátory překvapil a šokoval (nikdy si nemysleli, že by takový důkaz mohl být předložen), tzv. whistleblower a jeho kolega zmizeli, protože byli přistiženi. Jejich zpráva byl podvod, a tak nám už nikdy nebudou k dispozici. Jinými slovy, jakmile byl telefonát zveřejněn, celé Vaše spiknutí vybuchlo, ale to Vám nezabránilo pokračovat.

Spravedlivějšího řízení se dostalo i obviněným v salemském čarodějnickém procesu.

Vy a ostatní ve Vašich výborech jste dlouho říkali, že impeachment musí být společným krokem obou politických stran. Tak tomu však není. Říkali jste, že jinak by to rozdělilo politickou scénu — tak tomu nepochybně je, možná mnohem více, než jste si mysleli. A bude to jenom horší.

Není to nic jiného, než nezákonný stranický pokus o převrat, který, tak jak se dnes ukazuje, hanebně selže ve volebních místnostech. Vy nejdete jen po mě, jako prezidentovi. Vy jdete po celé Republikánské straně. Ale naše strana je v důsledku této kolosální nespravedlnosti jednotnější než kdykoliv dříve. Budete-li pokračovat s touto šarádou impeachmentu, historie Vás tvrdě odsoudí. Budete těmi, kteří Sněmovnu reprezentantů proměnili ze ctihodného zákonodárného tělesa ve výkladní skříň stranické perzekuce.

Co zraňuje nejvíce, je asi Vaše předstíraná serióznost. Zjevně máte tak málo respektu k americkému lidu, když očekáváte, že lidé budou věřit, že k tomuto impeachmentu přistupujete zdrženlivě, neochotně a se sebezapřením. Žádný inteligentní člověk nevěří tomu, co říkáte. Od chvíle, kdy jsem vyhrál volby, zachvátila Demokratickou stranu horečka impeachmentu. Tady není žádná zdrženlivost. To není nechtěná událost. Předvádíte parodii na impeachment a těžko zakrýváte nenávist vůči mně, vůči Republikánské straně a desítkám miliónů vlasteneckých Američanů. Voliči jsou však moudří a prohlédnou tuto prázdnou a nebezpečnou hru, kterou hrajete.

Nepochybuji, že ve volbách 2020 Vás a demokraty budou Američané volat k plné odpovědnosti. Jenom tak Vám neodpustí zneužití justice a moci.

Je toho mnohem víc, co je třeba udělat pro zlepšení životů našich občanů. Je na čase, abyste Vy a vysocí členové Demokratické strany v Kongresu okamžitě ukončili tento vymyšlený impeachment a vrátili se do práce pro americký lid. Protože však neočekávám, že byste to udělali, píši Vám tento dopis pro historii a proto, abych své myšlenky trvale zaznamenal.

Chtěl bych, aby za sto let, až se lidé podívají na tuto aféru, jí porozuměli a poučili se z ní tak, aby se nic podobného dalšímu prezidentovi nemohlo stát.

S pozdravem

Donald J. Trump

Prezident Spojených států amerických

Překlad a přetisk InstitutVK.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: