EpShark

Válka peněz

16. 11. 2019



V učebnici dějepisu se dočtete, že Napoleon zvítězil u Slavkova, nebo hrdinný maršál Koněv osvobodil Prahu. Opravdu to tak bylo? Nebo má pravdu Winston Churchill, který o vylodění v Normandii prohlásil, že bojovaly miliony bot, ponožek, ešusů, stanů, lékárniček, konzerv, pušek, stovky milionů nábojů a vojáci, kteří celou tuto bagáž nesli.

Mimochodem když jsme u toho — Sovětský Svaz dostal ve II. světové válce od USA 15 milionů vojenských bot (1/3 všech bot), 30 % tanků T34 a 97 % kolejnic byly z americké oceli a to nemluvím o 30 % letadel, které ani nebyly z amerického materiálu ale rovnou to byla letadla MADE in U.S.A. dovezená do C.C.C.P. (celkem 18 000 kusů). Jenom abych uklidnil „politicky rozčilené“ — Británie dostala od U.S.A. ještě 3× více než Sovětský Svaz, nejen v surovinách a výrobcích, ale hlavně ve válečných úvěrech.

II. světová válka učinila zjevným, že životy se ztrácejí na bojištích, ale vítězství se odehrává v továrnách daleko v zázemí. Historici prohlašují, že válečná výroba spojenců překonala válečnou výrobu Němců až někdy na jaře 1943 — a teprve toto přineslo zvrat na bitevních polích (viz masivní dodávky Sovětskému svazu).

Takže zdá se to jasné — válku vám někdo musí platit. Když stát A válčí se státem B zdá se to taky jasné. Lidi dřou jak Bulhaři, platí nelidské daně, vláda zasedá — a daně + státní rezervy vydává na válku. Ale co občanská válka? Některé občanské války jsou z finančního hlediska dětsky jednoduché. Třeba nedávno ukončený (a mezitím znovu rozhořelý) 50letý konflikt v Kolumbii. Levicová vláda financovala boje — ropou, pravicoví partyzáni — kokainem. Ba dokonce když se v roce 2016 schylovalo ke konci, vyvstal problém čím nahradit kokové keře, které — na rozdíl od jakékoliv jiné zemědělské plodiny — poskytují úrodu prakticky bez práce, stačí občas otrhat listy.

Byly tady pokusy válčit (téměř) bez peněz. Povstání ve Varšavském ghettu, Slovenské národní povstání a další potlačené konflikty. V tomto případě je scénář téměř vždy stejný: povstalci vykradou zbrojní sklady regulérní armády na určitém území. Jsou regulérními vojsky obklíčeni, po spotřebování ukořistěného vojenského materiálu jsou krvavě potlačeni a jejich zbytky zahnány k partyzánskému boji do hor (nebo do zajetí a pece v koncentráku).

Dostáváme se k moderním konfliktům a zde máme jedinečnou možnost se vzdělat se v praxi (občanské??) války. Nechci dráždit internetovou cenzuru a taky jestli jsou vám vaše účty na Facebooku i jinde milé, nepoužívejte udávající vyhledavače typu Googlu. Heslo pro ne-udávající vyhledavače je „Syria War GoPro“. Móda selfíček a „akčních kamer“ nám totiž pronikla i do války. Na těchto videích je pozoruhodné jak Syrská, Ruská, Turecká (Americká) vládní vojska jsou vybavena jak na „cvičení Štít 1984“ — narezlá BVP-2, tanky T-55 občas T-72. Proti nim mohamedáni z Islámského státu (nebo syrských „demokratických“ sil) meloucích dokola „Alláh Akbar“ — s tím nejnovějším pěchotním vybavením, které Saudská Arábie, nebo Irán dovedou sehnat — ještě v polystyrénových obalech. Laserem naváděné protitankové střely, noktovizory, granátomety, drony. I ty Toyoty Hillux s kulometem na korbě jsou fungl-nové, včetně toho kulometu. Kdyby mohamedáni s GoPro nebyli zoufale zbabělí, nevycvičení a spoléhající jen na Alláha, kterému je to fuk — asi by v tomto konfliktu měla vládní vojska (kterékoliv vlády) opravdu horké chvilky.

Tušíte, kam směřuje dnešní pohádka? Situace v Evropě se (salámovým způsobem) zhoršuje, blíží se Vánoce, které přinesou další teroristické útoky. Odkud vezmou zbraně (a prachy na ně) terorističtí mohamedáni je jasné. Nejasné je, co by se stalo kdyby (třeba v roce 2050) se situace stala neúnosnou a my (zatím) bezúhonná společenská většina — platící nelidské daně k výživě, výcviku a výstroji armády a policie — bychom museli hájit rodinu a obec se zbraní v ruce?

Tedy přesněji — co by se stalo — až bychom vyčerpali zásoby z vykradené vojenské posádky a okresní policejní stanice? Druhá strana by měla, to nejlepší co dovede Irán a Saudská Arábie koupit, včetně (ekologicky šetrné — elektro) Toyoty Hillux s (ekologicky šetrným) kulometem na korbě. My bychom měli ječící „mírotvorné“ — ve skutečnosti však zbabělé a podplacené „pro-islámské“ aktivisty, visící na obou rukou, obou nohou a hrdle každého, kdo by chtěl (případné) revoltě většinové společnosti pomoci. Naopak — vojsko a policie, které desítky let financujeme daněmi, by sloužily druhé straně a to nemluvím o případné Euro-armádě, která by každý evropský stát proměnila v německo-francouzský protektorát jak Česko v březnu 1939.

Otázka je, koho by podpořili globální miliardáři, kteří dnes podporují spíše stranu svých ropných obchodních partnerů a jejich rychle se množícího = zisk slibujícího obyvatelstva. Naše situace není tak odlišná od situace našich předků od Chlumce — desítkami let práce a placení daní jsme dokonale pro-financovali stát, který se v případě opravdu špatné bezpečnostní situace v Česku i v Evropě postaví proti nám. Ba dokonce peníze vydělané naší rukou — budou financovat druhou stranu. Otázka je jestli už dnes se dá budoucí civilizační konflikt takto předjímat a nějak se na něj připravovat. (Začnete-li sázet kokové keře — rozhodně o mně nemluvte!)

Čistě finančně vzato — doufejme, že konflikt nebude nutný ještě velmi dlouho, protože zatím jsou karty z přízemního hlediska „bot, konzerv a patron“ rozdány tak, že v případě povstání proti terorismus podporujícímu Euro-establishmentu — máme možnost se statečně vzbouřit a hrdinně padnout „za principy“, ale zatím nemáme prachy na to — prosadit svou.

Píše pan Petr Kubáč na petr-kubac.blog.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: