EpShark

T. Haas: Novoroční bilance

30. 12. 2017



Chystám se napsat jakousi bilanci právě uplynulého roku. Připravuji se na to zejména čtením novinových článků a textů politiků a komentátorů. Ale hlavně čtením mých starých textů.

A napadá mně, že zvláštností toho minulého roku bylo to, že se příliš nelišil od předešlých let. Jen dříve nastartované trendy se projevovaly silněji a zrychlovaly se.

A tak jsem zjistil, že o drtivé většině toho, co bych mohl uvést v bilanci minulého roku, jsem už v minulosti mnohokrát psal, mnohokrát jsem na to upozornil a mnohokrát jsem před tím varoval.

Jako o problémech ODS. A o tom, že tytéž problémy souží i Sociální demokracii a že jsou vedením strany stejně ignorovány — a nakonec se projevily „neočekávaným“ obrovským propadem důvěry sociálně demokratických voličů. Obě strany, ze stejných, nebo velmi podobných důvodů za poslední dekádu ztratily téměř jeden a půl milionu voličů a v obou stranách se vedení tvářilo, že je vše v pořádku a ztrát si nevšímalo.

A tak jsem se rozhodl, že úvodem k mé připravované bilanci roku 2017, přidám některé mé staré, ale stále bohužel aktuální texty.


ODS je mrtvá

Podzim 2016

Špatně se mi spí a k tomu jsem si přečetl, co napsal můj přítel:

„Tak jsem se dostal do chvíle, kterou jsem fakt nechtěl. Ale musím. Bez adres, beze jmen. Každý se asi dovtípí. ODS není v dobré kondici. Ale nedostala se do té situace pádem Nečase. Chystala si ten propad hodně dlouho a mnozí z Vás u toho byli a neměli odvahu plivat síru na nešvary, které se děly. O to víc kydáte při jakékoliv příležitosti tu sračku na ODS teď. A ještě s dovětkem, že Vám na ODS záleží. Odmítám Vaše paušalizování. Já jsem uvnitř a snažím se pracovat na tom, aby ODS přežila a šla znovu nahoru. Škoda, že od Vás alespoň ve stejné míře nevidím útoky do socialistů, komunistů, Babišovců. A pokud někdo neunesete tato má slova, klidně mě vyřaďte z přátel. Bude mne to mrzet, ale nějak se s tím srovnám. A malý dovětek: k této diskuzi to byl můj poslední příspěvek. Nebudu už reagovat. Hezký zbytek neděle.“

Teď jsi mně, kamaráde, docela naštval.

Nebudu si tě škrtat z přátel, jestli je to pro tebe tak důležité, udělej to sám.

Ano, ODS není v dobré kondici.

A ano, nedostala se do ní pádem Nečase.

Dostávala se do ní postupně, od roku 2006 soustavně a po statisících ztrácela voliče každým rokem.

A kde byli ti, kdo dnes říkají, že jen ne žádné sebemrskačství? Žádné kydání hnoje? Tak jako dnes, mlčeli a „budovali ODS zevnitř“ pokračováním toho rozkladu.

Já jsem o tom psal od roku 2006, z toho roku mám nejstarší článek, který jsem na toto téma napsal.

Psal jsem, upozorňoval jsem, že to tak nepůjde dál a že z ODS se stane malá strana, dobrá jen jako vycpávka do koalic. Že roste pnutí mezi ODS a jejími voliči a že to jednou praskne.

A „loajální členové“ ODS dál mlčeli, dál „pracovali na tom, aby ODS přežila“, dál odmítali kritiku a kritiky prohlašovali za škůdce. Statisíce lidí, kteří ODS přestali volit a tisíce členů, kteří odcházeli, prohlašovali za „krysy opouštějící loď“.

Dál dovolovali straně, kterou prohlašují za svou, pokračovat v sebevražedném trendu.

Nakonec bylo těch voličů, kteří přestali ODS volit, téměř 1,5 milionu. V této malé zemičce s deseti miliony obyvatel včetně dětí.

A nikdo z vedení ODS si toho, přes desítky varování, nevšímal. Nikdo z „loajálních členů“ si toho nevšímal. Nikdo nepřemýšlel proč.

A ti kdo se ozvali, jen „kydali sračky na ODS“ tehdy, nebo teď, dosaď si datum, je to tak a bylo to tak po celou dobu.

A ODS po každých volbách prohlašovala, že „voliči nám vyslali jasný signál“ A postěžovala si na nepřízeň médií. A zvolala, že problémy strany jsou věcí minulosti a že se dívá optimisticky do budoucnosti.

A tak to šlo pořád dokola, voličů, příznivců a členů pořád ubývalo a šéfové si byli čím dál tím víc jistí sami sebou, jistí svou nenahraditelností.

A ODS neudělala dodnes jediný krok k tomu, aby přesvědčila své bývalé voliče, že je opět jejich stranou, že si uvědomuje příčiny jejich odchodu, že je skutečně napravuje a že by je přivítala zpět. Asi si myslí, že na nich nezáleží a že přebere voliče levicovým, nebo sluníčkářským stranám.

Psal jsem o tom, že ten problém je věcí ztráty důvěry, že sebelepší program, když jej přináší lidé, kterým nikdo nevěří, straně nepomůže. Že volič je primárním subjektem politiky, že bez voličů a jejich důvěry, přestává ODS mít relevanci a co nejhoršího, nestojí ani médiím, ani veřejnosti za pozornost.

Psal jsem a burcoval jsem, až jsem se ze mě v ODS stala „persona non grata“. Odezva žádná.

Před dvěma roky jsem z ODS vystoupil. Vedly mně k tomu dvě věci. Za prvé jsem věřil a velmi jsem se zklamal v panu předsedovi. Čekal jsem od něho, že jako expert na politiku se pozastaví nad těmi strašnými čísly a bude iniciovat vypracování analýzy, která by měla poukázat na příčiny, dopady a naznačit cestu k nápravě. Ale první, co jsem od pana předsedy po jeho zvolení slyšel na jeho cestách po regionech, bylo „Jen ne žádné sebemrskačství“ (doslova) a „nedíváme se dozadu, díváme se s optimismem do budoucnosti“.

A slyšel jsem kolem sebe, že při každé příležitosti „kydám sračky na ODS“.

A ten druhý důvod byl, že jsem nemohl uvěřit, že má strana, ve které jsem žil a pracoval tak dlouho, nemá odvahu mít na cokoliv vlastní politiku. Hřebíčkem do rakve byla Ukrajina, kde ODS slepě „podporovala vládu“ a mlčela k nástupu banderovců a neonacistů. A když někdo mluvil, byla to paní Němcová a dštila oheň a síru na Putina v projevech a článcích, které jako by pro ni psal Štětina.

Nechtěl jsem, aby ODS otočila o 180 stupňů. Chtěl jsem jen, aby podporovala Ukrajinu, ale distancovala se od ukrajinských neonacistů. Marně.

Pak vyšel článek pana Klusáčka, který navrhoval masové přesídlování Ukrajinců, vyvolávání konfliktů na hranici s Ruskem, které budou Rusko oslabovat, vyhladovění Donbasu a spoustu podobných šíleností, plus výzvu tolerovat Banderovce a neonacisty, protože jsou našimi spojenci. Ten článek by mohl pocházet z pera kteréhokoliv nacisty z druhé světové války. ODS měla podporovat ty elementy na Ukrajině, které vyvraždily mou rodinu a další miliony lidí. Oslovil jsem vysoce postavené členy vedení ODS, aby se ODS od toho strašného článku distancovala. Odpověď, kterou jsem dostal, bylo, že s článkem pana Klusáčka souhlasí a dokonce se s ním ztotožňují.

To byla pro mě poslední kapka.

A tak já jsem dnes mimo ODS, a pan Klusáček se stal poradcem předsedy.

Stále mi na ODS záleží, a stále slyším, že jsem škůdce a že kydám sračky, protože ODS je napravená, problémy jsou věcí minulosti, ti kdo vedou ODS, jsou zkušení leadeři.

A ODS dnes:

  • Si neumí představit Českou republiku mimo EU
  • Podporuje evropskou integraci, jen chce, aby byla vícerychlostní
  • Je proti zavedení eura
  • Je proti POVINNÝM uprchlickým kvótám
  • Je proti EET
  • Je proti prezidentu Zemanovi.

První je totálním průšvihem, v době, kdy se EU hroutí, jsme podporovateli její neomarxistické politiky.

Euro rozhodně není tématem dne a je otázka, jestli nezkrachuje dokonce ještě dříve, než by se jím pro nás stalo.

ODS nikdy neřekla to podstatné. Nikdy neřekla, že je PROTI MASOVÉ IMIGRACI. Vždy byla proti POVINNÝM kvótám a vždy nejen mlčela, ale podpořila vládu kdykoliv vláda oznámila, že přijmeme uprchlíky.

Odpor k EET je jistě správný a jistě pozitivní. Ale stejně jako na odporu k Euru, na tom ODS nevyhraje ani volby, ani mnoho voličů, proti EET jsou i jiné strany opozice.

Zeman — snad by mělo ODS dojít, že Zeman nebude jejím soupeřem ve volbách. A navíc Zeman má v mnoha věcech pravdu a má rostoucí podporu veřejnosti. A nadává na něj kde kdo v politickém českém světě, na tom ODS rovněž nic netrhne.

A Zemanova popularita neklesá, protože hovoří jazykem, kterému lidé rozumí.

ODS není příliš vidět, do Otázek VM za ní chodí paní Němcová a pozvou si jí, jen když přizvaní sluníčkáři potřebují třetího do svého mariáše.

A mezi tím se ODS zúčastňuje akcí jako vítání kanadského strýčka, protože tím může ukázat svou loajalitu k pravdě a lásce. Ostatně o strýčka zde vůbec nešlo, šlo o kydání hnoje na prezidenta, což ODS jistě pomůže.

Výmluvy, že paní Němcová za ODS nemluví, mluví jen za sebe, jsou strašné.

Nemohla by tak dlouho a tak výrazně hovořit ke všemu, kdyby neměla podporu vedení, kdyby za ní vedení nestálo.

Dokonce i ta akce s medailí pro strýčka s celou sluníčkářskou squadrou — ODS o ní, jako každý čtenář tisku, předem dobře věděla.

Věděl o ní každý, kdo se ráno podívá do novin a věděl i o tom, že tam má paní Němcová vystoupit.

Dnes nám Zahradil říká, že tam reprezentovala jen sama sebe. Nebyla tam prý za ODS.

Ale nikdo z vedení jí neřekl, že na takových akcích jako prominentní členka a poslankyně ODS vystupovat nemůže.

To, že se zúčastnila a hovořila sama za sebe, nám ODS říká dnes. Post factum. Potom, co se udivení příznivci (ano, ještě jich pár je) ptají, co to má znamenat.

Proč to ODS neřekla před tím? Proč se od té akce nedistancovala?

Protože nám kdosi lže.

Zdá se, že hlavním cílem ODS je stát se neviditelnou, splynout s davem, v ničem se nelišit od ostatních stran, nemít, nebo alespoň neprojevit, žádný vlastní názor.

ODS buduje svou důvěryhodnost, kterou ztratila díky krysám a škůdcům, kteří ji pomlouvali a kvůli mediím, která ji neměla ráda. Což se jistě změní, teď když ODS pevně stojí na správné straně.

Teď už jen čekám, že předseda Fiala vyleze na střechu Hradu a vyvěsí tam modré trenýrky.

Z ODS se stala další typická strana sluníčkářů.

A odvaha vést a udávat trend?

Ještě v létě prohlašoval Jan Zahradil, že nechce mluvit o Trumpovi, protože na něho nechce plivat.

Dnes když čtu jeho texty, řekl bych, že bez Zahradila by snad Trump nevyhrál.

A typické je, že ODS si myslí, že něco vyhraje jen útoky na socialisty ANO, Lidovce a jiné strany.

Ne, bude stále umírat na úbytě, dokud nepřinese vlastní myšlenky, kterým budou lidé rozumět a kterým uvěří, a to se stane až tehdy, kdy za ní budou mluvit lidé, kterým voliči uvěří.

Až ODS bude ODS

Pravicová strana potřebuje pravicové myšlenky, pravicové činy a pravicové voliče.

Nepotřebuje fanoušky, kteří připomínají fanoušky Baníku Ostrava, nebo pražské Sparty.

Nepotřebuje jako oni mlátit oponenty po hlavě flaškami od piva.

Potřebuje argumenty a lidi, které a kteří nabídnou voličům alternativu, vlastní program, vlastní návrhy.

To ODS nedělá. Maximálně je v několika málo případech proti něčemu. Nikdo neví pro co je.

A dnes tato kdysi hrdá a velká pravicová strana prosí u dveří pražské kavárny, aby jí byl povolen vstup.

Píše pan Tomáš Haas na FCB 27. 12. 2017

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Lada Kubinova
25. 5. 2018 17:49
Konkretni dukaz Fialovo vyjadteni o vychcipani duchodcu? Kde hledat?

Vložit komentář: