EpShark

EET je třeba zrušit

21. 12. 2017



Projev Radomíra Bábka v Senátu na téma EET.

Dámy a pánové, senátorky a senátoři,
už téměř tři roky slýcháme, jak bude či je EET báječná, jak ji potřebuje. Už tři roky nám státní úředníci a někteří politici slibují, jakým bude přínosem, co vše napraví a kolik peněz přinese do státního rozpočtu. Tady je výčet skutečných výsledků EET za rok její existence:

3000 zavřených hospod, zavírání venkovských krámků, zmarnění plodného života starých podnikatelů na venkově, ohrožení lékařské péče na venkově, 75 000 kontrol, pokuty za 35,6 milionu korun.

Překrucování, mlžení a lži politiků a státních úředníků ve prospěch prosazení EET, manipulace veřejnosti, propaganda a reklama ve prospěch zákona, který je právním paskvilem, zavedení udavačského webu a udavačská loterie, a to vše placeno z daní občanů, které jistě nejsou určeny k úhradě politické propagandy.

V neposlední řadě došlo k zatížení drobných podnikatelů povinnostmi a investicemi bez efektu pro jejich podnikatelskou činnost a bylo protiprávně zavedeno povinné používání internetu jako podmínka podnikání.

Pro podnikatele a živnostníky zjevně EET nepřinesla nic pozitivního. Ani nepodnikající veřejnost nezískala nic než sliby. Jak vypadají příjmy podpořené fungováním EET, dokladují výsledky, které jsme získali od Generálního finančního ředitelství. Údaje z přiznání k DPH od roku 2016 rozklíčované dle oborů činností (CZ NACE) dokládají, že výběr DPH u oborů s EET ve vztahu k celku klesá! Výsledkem je, že nárůst výběru DPH u oborů bez EET je trojnásobný oproti oborům s povinností používat EET.

Dovolte mi, abych nyní shrnul důvody, pro které jsem přesvědčen, že musí být EET zrušena:

· EET je neoprávněná, protože stát má všechny prostředky pro efektivní výběr daní.

· EET nenarovná, ale naopak křiví podnikatelské prostředí ve prospěch korporací.

  • EET je mrhání veřejnými prostředky.
  • EET nepřinesla zvýšení výběru daní.
  • EET zlikvidovala tisíce živností.

· EET odsává finance podnikatelů, aniž by to pro jejich podnikání mělo jakýkoli přínos.

· EET zvyšuje moc státu nad podnikáním, které má být na státu nezávislé.

  • EET ničí venkov.

· EET je nástrojem, podporujícím třídní nenávist, podporuje udávání, závist a zášť.

· EET nenápadně a neoprávněně zavedla novou podmínku pro podnikání — internet.

· EET je typickou plošnou restrikcí. To porušuje principy subsidiarity a proporcionality.

Laicky řečeno, stát má stíhat nepoctivé, aniž by tím obtěžoval poctivé a stát má vždy přijmout nejmírnější nástroje restrikce z těch, které jsou k dispozici. Oba tyto principy by byly zavedením EET zjevně porušeny.

Zavedením EET vláda ukázala, jak chce vládnout: Přikázat, zkontrolovat, pokutovat. Zrušením EET dokážeme, že se zemi nemusí vládnout, ale lze ji spravovat. Namísto příkazů, zákazů, hrozeb a sankcí má vláda vysvětlovat, přesvědčovat a motivovat.

EET je třeba zrušit. Zákon sám je špatný a zavedení EET bylo bezohledné vůči velké, a to nejslabší části podnikatelské veřejnosti, vůči malým podnikatelům a živnostníkům, a to především na vesnicích a malých městech.

EET je třeba zrušit, protože nic nepřinesla, jen rozvrátila společnost a vzala malým podnikatelům a živnostníkům chuť do podnikání.

Mnozí argumentují, že když už byla EET zavedena, tak ji nerušme, ale vylepšujme. To je stejně absurdní a demagogické, jako bychom neprávem odsouzeného člověka nechali ve vězení, protože je to jednodušší, než jej propustit a odškodnit.

EET je třeba zrušit už proto, aby moc státu dále nebujela.

Radomil Bábek

předseda Asociace podnikatelů a manažerů, z. s.

předseda výboru Podnikatelských odborů — Unie podnikatelských a živnostenských spolků, z. s.

12. prosince 2017

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: