EpShark

Nizozemské straně podporující vystoupení země z EU vzrostla podpora za necelý rok z 2% na 15%

19. 12. 2017



Fórum pro demokracii – nová nizozemská euroskeptická strana - zaznamenalo neuvěřitelný nárůst podpory. Vedle PVV Geerta Wilderse vznikla v Nizozemsku další významná euroskeptická a protiimigrační síla.

Nová strana, Fórum pro demokracii (FVD), dramaticky narostla. Vedená pouze 34tiletým Thierrym Baudetem si v březnu letošního roku zajistila 2 místa v holandské sněmovně reprezentantů.

Od té doby nepřetržitě roste po celý rok, přičemž strana podporující vystoupení z EU nyní dosahuje až 15% hlasů, podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění.

Jak se na svých webových stránkách zmiňují o EU: "Je to zastaralý model řízení. Kartel na vrcholu kartelové dohody. Fórum pro demokracii je toho názoru, že EU je nereformovatelná, a proto je pro NEXIT."

Baudet je pravicový a národně konzervativní. Je proti EU a chce pro Nizozemsko větší nezávislost. Je proti dalšímu přistěhovalectví nekvalifikovaných lidí do Nizozemska a popisuje evropskou kulturu jako nadřazenou jiným kulturám. Stejně jako Geert Wilders podporuje Baudet také Donalda Trumpa a také konstruktivní spolupráci s Ruskem. Je proti vstupu Ukrajiny do Evropské unie.

Jeho strana FVD se staví proti Evropské unii a je pro referendum ohledně nizozemského členství v EU. Také přijímá nacionalistický pohled, v němž by měla být chráněna nizozemská kultura. Strana podporuje obnovení hraničních kontrol a ukončení toho, co vnímá jako masové přistěhovalectví, jakož i investice do obrany země, rozšíření národního rezervního sboru a navýšení rozpočtu pro obranu. V oblasti ekonomiky je strana zastáncem radikálního snížení a zjednodušení daní. Dále chce snížit regulace a zvýšit kvalitu školství.

Teď už strana předběhla hnutí PVV Geert Wilderse, která je také pro vystoupení z EU. To znamená, že asi 30% holandských voličů z těchto stran nyní podporuje vystoupení z EU.

Myslím si, že strana je ideálním doplňkem k hnutí Geerte Wilderse. Ten měl problém získat mladé voliče, které by ale naopak mohl přilákat pouze 34letý charismatický Thierry Baudet. Dohromady už teď představují tyto dvě strany nejsilnější blok a nějaká další strana do společné koalice po příštích volbách se určitě najde.

FVD rovněž prokázala, že když jsou argumenty prezentovány správně, euroskeptická podpora může vzrůst mimořádně rychle. Brusel bude tohle určitě pozorně sledovat.

Mike

Zdroj: Westmonster , Wikipedia




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: