EpShark

Pan Voltaire by vás vyfackoval, sluníčkáři!

19. 12. 2017



Jelikož původní článek blogera na DennikN.sk už stihla redakce (která ctí svobodu slova a demokracii) vymazat, dáváme takto čtenářům možnost si ho přečíst aspoň zde.

Článek je napsán opravdu od srdce a velmi upřímně:

Pan Voltaire by Vás vyfackoval, sluníčkáři!

Sluníčkáři, přátelé, neberte to prosím jako „hejt“, je to obyčejné nastavení zrcadla Vaší filozofii a Vašim názorům.

Vážení pokrokoví liberálové — „sluníčkáři“,
nejste vůbec liberálové, a pokud to, co děláte, je nějaký pokrok, tak raději zůstanu někde mezi pány Voltairem a Smithem.

Nechci vystupovat jako obhájce pana Kotleby (ano oslovil jsem ho slovem pán, protože si každého jednoho člověka vážím bez ohledu na jeho politické přesvědčení) ale v této chvíli to tak asi bude vypadat.

Už dlouhodobě sleduji pro mě nepochopitelný trend různých neznalostí a „kádrování“ lidí jen na základě podpory nebo nepodpory ĽSNS nebo osoby Mariána Kotleby, právě od lidí, kteří se ohánějí slovy jako svoboda, či rovnoprávnost.

Dnes jsem si přečetl článek na portálu aktuality.sk, ve kterém se zděšený autor rozplývá nad tím, jak si jen dovoluje žena šéfa Úřadu proti korupci pracovat pro toho hrozného Kotlebu a dokonce pracovat v sekci, kde najímají členy jeho rodiny. Nyní to řeknu hloupě, ale a co má být, že tam pracuje i jeho rodina? Kdybych přišel do shnilého systému, tak bych se také snažil obklopit lidmi, kterým věřím, do té míry, do jaké by se to až dalo, ale to neznamená, že beze mne by byli na Úřadu práce.

To jdeme odsoudit paní uklízečku za to, že pracuje pro někoho, s kým nesouhlasíme? Ne, že pro nějakého vraha, ale pro člověka se kterým jednoduše nesouhlasíme (pokud dělá ten člověk něco trestného, tak tady na to máme zákony a mají jednat orgány činné v trestním řízení). Zajímavé je, že takto nevystupujete (většinou „so called“ sluníčkáři) proti tomu, když po každých parlamentních volbách nová vláda kompletně vymění tisíce a tisíce státních úředníků, členů dozorčích rad a podobně, jen proto, že mají nesprávné stranické tričko a klidně mohou být top odborníky.

Ne, to Vám nevadí, vždyť Vy jste vlastně takoví pokrytci, že odkdy je Fico za to Vaše jádro, tak mám pocit, že největším problémem Slovenska je Sulík a že vlastně on udělal ze Slovenska akciovou společnost pěti oligarchů.

Ale pojďme pěkně postupně.

Prosím, zastavte se na chvíli a uvědomte si, co vlastně děláte. Vy třídíte lidí na základě NÁZORU, ještě jednou, na základě NÁZORU.

Pokud někdo řekne, že holocaust nebyl, tak je to idiot, ale je to stále jen NÁZOR. Pokud někdo řekne, že je třeba vyhladit nějakou rasu, tak to řešme a suďme ho za podněcování k nenávisti. Proč neinicujete trestní oznámení na zpěvačku Emmu Drobnou, která také zpochybňuje vědecká a historická fakta, kvůli kterým byl například pan Giordano Bruno upálen a Galileo Galilei vězněn? Ptám se, zda je jeho život méněcenný jako život člověka trpícího v koncentračním táboře. Podle mě je každý život rovnocenný. A vlastně kdo má mít ten monopol a morální právo určovat co se může a co se nemůže říkat?

Vy se náhodou nebojíte, že ten, kdo ten monopol dostane (již máme něco podobného v podobě protiextrémistického zákona z dílny paní Žitňanskej), se jednou může otočit i proti Vám? Nejste náhodou stejní extrémisté jako ti, jež nazýváte extremisty? Dokonce si dovolím tvrdit, že jste jako komunisté, kteří pronásledovali lidi na základě názoru a dovolili si zajít do takového extrému, že politický názor člověka nebo jeho víra v Boha ovlivňovaly to, zda bude mít slušnou práci nebo ne.

Mně to připomíná to, co děláte dnes Vy, jen v jiné podobě. Štěkat „na čtyřech“ v duhové vlajce na náměstí je svoboda, ale vyjádřit názor, i když lehce vyvratitelný je trestné? To nemůžete myslet vážně!

Tleskat prezidentovi, že nepřijal předsedy strany zvolené v DEMOKRATICKÝCH volbách? Jste normální?

Těšit se z toho, že ĽSNS nezvou do veřejnoprávní televize? To jako vážně?

Říkáte, že my máme fakta, ne oni a v debatě je zničíme. No tak nač čekáte? Prý jejich voličům nelze otevřít oči fakty. To mi chcete říct, že nikomu z 200 000 lidí fakty a důkazy neotevřeme oči? Pokud ne, tak je to naše chyba a neudělali jsme to dost dobře, ale já jsem přesvědčen, že lidé nejsou hloupí, jen tu konfrontaci neměli kdy vidět, protože jejich zástupci mohou vytvářet demagogii, protože není prostor je otevřeně konfrontovat. Ale to je Vaše chyba, Vás, kteří bráníte jakékoliv diskusi. Díky tomu, co děláte, jen utvrzujete lidi v jejich častokrát zvrácených představách a konspiracích.

Ale víte co? Já se jim vůbec nedivím. Co si má myslet člověk, který 30 let pracuje a celý systém na něj kašle, když si po těžkém týdnu sedne před televizor a uvidí zase tytéž tváře politiků a jeho volený zástupce zase nikde? Nedostává najevo, že jeho hlas není podstatný a neutvrzujeme jej dále v tom, že tento systém zde není pro něj, ale pro pár oligarchů a „ názorotvůrců“? Utvrzuje. Ale co je ještě horší, my jsme mu vyrobili postavičku.

Člověku, na nějž celý život systém kašle a byl na všechno sám, jsme vytvořili postavičku s fousky v gardistické uniformě. Vždy když se podívá na tu postavičku, tak se utvrdí v tom, že na něj celý systém kašle, ale ne jen to. V té postavičce vidí, že není sám. Už jsme dva! Já a On a celý svět nám křivdí.

Na Slovensku je téměř milion lidí postižených exekucí a další tisíce vydělávají minimální mzdu. Tak se zkusme zamyslet, v kolika dalších domácnostech si může najít místo tato postavička. Nestojí zato přehodnotit naše postoje a řešit příčinu vzestupu postavičky a ne pořád dokola jen důsledek? Zkusíme to stihnout, dokud postavička nemá podporu 15 %, nebo čekáme na 20 %?

Otevřeme lidem oči například v neděli před obědem v RTVS. Na Slovensku žije více než 200 000 lidí, kterým je systematicky bráno jejich právo na sledování jimi zvolených zástupců v jimi placené televizi. Ale hlavně v tom nejsou sami, to právo bereme i postavičce. A vysvětlení?

„RTVS navíc vůči rasovým, národnostním, etnickým, náboženským, sexuálním, věkovým a ostatním sociálním skupinám vychází ze zásad otevřenosti a tolerance, zdržuje se šíření jakékoliv nesnášenlivosti mezi lidmi a skupinami s odlišným postavením a orientací.“

Toto snad není pravda ! Dali jsme jim nálepku fašistů a nyní už se nemohou vyjádřit nikdy a k ničemu. Historie, když už nic jiného, nám nabízí možnost poučit se z ní. Děláme to dostatečně? Co se dělo v Německu ve 30. letech minulého století? Nesnažili se o totéž o co Vy a to v době, kdy měl Hitler podporu tak maximálně 5 %? Výsledek? Známe. Poučení? Žádné.

Váš problém je, že nedokážete vnímat reálný svět kolem. Vy jste tak vzdělaní, až se z Vás stávají analfabeti. Nedokážete si spočítat dvě a dvě a na jednoduché problémy hledáte složité řešení. Nemůžete čekat, že běžný člověk věnuje politice více než tu jednu relaci týdně ale hlavně Vás prosím, nemějte takové lidi za méněcenné jen proto, že nechtějí věnovat čas poslechu lidí z Bruselu nebo Bratislavy, kteří mnohokrát žijí mimo realitu s platem ve výši tisíců EUR.

Vy se poslední roky stále jen divíte.

„Jak mohl vyhrát volby Trump, vždyť američtí neomarxisti napsali ‚xy‘ blogů na stovky stránek, v nichž ho úplně zničili???“

„Jak mohl vyhrát Babiš, vždyť na klávesnici jsem už dvakrát měnil písmenka č a í, jak furt píšu o tom Čapím Hnízdě??“

Nedokážete pochopit ani to, jak může vyhrát volby Smer, vždyť všichni na internetu jsou proti nim a vlastně nedokážete pochopit výsledky skoro žádných voleb v posledních letech.

Nedokážete si připustit, že lidi, kteří přemýšlejí jako Vy, není na Slovensku ani 5 %, což v překladu znamená, že Vaše postupy na většinu nejen že nezabírají, ale dokonce dělají přesný opak, než byste si přáli. Je to proto, že jste se uzavřeli do vlastního světa, jehož jakákoliv kritika je nepřípustná a brána jako útok na demokracii. Tváříte se jako názorotvorní, ale mýlíte se stejně jako my všichni ostatní a možná i více, ale vždyť to je normální. Mýlit se je přece lidské, či ne?

V podstatě se jedná podle vašich pravidel. ĽSNS není v RTVS a dokonce pořádně ani na Facebooku. Super, ne? Tak se pojďme podívat, co to reálně přineslo. Podívejme se na průzkumy a aha, ĽSNS nejenže neklesá, ale ona dokonce roste. Jak je to možné, vždyť jim nedáváme prostor, vše děláme podle svých teorií tak, jak bychom měli, ale výsledek je přesně opačný.

Není už čas si přiznat, že tudy cesta nevede a že jste se mýlili?

Politika vypadá tak jak vypadá i proto, že Josefa Maka, člověka milion, zajímá to, zda je jeho rodina zdravá a zda mají chléb na stole. Svůj čas raději věnuje procházce s rodinou nebo opravě 20letého auta, jak by měl poslouchat videoblog pana Hvoreckého o tom, jak je zděšen z masové migrace v Banskobystrickém kraji (pocházím odtud a nezmizel mi zatím žádný kamarád).

Je takový volič méněcenný? Podle mě určitě ne. Častokrát právě takové lidi slyším říkat slovo „promiň“. Takový člověk ví, že se mýlí. Ví to i pan Havran? Dokáže uznat, že tak, jako nikdo z nás, ani on nemá patent na rozum? Pokud toto někdy budete číst, pan Havrane, tak se prosím zamyslete, zda by nebylo vhodné uznat, že ani vy nemáte vždy pravdu a omluvit se mimo jiné za tento otevřený dopis z roku 2013 (dnes víme, jaká byla realita), který začínal takto „Milí obyvatelé Horehroní, v sobotu budete volit ve volbách s předem jasným výsledkem. Samozřejmě, že Kotleba se županem nestane. Ale o to ani nejde.“

Pokud jste se za to už omluvil, tak mi prosím odpusťte mou neinformovanost.

Jeden blog je strašně málo na vyjádření všech argumentů a pocitů k tomuto tématu, ale na závěr bych rád vysvětlil ten nadpis. Panu Voltaire je připisován (možná neprávem, ale to v této chvíli nehraje žádnou roli) jeden nádherný výrok. Nechci ho parafrázovat, protože každé slovo v něm je důležité a mám pocit, že naši „kavárníci-moralisté“ by si ho měli číst ještě předtím, než začnou neprávem moralizovat. Zde je:

„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo říct to.“

Toto je pro mě definice liberalismu. Pochopení toho, že svoboda slova má dvě stránky, a to takovou, ve které s nějakým výrokem souhlasíme a takovou, v níž zase ne, ale to nemůže mít žádný vliv na to, zda daný výrok může nebo nemůže být vysloven. Toto jste si měli uvědomit předtím, než jste se neprávem začali označovat za liberály. Pokud chcete dehonestovat pojem liberál i nadále, tak Vám navrhuji přehodnotit nový pojem, a to „situační liberál“ ( nebo liberál na baterky ), což by tedy mělo 2 roviny:

1. můžeš to říct, protože s tebou souhlasím

2. ne, nesmíš to říct, protože s tebou nesouhlasím a udělám všechno proto, abys shnil v base, ty fašistický extremistický xenofobie!!!

Vidíte se v tom ?

Děkuji za Váš čas. S pozdravem

neprogresivní Martin Petriska

Reprint Myškin na Medzičas.sk

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: