EpShark

Jakým způsobem funguje cenzura na Facebooku?

20. 8. 2019



Zdá se, že to nikdo neví. Facebook ohledně svojí struktury mlží, nevíme, na jaké úrovni jedná s vládami, nevíme, kdo a kde jsou lidé, kteří za něco zodpovídají. Zákazníci nemají koho kontaktovat, vše jde přes anonymní formuláře.

Ale pár informací ven unikne a z nich si můžeme zkusit udělat představu. Ta moje je, že blokace obsahu rámcově řídí americké ústředí, podle Vanity Fair dnes vedené bývalou prokurátorkou Monikou Bickertovou a lidmi kolem bývalé Obamavy administrativy. Ti také v roce 2016 vedli jednání s EUrobafuňáři pod vedením Věry BonzJourové o požadavcích EU na cenzuru a omezování svobody slova, vyvolaných v souvislosti s migrační krizí.

Cenzurní centrála, představuji si, že má krásný orwellovský název jako „management bezpečného prostředí“, pod sebou má pracovní skupiny příslušné pro každý stát, ve spojení s najatými datově analytickými firmami à la Yeseter. Ty představují takové lokální „ministerstvo pravdy“, určující, které konkrétní zdroje a slova jsou pro tento okamžik „závadné“. Některé otevřeně spolupracují s vládami a vyplňují jejich požadavky (Francie, Německo), ty další, co myslíte? Jsou nejspíš plné nadšených sluncoidů se svazáckou mentalitou. Vzorkem je tahle soudružka z Technické univerzity (viz screeny na FB). A protože český poturčenec je horší Turka, tak to asi vysvětluje rozdíly mezi státy v cenzurním fanatismu, například teď v kauze Tommy: „Navíc se zdá, že jde pouze o blokaci lokálního charakteru. V polovině července podobný případ zaznamenali také ve Švédsku, z jiných zemí však nejsou o podobném problému zprávy.“

Tihle soudruzi jsou Ministerstvo pravdy, řeší co a jak cenzurovat, nastavují pravidla a algoritmy. Nějaké konkrétní zásahy proti uživatelům a jejich odvolání vůbec neřeší. To má na starosti nejdříve „robot“ a pak ideopolicie, najatí šroubci na druhém konci světa, pro nás v Kapském městě, kteří rozhodují podle předpřipravených tabulek a směrnic, nově také podle čínského vzoru i podle „indexu ideové spolehlivosti“. Proto někdo dostal za sdílení článku o Tommym den ban, někdo týden, a třeba můj profil dostal měsíc, a když se odvolal, tak ho prostě smazali.

Tohle je moje představa, na základě osobní zkušenosti a pár článků v médiích. Pokud někdo máte informace, které by ji opravily nebo doplnily, budu ráda. Pište.

Autor: Eva Svobodová

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: