EpShark

Proč pomáhají USA Saúdské Arábii zničit Jemen?

30. 11. 2017



Je pozoruhodné, že kdykoli budete číst článek o Jemenu v mainstreamovém médiu, ústřední role Saúdské Arábie a Spojených států v jemenské tragédii bude přehlížena nebo zcela ignorována. Nedávný článek z Washington Post, který nám chtěl říci, "jak se to mohlo vyvinout tak špatně" nám vysvětluje, že "je to komplikovaný příběh" zahrnující "válčení regionálních mocností, terorismus, ropu a blížící se klimatickou katastrofu."

Ne, Washington Post, je to jednodušší. Tragédie v Jemenu je výsledkem zahraniční vojenské intervence do vnitřních záležitostí této země. Začalo to s "arabským jarem", které mělo všechny znaky vměšování amerického ministerstva zahraničí a eskalovalo to nevyprovokovaným saúdským útokem v roce 2015 s cílem znovu nastolit preferovaného vůdce Rijádu. Tisíce nevinných civilistů bylo zabito a miliony dalších jsou ohroženi hladem a cholerou.

Říká se nám, že zahraniční politika USA by měla odrážet americké hodnoty. Tak jak může Washington podporovat Saúdskou Arábii - tyranický stát s jedním z nejhorších dodržování lidských práv na zemi – který se dopouští genocidy proti jemenskému lidu? Generální tajemník OSN pro humanitární záležitosti varoval minulý týden, že Jemen čelí "největšímu hladomoru, který svět po mnoho desetiletí zaznamenal s miliony obětí." Červený kříž právě odhadl, že milion lidí je zranitelných epidemií cholery, která zuří v Jemenu.

A proč vypukla v Jemenu epidemie cholery? Je to tím, že saúdská vláda - s podporou USA - zablokovala každý vstupní přístav, aby zabránila tomu, aby se důležité léky dostaly do Jemenu. To není válka. Je to krutá vražda.

Spojené státy podporují saúdskou agresi proti Jemenu tím, že spolupracují se saúdskou armádou ve všech směrech. Cílení, zpravodajství, prodej zbraní a další. USA jsou partnerem v zločinech Saúdské Arábie v Jemenu.

Opravdu podpora Saúdské Arábie, která zabíjí jemenské děti, skutečně odráží americké hodnoty? Věnuje tomu někdo vůbec pozornost?

Tvrzení, že bojujeme proti al-Káidě v Jemenu a tudíž bojujeme proti terorismu, jsou bezvýznamné. Ve skutečnosti bylo hodně krát reportováno dokonce i mainstreamovými médii, že intervence USA přes Saudskou Arábii v Jemenu je ve skutečnosti podporou al-kajdy v zemi. Al-Káida je ve válce s Hútími, kteří převzali kontrolu nad velkou částí země, protože Hůtiové praktikují formu šiítského islámu, který má vazby na Irán. USA bojují v Jemenu na stejné straně jako al-Káida.

Další nehorázností je, že se kongres Spojených států ani neobtěžuje, aby dokonce zpochybnil, zapojení USA do války, která ale nemá s USA nic společného. Několik svědomitých členů kongresu se nedávno seznámilo se zvláštním návrhem zákona – War Powers Act z roku 1973, který by vyžadoval hlasování o našem pokračujícím vojenském zapojení do genocidy Jemenu. Vedení obou stran se ale spojilo, aby zničily tento pokus, aby Americký kongres alespoň mohl hlasovat o americké agresi v Jemenu. Jak se ukázalo, jediní poslanci, kteří hlasovali proti tomuto hanebně vyčerpanému usnesení, byli původní poslanci, kteří ho představili. Tohle je nejhorší možný příklad spojeni demokratů a republikánů.

Zapojení USA do zločinu Saúdské Arábie proti Jemenu je národní ostudou. Že tradiční média nedokážou přesně pokrýt tuto genocidu, je hanebné. Spojme naše hlasy, abychom požadovali, aby zástupci USA okamžitě ukončili zapojení Spojených států do války v Jemenu!

Ron Paul

Z anglického originálu přeložil Mike

Zdroj: Libertarian institute




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

čtenář
10. 5. 2018 10:44
to není vůbec zaujatý názor :D

Vložit komentář: